Parsa ja viini - makuhermoja hellivät juomavalinnat

Parsa-annos ja Castillo de Molina Sauvignon Blanc -viinipullo.
Kuva: Hanna Hurtta.
11.04.2016

Parsa on kevään superherkku

Parsa on kevään superherkku. Ihanat vihreät ja valkoiset parsat valtaavat kauppojen vihannesosastot ja ravintolat viettävät parsaviikkoja ympäri Suomen. Keitettynä parsa hellii makuhermoja sellaisenaan, mutta se maistuu myös salaatissa, piirakan ja munakkaan täytteenä, keitossa ja risotossa.

Yksinkertaisimmillaan tuore parsa nautitaan keitettynä voisulan kera. Jos parsaruokaan halutaan lisää voimakkuutta, tarjoa sen kumppanina Hollandaise-kastiketta.

Parsa tarjotaan usein alkuruokana, ja tavallisimmin keitettynä, sitruunalla maustetun voisulan tai jonkin kastikkeen esimerkiksi juusto-, muna-, appelsiini- tai Hollandaise-kastikkeen kera. Parsasta syntyy myös lempeä keitto, taivaallinen gratiini ja parsatangot antavat juhlavuutta salaatteihin esimerkiksi äyriäisten seurana. Ihanan yksinkertainen, mutta takuuvarma herkku on myös ilmakuivattuun kinkkuun kääräistyt parsat voisulan kera. Parsat voi myös laittaa grilliin, jolloin ne saavat kauniit raidat pintaan sekä ihanan kesäisen grillin hieman savuaromisen maun.

Parsa syödään joko haarukalla ja veitsellä tai sormin. Kun syöt tuoreet parsat käsin, ota kiinni parsan tyvestä ja kasta nuppua voisulaan tai kastikkeeseen. Puumainen tyviosa jätetään syömättä. Parsaa kannattaa varata 6–10 versoa henkeä kohti.

Hapokas ja mineraalinen viini

Parsalle kannattaa valita kumppaniksi hapokas ja mineraalinen valkoviini. Alsacen alueen viineistä esimerkiksi aromikas Gisselbrecht Riesling Tradition on tuoksultaan mineraalinen, kukkainen ja hennosti hunajainen. Maussa tuntuu omenaa sekä sitruunaa ja kaiken kruunaa herkullinen hapokkuus. Juuri hento kukkaisuus sekä hyvä hapokkuus ovat niitä ominaisuuksia, jotka täydentävät loistavasti parsan makua. Myös parsan kanssa usein tarjottava Hollandaise-kastike vaatii rinnalleen melko täyteläisen ja hapokkaan sekä kuivan valkoviinin.

Jos haluat viiniltä enemmän runsautta, myös monet Sauvignon Blanc –viinit toimivat parsan kumppanina. Thandi Sauvignon Blanc yhdistää monia hienoja ominaisuuksia: se on parsalle mitä sopivin seuralainen, sen lisäksi Reilun kaupan tuote, ja vieläpä puolikkaassa 37,5 cl:n pullossa.

Parsan kypsentäminen

Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä napsauttamalla parsa poikki. Se katkeaa automaattisesti puisen osan kohdalta. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Valitse mieluiten korkea ja kapea keittoastia, jossa herkät nuput voivat olla veden pinnalla. Keitä parsaniput siis silmut ylöspäin suolalla maustetussa vedessä (suolaa 2 tl/1 l vettä) 5–10 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Valuta parsat huolella. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.

Grillaaminen on ihana ja vaivaton tapa valmistaa parsaa. Poista varren puumainen osa, voitele parsat oliiviöljyllä ja rouhaise päälle suolaa ja pippuria. Grillissä muutama minuutti per puoli riittää, uunissa viitisentoista minuuttia noin 200 asteessa. Seuraa kypsymistä, jotta onnistut jättämään parsat hieman napakoiksi. Mukava tapa saada parsoihin makua ilman erillistä suolaamista on kääräistä raa'at varret esimerkiksi parmankinkkuun. Myös vuohenjuusto tomii grillattujen, kinkkuun käärittyjen parsojen seurassa.

Viinisuosituksia parsalle

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!