Kinkkuviiniraati | Joulun parhaat kinkkuviinit

Kinkkuviiniraati 2020 - joulun parhaat kinkkuviinit
Kinkkuviiniraati on maistanut pullo- ja hanaviinejä ja arvioinut, miten ne sopii joulupöytään.
04.12.2020

Mikä viini sopii parhaiten joulukinkulle? Joulupöytä on viinin kannalta haastava. Tarjolla on sekä makeita laatikoita, vaaleaa lihaa että kalaa. Jälkiruoaksi voi olla kakkua, suklaata tai pelkkiä suolaisia juustoja. Onko mahdollista löytää kinkkuviini, joka sopii kaikille jouluruoille? Ja onko jouluviinin oltava aina punaviini? Sopisiko valkoviini kinkulle?

Mikä viini sopii kinkulle, kaloille ja laatikoille?

Laitoin lanttulaatikon uuniin, kuorrutin kinkun ja kutsuin luokseni joukon bloggaajia. Maistelimme Pilvilinnan AnnanRanteita myöjen taikinasa -MarikanViikonloppukokki -Hanna-KaisanMy Kind of Luxury -Kristan ja Optimismia ja energiaa -Katjan kanssa peräti yhdeksän jouluruokiin sopivaa viiniä ja valitsimme niistä parhaat.

Perinteisen harmaasuolatun, sinappihunnutetun kinkun ja lanttulaatikon lisäksi tarjolla oli kylmäsavulohta, bataattigratiinia, punajuurisalaattia, erilaisia juustoja, kuivattuja hedelmiä, tummaa suklaata ja Annan leipoma mehevä suklaakakku. Maistelin viinejä myös raati-illan jälkeen mausteisen seitanin kanssa. Näkemystä kertyi siis sekä kinkulle, kalalle että kasvisruoille sopivista viineistä.

Monikäyttöinen punaviini ja roteva valkoviini voittivat

Parhaaksi kinkkuviiniksi valittiin yksimielisesti Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon. Keskitäyteläinen viini on jouluinen, mutta ei liian tanniininen tai raskas. Viini ei peittänyt vaaleaa possua tai kasvislisukkeita, ja se sopi jopa kylmäsavulohelle. Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on myös erinomainen seurusteluviini juustoille ja makeisille. Vegaaninen punaviini sopii myös kasvissyöjän joulupöytään.

Toiselle sijalle nousi Jacob's Creek Double Barrel Shiraz. Viinitynnyreiden lisäksi viskitynnyreissä kypsyneessä viinissä on syvä ja täyteläinen, mutta pehmeä maku. Raadin mukaan viini on kinkun kanssa hyvä ja seitanin kera erinomainen. Myös Shiraz osoittautui nautiskeluviiniksi, joka sopii juustoille, suklaalle ja taateleille.

Pronssisija osoitti, että joulupöydän viini voi olla myös valkoviini. Castillo de Molina Reserva Chardonnay on tarpeeksi roteva valkoviini, joka sopii sekä rasvaiselle kalalle että kinkulle. Valkoviini sitoo joulupöydän maut yhteen ja on raikas, mutta luonteikas. Tämäkin valkoviini on vegaaninen ja vastuullisesti tuotettu.

Kinkkuviiniraadin tulokset

Kinkkuviiniraati | Pulloviinit:

Castillo de Molina Reserva Chardonnay

Chileläisen Viña San Pedron Castillo de Molina Reserva Chardonnay on vastuullisesti tuotettu ja vegaaninen. Viinin väri on oljenkeltainen. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja mineraaleja. Maku on kuiva, hapokas, herukkainen, viheromenainen ja yrttinen.

Kommentit:

”Hyvä valkoviini vahvan kylmäsavulohen ja kovien juustojen kanssa. Toimii myös kinkkuviininä.”

”En yleensä pidä mistään viinistä lanttulaatikon kanssa, mutta tämähän onkin tosi jees.”

”Sitoo erilaiset maut yhteen ja raikastaa suun, mutta ei ole tylsä tai liian kevyt.”

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir

Chileläisen Viña San Pedron Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on vastuullisesti tuotettu ja vegaaninen. Viinin väri on rubiininpunainen. Tuoksussa on punaisia marjoja, kirsikkaa ja vaniljaa. Maku on keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen ja kevyen mausteinen.

Kommentit:

”Hyvä viini kinkun kanssa ja mukiinmenevä lohellekin. Ei liian vahva.”

”Toimisi varmaan parhaiten savustetun kalkkunan tai ankan kanssa, koska viinissä on kevyttä savuisuutta.”

”Sopii joululeivälle, jonka joukossa on puolukkaa. Olisi nappiyhdistelmä linnun ja marjaisen punaviinikastikkeen kanssa.”

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Chileläisen Viña San Pedron Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on vastuullisesti tuotettu ja vegaaninen. Viinin väri on violetinrubiini. Tuoksussa on luumua, kirsikkaa ja vaniljaa. Maku on keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen ja kevyen mokkainen.

Kommentit:

”En ole lihan suuri ystävä, mutta kinkkukin maistuu tämän kanssa paremmalta. Hyvä jouluisesti maustetulle seitanille.”

”No nyt oli viini meikäläisen makuun! Bataatti, lanttu, mausteinen leipä, laku, taateli ja juustot sopivat tälle tosi hyvin.

