Saaristolaisleipä ja kylmäsavulohitäyte

Rasvainen kala Noutopöytä Pikkusuolaiset Seurustelu
Saaristolaisleipä ja kylmäsavulohitäyte vapun piknikille

Saaristolaisleipä kylmäsavulohitäytteellä sopii hyvin vaikka vapun piknikille tai juhlien noutopöydän tarjottavaksi. Kokeile myös alkupalana.

Saaristolaisleipä

2 kpl

Tarvitset

1 l piimää
50 g hiivaa
2 1/2 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun

voita

Leipien voiteluun

siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmistus

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 1/2 h.
  2. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1 1/2 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  4. Paista leipiä uunin alatasossaa noin 1 h.
  5. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
  6. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään mielellään ainakin 2–3 päiväksi, jotta niiden maku ja rakenne paranevat.

Kylmäsavulohitäytteiset leivät

20 annosta

Tarvitset

10 viipaletta saaristolaisleipää

Täyte

150 g kylmäsavustettua lohta
2 kpl kovaksi keitettyä kananmunaa
1/2 kpl omena (Granny Smith)
1 kpl pieni punasipuli
150 g créme fraichea
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan

Koristeluun

tilliä

Valmistus

  1. Hienonna kylmäsavustettulohi ja kuoritut muna.
  2. Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
  4. Leikkaa leipäviipaleet kahteen osaan kolmioiksi. Lusikoi täyte leipien päälle.
  5. Koristele tillillä.

Resepti ja kuva: Sari Spåra

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!