Muhkean murea Osso Bucco à la Pasi Kuronen

Nauta Pataruoat
Osso Bucco, pataruokien presidentti

Milanosta käsin maailman makunystyrät vietellyt Osso Bucco on rehevä, mehevä ja monipuolisuudestaan huolimatta vaivaton pataruoka. Italian kielessä osso tarkoittaa luuta ja buco reikää tai koloa. Kyseessä on siis kirjaimellisesti kolottava luu – tässä tapauksessa herkullinen naudan potka! Sen kanssa tarjotaan klassiseen tyyliin persiljaista Gremolata-kastiketta sekä vangitsevan valkosipulisia Linnaperunoita.

Tästä reseptistä riittää herkuteltavaa 4:lle nautiskelijalle.

Ainekset Osso bucco -pataan

Ohje on 4:lle
n. 1,4 kg naudan potkakiekkoa / osso bucoa
  suolaa
  mustapippuria
n. 2 dl vehnäjauhoja
40 g voita
2 rkl rypsiöljyä
2 porkkanaa
2 sipulia
½ pss varsiselleriä
4 valkosipulin kynttä
  tuoretta timjamia
2–3 tomaattia
5 dl valko- tai punaviiniä
2 rkl lihafondia (tai 2 lihaliemikuutiota)
3 rkl tomaattipyreetä
n. 1,5 dl vettä

Valmista osso bucco näin:

  1. Kuivaa lihojen pinta. Leikkaa potkakiekon reunan ympäröivä kalvo poikki 4–5 kohdasta ja taputtele lihaa hieman ohuemmaksi.
  2. Mausta lihat molemmilta puolilta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Jauhota lihat vehnäjauhoissa ja paista pannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Nosta ruskistuneet lihat valurautapataan (tai vastaavaan).
  5. Pilko porkkanat, sipulit, varsisellerit ja valkosipulit. Paista niitä pannulla hetki.
  6. Lisää kasvikset pataan lihojen päälle.
  7. Lisää pataan timjami, 2–3 tomaattia lohkoina, viini, fondi/liemikuutiot sekä tomaattipyree.
  8. Lisää vesi, laita pataan kansi päälle ja työnnä 160-asteiseen uuniin noin 4 tunniksi.

 

Ainekset Linnaperunoihin

 
8 keskikokoista kiinteää perunaa
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
  suolaa
  mustapippuria
70 g voita

Valmista Linnaperunat näin:

  1. Kuori perunat ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.
  2. Suikaloi sipulit ohuiksi lohkoiksi ja hienonna valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota sipuleita voissa pannulla hetken aikaa.
  4. Lisää perunat ja paista niihin kauttaaltaan kunnon paistopinta.
  5. Nosta perunat uunivuokaan ja kaada paistuneet sipulit perunoiden päälle.
  6. Kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä.

 

Ainekset Gremolataan

 
1 ruukku persiljaa
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan tai limen mehu ja raastettu kuori
1–2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
  mustapippuria

Valmista Gremolata näin:

  1. Hienonna persilja veitsellä.
  2. Pese sitruunan / limen kuori ja raasta se.
  3. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita.
  4. Anna maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa osso bucon kanssa! Nauti!

 

Kuva ja resepti: Pasi Kuronen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!