Grillijuhlan grillausvinkit ja viinit

Grillijuhlan grillausvinkit ja viinit

Grillaus on mukavaa yhdessäoloa ja hyvästä ruoasta ja juomasta nauttimista. Valloittavat tuoksut täyttävät pihamaan, kun lihat, kalat, kasvikset ja erilaiset lisäkkeet valmistuvat hehkuvalla grillillä. Grillijuhlat voivat alkaa.

Grillijuhlat tai barbeque-juhlat ovat lähtöisin Amerikasta, eikä niiden järjestäminen katso säätä. Kutsuja järjestetään ympärivuoden kaikkialla leppoisasti samalla seurustellen. Grillaus on kasvattanut suosiotaan tasaisesti myös meillä - ja hiipuvien hiilten tuoksu on tullut jäädäkseen.

Grillijuhlien onnistumille ehdoton edellytys on hyvä sää, sillä juhlan luonteeseen kuuluu, että ruokaa valmistetaan yhdessä ja parhaimmalta se maistuu ulkona kauniisti katetun pöydän ääressä. Kun katat pöydän ulos, käytä mieluiten oikeita lautasia ja ruokailuvälineitä, sillä niistä ruoka maistuu paremmalta. Suurella joukolla mökkioloissa, joissa astianpesukonetta ei ole käytössä kertakäyttöastiat ovat tietysti käteviä.

Grillijuhlissa hyvä liha on itseoikeutettu ruokavieras, mutta lihan sijaan on hauska välillä kokeilla kokonaisen kalan tai vaikkapa teriyakimarinoitujen kanafileiden grillausta. Grillatuista kasviksista puhumattakaan. Ylipäätään grillauksessa kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja ennen kaikkea nauttia helposta ruoanvalmistuksesta, kun kaikki tarjottava valmistuu kätevästi grillistä yhtä aikaa. Myös grillijuhlien vieraat voivat osallistua ruoanvalmistukseen esimerkiksi tekemällä itselleen omannäköisensä vartaat. Tässä muutamia vinkkejä grillille sekä pöytään viiniksi grilliruokien seuraan.

Lihan valinta grillaukseen


Sisäfile ei ole paras mahdollinen liha grilliin. Sen sijaan kannattaa käyttää runsaasti marmoroitua lihaa esimerkiksi entrecôteta tai vaikkapa sian satulaa. Niistä grillissä valmistuu selkeästi mehukkaampaa lihaa kuin esimerkiksi härän- tai porsaanfileestä. Sisäfileestä tulee selkeästi kuivempaa, ja sitä paitsi se tulee myös paljon kalliimmaksi.

Jos ostat valmiiksi marinoituja lihoja, kannattaa öljypohjainen marinadi aina pyyhkiä pois lihan pinnalta ennen grillausta, jotta liha ei ala palamaan grillauksen aikana. Runsaasti marinoidun lihan pinta myös mustuu herkästi grillauksen aikana. Parasta lihasta tulee, kun se marinoi itse. Alla muutama marinadivinkki:

Hyvä marinadi lihalle

Oliiviöljyä, soijakastiketta, Gato Negro Cabernet Sauvignon -punaviiniä, valkosipulia, siemenetöntä ja hienoksi suikaloitua chilipippuria, limetin mehua, tuoreita yrttejä ja ehkä hieman juoksevaa hunajaa.

Teriyakimarinadi kanalle

2 dl tummaa soijakastiketta
2½ rkl sokeria
3 dl miriniä eli japanilaista makea riisiviinaa (vaihtoehtoisesti voit lisätä sokerin määrää)
2 dl sakea tai Gato Negro Sauvignon Blanc -valkoviiniä
seesaminsiemeniä
Tarjoiluvinkki: Voit myös koristella grillatun annoksen ennen tarjoilua seesaminsiemenillä.

Kalan grillaaminen

Jos grillaat kalaa, kannattaa kala suolata noin 10-15 minuuttia ennen grillaamista, jotta grillaaminen on helpompaa ja kala pysyy paremmin koossa grillillä. Kalan voi myös marinoida. Limettimarinadi sopii hyvin myös äyriäisille.

Limettimarinadi kalalle

Oliiviöljyä, limettimehua, hienonnettua valkosipulia ja juoksevaa hunajaa.

Perunoiden grillaus


Jos grillaat perunoita, kannattaa ne ensin esikeittää ja pujottaa vasta sitten vartaisiin. Näin ne voi grillata yhtä aikaa lihojen kanssa eikä kiehuvia perunoita tarvitse vahtia samalla kun grillaa. Myös kasvisten esivalmistelu uunissa tai keittämällä on usein hyvä juttu grillauksen kannalta.

Grillivartaat


Jos käytät grillatessa puisia varrastikkuja, anna niiden liota vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät syty palamaan. Kypsä lihakin irtoaa paremmin liotetuista vartaista.

Halloumi-kasvisvarras on hauska ja hieman erilainen lisäke grilliruoalle. Marinadiin tarvitset seesamiöljyä, limettimehua, soijaa, valkosipulia, mustapippuria, suolaa ja yrttejä. Marinoi halloumijuustokuutioita, punaista tai keltaista paprikaa paloina, punasipulilohkoja ja tuoreita herkkusieniä. Anna ainesten maustua muutama tunti. Kokoa vihannes- ja juustopaloista pieniä vartaita ja grillaa ne kauniin värisiksi.

Hyviä lisäkkeitä

Lisäkkeistään grillimestari tunnetaan!

Vihannekset, kuten paprika, kesäkurpitsa ja sipuli, ovat usein parhaimmillaan, jos niitä ennen grillausta esikypsennetään uunissa oliiviöljyllä ja valkosipulilla höystettyinä. Sen jälkeen niille riittää hetken kuumennus grillissä.

Banaanit maistuvat hyviltä grillattuina. Laita ne kuorineen grilliin ja grillaa niin kauan, että kuoret muuttuvat täysin mustiksi. Grillatut banaanit ovat mahtava jälkiruoka yhdessä vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kera.

Grilliviinit ja grillijuhlien booli

Kesäinen ja raikas booli sopii mainiosti tervetulojuomaksi grillijuhlissa. Kokeile vaikkapa Isoa Pomausta tai poimi muut boolireseptit ja boolin tarjoiluvinkit Drinkit ja boolit -hakusivulta

Kalan ja äyriäisten seuraan sopivat voimakkaat valkoviinit. Punaviinin ystävä voi myös huoletta kokeilla grillatun kalan kanssa vaikkapa Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir -punaviiniä.

Grillaaminen ja hiillostaminen tuovat grilliruokaan karvautta, joka korostaa viinin katkeruutta ja tekee siitä kuivaa ja kitkerän makuista. Tämän ikävän makuyhdistelmän vältät valitsemalla hedelmäisiä punaviinejä lihan seuraksi. Jos haluat hankkia grillijuhliin vain yhtä viinilaatua, osta roséviiniä. Ne sopivat sekä kalalle että lihalle. Kannattaa myös muistaa, että grilliruulle ei kannata valita kovin tanniinista viiniä vaan mielummin pehmeä ja hedelmäinen punaviini. Valkoviineistä yleisohjeena voi sanoa, että parhaiten toimivat melko voimakkaat ja hedelmäiset valkoviinit.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!