Mehevässä punajuurikakussa maistuu jouluiset mausteet: inkivääri, kaneli, vanilja ja kardemumma. Kakun ulkomuodon viimeistelee kuivatut ruusun terälehdet. Täydellinen tarjottava joulun jälkkäripöytään roseeviinin kanssa tarjottavaksi.
Tarvitset:
4 punajuurta
100 g pekaaninpähkinöitä
3 kananmunaa
3 dl ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kardemummaa
1,5 dl rypsiöljä
Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
2,5 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
kuivattuja ruusun terälehtiä (löytyy kaupan teehyllystä)
Valmistusohje:
- Keitä punajuuret kypsiksi. Anna niiden jäähtyä kunnolla. Kuori ja raasta ne.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Rouhi pekaaninpähkinät.
- Vaahdota kananmunat ja ruokosokeri kulhossa.
- Lisää muna-sokerivaahtoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä mausteet varovasti sekoittaen.
- Lisää punajuuriraaste, pähkinärouhe sekä öljy taikinaan.
- Sekoita massa tasaiseksi.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista sitä uunin alatasolla noin 50-60 minuutin ajan.
- Valmista kakun kuorrute sekoittamalla tuorejuusto, jogurtti, tomusokeri ja sitruunamehu keskenään.
- Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle, ja viimeistele se kuivatuin ruusun terälehdin.
Kuva ja resepti: Heidi Kjellman