Moderni pääsiäismenu & upeiden makujen hummusplatter

uppo muna sekä parsaa.
26.02.2024

Pääsiäinen on yksi vuoden parhaista ruokajuhlista. Pitkältä tuntuva kesän odotus helpottuu evään ensimmäisten parsojen, perinteisten lampaanviulujen ja pashojen sekä mämmien äärellä – mieluiten nautittuna koko perheen tai ison kaveriporukan kanssa. Pääsiäisen ruokien ei kuitenkaan tarvitse olla kiveen hakatun perinteisiä, vaan juhlaan sopii myös modernimpi ote makuihin. 

Pääsiäisen alkuruokana maistuu itseoikeutetusti parsa. Pekka Terävä suunnitteli juomavinkille kolme herkullista parsareseptiä. Valmista parsan seuraksi meriravut, uppomuna tai perinteisesti ilmakuivattua kinkkua. Tai miksi et testaisi kaikkia kolmea reseptiä?

Pääruoaksi tai late night snackiksi sopii tämän postauksen lopusta löytyvä hummusplatter. Sen voi valmistaa vegaanisena käyttämällä Oumph kebab -suikaleita, mutta ruoka toimii mainiosti myös karitsan fileestä tai broilerin rinnasta tehtynä. Hummusplatterin maut ovat tuhdit, joten viinissäkin pitää olla kunnolla luonnetta, mutta myös raikkautta. Uusiseelantilainen Stoneleigh Wild Valley Pinot Gris -valkoviini on tyylikäs huippuviini, mistä todellakin löytyy luonnetta. Viinilehdeltä täydet viisi tähteä viidestä napannut Marlborough-alueen valkoviini on maultaan puolikuiva, hapokas, mineraalinen, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen, aprikoosinen sekä kevyen mangoinen.

Tuhtien ruokien päälle voi tarjoilla vain lasilliset herkullista Campo Viejo Cava Brut Reserva -kuohuviiniä, mutta jos haluaa panostaa myös jälkiruokaan, voisi raikas jogurtti-rahkatorttu tai vegaaninen sitrusrahka tulla kyseeseen. Aina mainio vaihtoehto on myös tarjoilla ruoan päätteeksi kulhollisen mämmiä vaniljakastikkeen kanssa.

Hummusplatter

4:lle

Hummus:

1 prk kypsiä kikherneitä (230 g)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
½ sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Mausteinen Oumph:

1 pss Oumph Kebabia (280 g)
(tai 300 g karitsan fileetä tai broilerin rintaa)
1 sipuli
1 rkl öljyä
½ tl jauhettua juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ tl paprikajauhetta
¼ tl jauhettua kanelia
(1 tl savuaromia, jos teet karitsasta tai broilerista)

Persiljakastike:

½ ruukkua lehtipersiljaa
1 vihreä chili
2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä

Lisäksi:

granaattiomenan siemeniä
paahdettuja pinjansiemeniä
lehtipersiljaa
paahdettuja pitaleipäpaloja

Hummus:

Valuta kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää tehosekoittimeen valkosipuli, tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy ja suola, sekoita mahdollisimman sileäksi tahnaksi. Lisää hieman vettä, jos hummus on makuusi liian paksua.

Levitä hummus tarjoiluvadille ja lisää päälle paistettu Oumph ja persiljakastike. Viimeistele annos granaattiomenan siemenillä, paahdetuilla pinjansiemenillä ja tuoreella lehtipersiljalla. Tarjoile hummusplatter paahdettujen pitaleipäpalojen kanssa.

Mausteinen Oumph:

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja kaneli, sekoittele hetki. Lisää sitten pannulle Oumph ja paista, kunnes Oumph on sulanut ja saanut kauniin paistuneen värin.

Jos teet ruoan karitsasta tai broilerista, toimi näin: Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi. Valmista samalla tavalla kuin Oumph, mutta broilerin kohdalla pidä huoli, että liha on varmasti täysin kypsää. Karitsan voi halutessaan jättää mediumiksi.

Persiljakastike:

Hienonna lehtipersilja ja vihreä chili, josta voit halutessasi poistaa siemenet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!