Saaristolaisleipä kylmäsavulohitäytteellä sopii hyvin vapun piknikille tai juhlien noutopöydän tarjottavaksi. Kokeile myös alkupalana pääsiäispöydässä.
Saaristolaisleipä
2 kpl
Tarvitset
1 l piimää
50 g hiivaa
2 1/2 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun
voita
Leipien voiteluun
siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)
Valmistus
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 1/2 h.
- Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1 1/2 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Paista leipiä uunin alatasossaa noin 1 h.
- Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
- Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään mielellään ainakin 2–3 päiväksi, jotta niiden maku ja rakenne paranevat.
Kylmäsavulohitäytteiset leivät
20 annosta
Tarvitset
10 viipaletta saaristolaisleipää
Täyte
150 g kylmäsavustettua lohta
2 kpl kovaksi keitettyä kananmunaa
1/2 kpl omena (Granny Smith)
1 kpl pieni punasipuli
150 g créme fraichea
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan
Koristeluun
tilliä
Valmistus
- Hienonna kylmäsavustettulohi ja kuoritut muna.
- Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
- Leikkaa leipäviipaleet kahteen osaan kolmioiksi. Lusikoi täyte leipien päälle.
- Koristele tillillä.
Resepti ja kuva: Sari Spåra