Grillibuffet on mainio tapa tarjoilla kesäistä grilliruokaa isommallekin seurueelle. Kun tarjolla on useita eri vaihtoehtoja, löytyy jokaiselle vieraalle takuulla herkullista syötävää. Tämän grillibuffetin pääosaa esittävät kalat, äyriäiset ja kasvikset.
Jättirapuvarras
Jättiravun pyrstöjä
Suolaa
Limen mehua
varrastikkuja
Salsa verde:
2 valkosipulin kynttä
1 pnt persiljaa
1 pnt basilikaa
5 kpl anjovisfileitä
3 rkl kapriksia
2 tl sokeria
Puolikkaan sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
Mustapippuria
Tee ensin salsa verde. Yhdistä oliiviöljyä ja mustapippuria lukuun ottamatta kaikki aineet blenderissä ja aja soseeksi.
Lisää öljy jotta kastikkeesta tulee tahnamaista. Mausta mustapippurilla.
Pujota ravunpyrstöt kahdella varrastikulla ja mausta suolalla ja limen mehulla.
Grillaa n. puoli minuuttia / puoli.
Tarjoile salsa verden kanssa.
Kylmäsavulohipizza grillistä
Pizzapohja 4 kpl:
8 g tuorehiivaa
375 g 00-jauhoja
1 tl suolaa
2,5 dl vettä
1 tl sokeria
1/4 dl oliiviöljyä
Sekoita kaikki aineet yleiskoneen kulhossa ja vaivaa kymmenisen minuuttia. Kohota kylmässä yön yli tai lämpimässä tunti. Leikkaa taikinasta n. 100 g:n painoisia paloja ja kauli parin millin paksuisiksi pizzapohjiksi.
1 prk smetanaa
Suolaa
Mustapippuria
Sitruunanmehua
100 g kylmäsavulohta
Tilliä
Kirsikkatomaatteja
Grillaa pizzapohjia kunnes ne ovat kypsiä. Ota sivuun. Sekoita smetana, suola, mustapippuri ja sitruunamehu kastikkeeksi. Levitä kastiketta kypsän pizzapohjan päälle. Revi päälle kylmäsavulohisiivuja, nypi tilliä pizzan päälle ja halkaise muutama kirsikkatomaatti pizzan päälle.
Grillattua sydänsalaattia / varhaiskaalia ja omenachutneyta
2 sydänsalaattia tai 1 varhaiskaali
Marinadi:
1 dl Santa maria bbq-kastiketta
1 rkl srirachaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/2 dl rypsiöljyä
Omenachutney:
500 g kuorittuja omenoita kuutioituna
1 dl omenamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl tuoretta inkivääriä
1 dl hillosokeria
1 tähtianis
1 kanelitanko
Laita omenakuutiot, vesi ja omenamehu sekä mausteet kattilaan. Kuumenna, kunnes seos höyryää.
Lisää joukkoon hillosokeri. Sekoita koko ajan.
Anna chutneyn kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes se sakenee.
Grillattua juuriselleriä ja chipotle-aiolia
1 juuriselleri
Merisuolaa
Oliiviöljyä
Leikkaa juuriselleri 8 osaan lohkoiksi. Laita uunivuoan pohjalle ohut kerros karkeaa merisuolaa ja aseta lohkot suolan päälle. Kypsennä grillissä kannen alla 1 h tai uunissa 150 asteessa 2 h kunnes sellerit ovat pehmenneet.
Valele lohkot oliiviöljyllä ja grillaa.
Chipotle-aioli:
4 valkosipulin kynttä
2 dl Hellman’s majoneesia
1 tl chipotle chilijauhetta
½ limen mehu
½ dl vichyä
Kuori valkosipulinkynnet ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
Voit myös grillata puoliksi leikatun kokonaisen valkosipulin ja ottaa pehmenneet kynnet siitä.
Yhdistä kaikki aineet ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Grillattu siikatapas ja inkiväärikurkkuja
2 siikafileetä (n. 200 g)
1 tl dijon sinappia
½ tl suolaa
mustapippuria
Maalaisleipää
Poista siikafileistä ruodot ja nahka. Kuutioi. Sekoita joukkoon sinappi ja mausteet.
Tee kalamassasta pieniä kiekkoja ja grillaa paistolevyllä molemmin puolin nopeasti.
Inkiväärikurkut:
1 tuorekurkku
½ dl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
tuoretta tilliä
1 tl tuoretta inkivääriä
Viipaloi kurkut 2 mm ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua 15 min.
Resepti ja kuva: Pasi Kuronen ja Sami Kuronen