Raparperi-vadelma-frangipane on suunniteltu roseeviinien klassikolle, Mateus Rosélle.
Frangipane on etelä-eurooppalaisessa keittiössä hyvin paljon käytetty manteleista surautettu "kreemi", jota käytetään piirakoiden täytteissä marjojen tai hedelmien kanssa. Eikä suotta, sillä manteli ja marjat tukevat loistavasti toistensa makuja. Mantelikreemi tekee piirakkatäytteestä erittäin mehukkaan.
n. 24 cm piirakkavuoallinen. n. 8 palaa. Tämän frangipanen voi valmistaa helposti täysin vegaanisesti ja gluteenittomasti.
Tarvitset
Pohjaan
2 dl vehnäjauhoja TAI gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g kylmää leivontamargariinia tai voita
n. 3 rkl kylmää vettä
Frangipane
70 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia (ainakin Sunnuntain laktoositon on vegaaninen)
1 1/4 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
80 g mantelirouhetta (tuo tekstuuria, mutta voit korvata myös 1½ dl mantelijauholla)
2 dl mantelijauhoja (eli 100g)
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
n. 1 dl aquafabaa (eli kikhernepurkin lientä) TAI 2 luomukananmunaa
Päälle
n. 4 dl raparperin palasia (n. 3 vartta)
n. 100 g vadelmia (n. 2 dl)
mantelilastuja
Tarjoiluun halutessasi vaniljajäätelöä/vaniljakastiketta.
Valmistusohjeet
- Valmista pohja. Kuutioi margariini. Lisää jauhojen joukkoon sokeri ja suola. Nypi sormin margariini jauhojen joukkoon, kunnes taikina on tasaisen murumaista. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita vesi sormin hellästi joukkoon. Muotoile taas hellästi taikina täysin tasaiseksi.
- Taputtele piirakkapohja piirakkavuokaan ja sen reunoille. Nosta pakastimeen muiden valmistelujen ajaksi. Kun pohja on täysin kylmää uuniin laitettaessa, niin se rapeutuu paremmin.
- Kuumenna uuni 180 asteiseksi.
- Valmista frangipane. Sulata margariini mikrossa. Jos se pääsi hyvin kuumaksi, niin anna hetki jäähtyä. Sekoita joukkoon sokeri, perunajauhot, mantelijauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Aja tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hieman tasaisemmaksi. Lisää joukkoon kikhernepurkin liemi eli aquafaba TAI kananmunat. Surauta jälleen sauvasekoittimella/tehosekoittimessa, kunnes muodostuu vaalea, kuohkeampi seos. Tarkoitus on, että kaikki mantelirouhe ei mene ihan jauhoksi, vaan jää pieniä rapeita sattumia.
- Paloittele raparperi palasiksi.
- Ota piirakkapohja pakastimesta. Kaada frangipane sen päälle. Ripottele raparperipalaset sekä vadelmat frangipanen päälle. Ripottele päälle vielä mantelilastuja.
Paista 180 asteisessa uunissa keskitasolla, tasalämmöllä 30-40 minuuttia - kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Resepti ja kuvat: Saara Atula / Viimeistä murua myöten