Varhaiskaalista valmistettava kaalilaatikko on ah niin kotoisa ja herkullinen ruoka. Kokkaaminen on helppoa vaikkakin monivaiheista. Tämän mummon kaalilaatikon juju on pienessä kaalisilpussa, joka paistetaan ennen uuniin laittoa voissa. Kaalilaatikon kanssa tarjoillaan perinteisesti puolukkahilloa tai -survosta. Ja eipä sen kanssa hullummalta maistu sinappikaan.
Kaalilaatikon seuraksi voi hyvin kaataa myös lasillisen hyvää viiniä. Punaviineistä kaalilaatikon seuraan suosittelemme marjaisia ja raikkaita viinejä. Esimerkiksi uuden maailman pinot noireista löytyy oikein hyviä vaihtoehtoja. Valkoviineiksi kannattaa valita vivahteikas ja ryhdikäs viini.
Mummon kaalilaatikkoon tarvitset
1 | Pieni keräkaali |
2 tl | Suolaa |
1 | Sipuli |
400g | Sika-nautajauhelihaa |
2 tl | Meiramia |
1 tl | Mustapippuria |
3 rkl | Siirappia |
0,5 dl | Puuroriisiä |
3 dl | Maitoa |
2 dl | Lihalientä |
Voita | |
2,5 dl | Vettä |
Tee näin:
- Tee ensin löysä riisipuuro.
- Kiehauta vesi kattilassa, lisää riisi ja sekoita kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
- Lisää maito ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehua.
- Hauduta noin 30–40 min. Muista sekoittaa välillä, ettei puuro pala pohjaan.
- Poista kaalista kanta ja silppua kaali pieneksi silpuksi.
- Kuori myös sipuli ja silppua se.
- Paista kaali- ja sipulisilppu erissä paistinpannulla voissa. Tarkoitus ei ole ruskistaa vaan nopeasti kuullottaa kaali pannulla.
- Paista jauheliha.
- Sekoita puuro ja jauheliha ja mausta seos suolalla, pippurilla ja meiramilla.
- Tee lihaliemi ja mausta se siirapilla.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Voitele uunivuoka tai -pata voilla.
- Lado uunivuokaan kerroksittain kaalisilppu ja puuro-jauhelihaseos.
- Kaada lihaliemi kaalilaatikon päälle.
- Pistä kaalilaatikko uuniin ja paista noin 1 tunti.
- Tarjoile puolukkahillon tai -survoksen kanssa.