”Ei hullumpi edes kylmäsavulohen kanssa, vaikka ei varsinainen kalaviini olekaan. Talvisen syvä ja monipuolinen, ihanteellinen joulupöydän viini.”

Campo Viejo Reserva

Espanjalaisen Reserva-viinin rypäleitä ovat Tempranillo, Gamacha, Mazuelo ja Graziano. Viinin väri on rubiininpunainen. Tuoksu on kehittynyt, makean mausteinen ja paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vaniljainen ja hennon havuinen.

Kommentit:

”Peruslaadukas punaviini. Hyvä kinkun kanssa, eikä viinin ja sinappihunnun yhdistelmästä synny kummallista sivumakua.”

”Mielikuvaani ja tuhtiin tuoksuun verrattuna maku on yllättävän raikas ja mansikkainen ja raikas. Sopii kinkulle.”

”Aika kuiva viini makeahkoille lisukelaatikoille. Tykkään siemailla mieluummin sellaisenaan.”

Santa Helena Reserva Carmenère

Puolet chileläisen Carmenéren rypäleistä on kypsynyt puoli vuotta tammitynnyreissä. Viinin väri on tumma violetinpunainen. Tuoksu on herukkainen, mausteinen ja paprikainen. Maku on täyteläinen, keskitanniininen, paprikainen, kevyen mokkainen ja mustapippurinen.

Kommentit:

”Onpas jouluinen aromimaailma. Tässä on rusinaa ja taatelia.”

”Helppo punaviini. Vahva, mutta ei jyrää mitään. Kiva suolaisten juustojen kanssa.”

”Hauska paprikainen aromi. Sopii paremmin seitanille kuin kinkulle. Ehkä rasvaisemmalle lihalle, kuten kasslerille tai mausteisille raakamakkaroille.”

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz

Palkittu australialaisviini on kypsynyt viinitynnyreiden lisäksi viskitynnyreissä. Viinin väri on karmiininpunainen. Tuoksussa on mausteita, tummaa suklaata ja tammea. Maku on erittäin täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen ja tamminen.

Kommentit:

”Täydellinen bataatin ja lakun kanssa. Viinissä on ihanaa makeutta ja marjaisuutta sekä miellyttävä tuoksu. Tekee mieli nuuhkia pitkään.”

”Hyvä vahvojen, mutta pehmeähköjen juustojen kanssa.”

”Sopii kinkulle, eikä töki sinapin kanssa. Täyteläinen ja makeahko viini komppasi hyvin myös maustettua seitania, jonka koostumus muistuttaa tummaa lihaa.”

Kinkkuviiniraati | Hanapakkausviinit:

Santa Helena Syrah Cabernet Sauvignon

Chileläisessä Santa Helenan sekoiteviinissä on 60 prosenttia Syrahia ja 40 prosenttia Cabernet Sauvignonia. Viinin väri on tumman rubiininpunainen. Tuoksussa on mustaherukkaa, puolukkaa ja luumua. Maku on täyteläinen, keskitanniininen, herukkainen ja tumman luumuinen.

Kommentit:

”Voimakas ja kerroksittainen tuoksu. Erotan lakritsijauhetta ja juurevaa metsän tuoksua.”

”Hyvä suklaan ja taatelikakun kanssa. Nautiskeluviini, jota on kiva maistella jälkiruokana makeiden herkkujen kanssa.”

”Mausteinen, lämmittävä ja taatelinen viini. Jos pitäisi kuvailla, millainen on talvinen seurusteluviini, sanoisin, että tämä.”

 

Gato Negro 9 Lives Reserve Malbec

Kuuluisan chileläisen Gato Negro -viiniperheen ”Argentiinan-serkku” tulee Argentiinan Mendozasta. Viinin väri on rubiininpunainen. Tuoksussa on tummia marjoja, mausteita ja kirsikkaa. Maku on täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen ja tummasuklainen.

Kommentit:

”Tuoksussa on todella jouluisia vivahteita. Luumuhilloa ja italialaista joulukakkua, jossa on karvasmantelia. ”

”Sopii paremmin tummalle riistalle ja vahvasti maustetulle seitanille kuin kinkulle.

”Ah, iso lasi tätä, suolaisia juustoja, kuivattuja hedelmiä ja takkatuli. Laiskotteluviini, jossa on sherrymäisiä elementtejä. Tanniinisuus ei kuivata ikeniä”

Rocca di Montemassi Sangiovese

Italian Toscanasta tulevalla viinillä on paikallinen kestävän kehityksen sertifikaatti. Viinin väri on syvän tummanpunainen. Tuoksussa on kypsää kirsikkaa ja tummaa suklaata. Maku on keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, puolukkainen ja kevyen nahkainen.

Kommentit:

”Mielettömän hyvä punaviini kirsikan ja suklaan kanssa. Sopisi parhaiten linnulle, joka tarjotaan tumman kirsikkakastikkeen kera.”

”Menee kinkun kanssa, mutta sopisi myös tummemmalle lihalle ja seitanille. Ehkä savutofulle.”

”Aika kuiva. Parempi rosollille ja hapokkaille kasvislisukkeille kuin makeille laatikoille.”

Teksti ja kuvat: Janica Brander

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!