Portviinivadelmat on helppo tehdä ja elegantti ja raikas lisuke moneen jälkiruokaan. Erityisesti tummasta suklaasta tehdyt herkut sopivat tämän kompotin kanssa hienosti. Tarjoile vadelmakompottia suklaamoussen, suklaafondantin tai vaniljajäätelön ja tumman suklaakastikkeen kanssa. Lasiin sopii itseoikeutetusti se portviini, jota vadelmissakin on.
Portviinivadelmiin tarvitset
180 g vadelmahilloa |
60 ml portviiniä |
1 vaniljatanko |
400 g vadelmia ( 2pss pakasteita) |
1 rkl maissitärkkelystä |
Tee näin:
- Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet sen sisältä. Laita kattilaan vadelmahillo, portviini ja vanilja. Kuumenna miedolla lämmöllä niin, että hillo liukenee ja ainekset sekoittuvat.
- Jos haluat vadelmakastikkeesta sileämpää, purista sulatetut vadelmat siivilän läpi ja lisää pyree kattilaan. Voit myös lisätä vadelmat kattilaan sellaisenaan. Kuumenna uudestaan varovasti, miedolla lämmöllä.
- Kun seos on lähes kiehumispisteessä, sekoita maissitärkkelys erillisessä astiassa pariin lusikalliseen kuumaa vadelmaseosta. Lisää seos kattilaan ja kuumenna sekoittaen niin kauan, että seos sakenee.
- Jäähdytä ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
Jos käytät ulkomaisia vadelmia, tai jos haluat kastikkeesta varmasti alkoholitonta, anna sen kiehua ainakin 5 minuuttia. Muussa tapauksessa seosta ei tarvitse kiehuttaa sen enempää kuin mitä sakeutuminen vaatii.
Kompotti säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa vähintään viikon.