Thai-vartaat ja chilivinegretteä

Itämainen ruoka Nauta Tulinen
Thai-vartaat ja chilivinegretteä

Tämän reseptin mausteiden yhdistelmä on yksi thai-keittiön vanhimmista. Valkopippuria on käytetty vuosisatojen ajan tuomaan tulisuutta mausteiseen ruokaan. Näin tehtiin jo ennen kuin portugalilaiset toivat chilin mukanaan aasiaan Etelä-Amerikasta 1500-luvulla.

Tämä mausteiden yhdistelmä on tulinen, makea, suolainen ja hapan, ja se korostaa erinomaisesti naudanlihan aromeja.

Liha voidaan myös grillata paistamisen sijaan. Mitä tahansa kypsennysmetodia käytetäänkään, lihasta tulisi tulla rapeaa ja kullanruskeaa ulkopuolelta ja puolikypsää sisäpuolelta.

Resepti 4-6:lle.

Valmisteluaika 20 minuuttia. Paistoaika 10 minuuttia.

Tarvitset:

400 g mureaa naudanlihaa, joko rump steak, ulkofile tai välikyljys
soijakastiketta
valkosipulimausteseosta
3 korianterinjuurta puhdistettuna ja pilkottuna (jos ei ole saatavilla, voit käyttää varren alaosaa, pestynä ja hienonnettuna)
2 siivua inkivääriä
½ tl five spice -mausteseosta
¼ tl jauhettua kurkumaa
½ tl jauhettua korianteria
suolaa
15 kokonaista valkopippuria
kasvisöljyä paistamiseen
puolikas ruukku tuoretta korianteria

Tee näin:

  1. Poista lihoista ylimääräinen rasva ja jänteet. Leikkaa lihat 2–3 cm kuutioiksi.
  2. Laita lihat marinoitumaan kahteen ruokalusikalliseen soijakastiketta ja jauha mukaan mustapippuria.
  3. Valmista mausteseos: Murskaa korianterinjuuret ja valkopippurit morttelissa. Lisää inkivääri ja kuivat mausteet. Murskaa, kunnes kaikki on hyvin sekaisin. Seoksesta tulee karkeaa tahnaa.
  4. Sekoita lihat ja mausteseos keskenään.
  5. Lämmitä 3–4 ruokalusikallista öljyä wokkipannussa. Kun pannu on kuuma, lisää lihat mausteineen pannulle. Paista, kunnes lihat ovat saaneet kullanruskean värin pintaan, eli kahdelta puolelta noin kaksi minuuttia per puoli.
  6. Poista öljy lihojen joukosta ja anna lihojen levätä muutaman minuutin ajan.
  7. Koristele korianterinlehdillä.

THAI CHILI-VINEGRETTE

Tämä herkullinen ja koukuttava thai-kastike sopii täydellisesti minkä tahansa grillatun tai paahdetun lihan seuraan. Erityisesti se sopii mausteisen naudan paahtopaistin kanssa.

Kastike saa tulisuutta chilistä, happamuutta vinegrettestä ja limestä ja makeutta sokerista. Lisäksi makuun yhdistyy lihan mausteisuus ja makeus. Täydellinen yhdistelmä makumaailmaltaan.

Tarvitset:

2 pitkää punaista chiliä hienonnettuna ja siemenet poistettuna
4 cm pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
2 rkl riisiviinietikkaa
1 limen mehu
3 rkl vettä

Tee näin:

  1. Hienonna morttelissa pilkottu chili, raastettu inkivääri ja hienonnettu valkosipuli. Lisää suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi tahnaksi
  2. Lisää joukkoon viinietikka ja limen mehu. Ohenna kastiketta kolmella ruokalusikallisella vettä. Lisää hieman sokeria, jos on tarve. Sokeri poistaa etikan pistävyyttä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!