Tuntuuko valkoviinisi liian hapokkaalta ruoan kanssa?
Lisää ruokaan suolaa tai jotain hapanta, esimerkiksi sitruunaa.
Tuntuuko punaviinisi liian karhealta ruoan kanssa?
Lisää ruokaan suolaa tai hiukan ranskankermaa (rasvaa).
Tuntuuko jälkiruokasi makealta mutta makea viinisi happamalta?
Vaihda makeampaan viiniin.
Viinien perusmakuja:
MAKEUS viinissä saa ruoan maistumaan
- raikkaammalta
- karvaammalta
- vähemmän tuliselta
- vähemmän makealta
HAPOKKUUS viinissä saa ruoan maistumaan
- makeammalta
- vähemmän raikkaalta
- vähemmän tuliselta
- vähemmän karvaalta
KARVAUS viinissä saa ruoan maistumaan
- karvaammalta
- makeammalta
- vähemmän tuliselta
- vähemmän suolaiselta
KARHEUS (karheuden tuntu) viinissä saa ruoan maistumaan
- tulisemmalta
- karvaammalta
Ruokien perusmakuja:
MAKEA ruoka saa viinin maistumaan
- raikkaammalta - happamammalta
- karvaammalta
- karheammalta
- vähemmän makealta
SUOLAISUUS
HUOM! Ihmiset kokevat suolaisuuden eri tavalla. Useimpien mielestä suola vahvistaa ja parantaa ruoan makua. Viini
tuntuu pehmeämmältä ja makeat viinit koetaan makeampina. Toisin sanoen suolainen ruoka saa viinin maistumaan
- vähemmän raikkaalta - pehmeämmältä
- kuivat viinit vähemmän makeilta mutta makeat viinit makeammilta
- vähemmän karhealta
- vähemmän karvaalta - pehmeämmältä
HAPAN ruoka saa viinin maistumaan
- makeammalta - vahvistaa viinin hedelmäistä makeutta
- vähemmän raikkaalta - pehmeämmältä
- vähemmän karhealta
- vähemmän karvaalta
KARVAUS
Karvas ruoka saa myös viinin maistumaan karvaalta. Lisäämällä ruokaan hiukan suolaa viinin karvaus vähenee.
Toisin sanoen karvas ruoka saa viinin maistumaan
- karvaammalta
- makeammalta
- karheammalta
- tulisemmalta
- vähemmän raikkaalta
UMAMIlta* maistuva ruoka saa viinin maistumaan
- karheammalta
- karvaammalta
- metalliselta
TULINEN ruoka saa viinin maistumaan
- karheammalta
- karvaammalta
*Umami, viides perusmaku, on yleinen mm. lihaliemissä sekä soija- ja kalakastikkeissa. Aasiasta peräisin oleva ikivanha maku on länsimaissa löydetty vasta hiljattain. Sitä löytyy proteiinista ja ruokasäilykkeistä, esimerkiksi hapansilakasta, lihasta ja pavuista, mutta myös tuoreista ruoka-aineista kuten parsakaalista, viinirypäleistä, saksanpähkinöistä ja sienistä. Myös tomaattikastikkeessa, ketsupissa, anjoviksessa ja eräissä juustoissa (esim. Roquefortissa) olevaa makua kuvataan metalliseksi ja raa'aksi.