Viinisanasto

Viinisanasto

Viinisanasto voi tuntua monesta vaikealta ja varsinkin asiantuntijoiden käyttämät viinin ominaisuuksia kuvailevat termit hyvin vierailta. Mitä niillä oikein tarkoitetaan? Tästä sanastosta voit tarkistaa yleisempiä termejä sekä viinipullojen etiketeissä vilahtelevia sanoja, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että viinin makua kuvailtaessa olet itse paras asiantuntija. Voit aivan mainiosti kuvailla havaitsemiasi asioita omaan tyyliisi.

AC
Lyhenne AC tulee sanoista Appellation contrôlée, ja on Ranskassa käytössä oleva alkuperäisalueluokitus. Se takaa, että viini on valmistettu tietyllä alueella alueelle tyypillisistä rypäleistä ja tietyillä valmistusmenetelmillä.

Adega
Portugalilainen viininviljelijöiden osuuskunnan nimitys. Adega tarkoittaa viinikellaria.

Affinage
Pidennetty viinin kypsytys pullossa ennen sen myyntiin laittamista.

Aistinvarainen testi
Alkoholin kuten viinin testaus ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella. Klikkaa ja lue kuinka viini maistetaan.

Alkoholipitoinen
Termiä käytetään, halutaan kuvata, kun viinin tuoksussa tai maussa on korostuneesti alkoholia. Maistat sen esimerkiksi polttavana tai raskaana makuna.

Antava
Termiä käytetään viinistä, jonka tuoksu tai maku on runsas. Viiniä, joka on parhaimmillaan makunsa puolesta voidaan kuvata tällä termillä.

AOC
AOC on lyhenne sanoista Appellation d’Origine Contrôlée ja tarkoittaa ranskalaisten viinien suojattua alkuperäismerkintää.

Aqua Vitae
Latinaa ja tarkoittaa elämän vettä, käytetään joskus viskeistä puhuttaessa.

Amarone
Pohjois-Italian Venetosta tulevia viinejä. Viinit valmistetaan kuivatuista rypäleistä, jolloin sokeri tiivistyy ja sokeripitoisuus nousee. Käymisessä kaikki sokeri muuttuu alkoholiksi, ja tuloksena on voimakas, runsasalkoholinen amarone-viini. Nimi tulee katkeroa tarkoittavasta sanasta amaro, joka viittaa viinien voimakkaaseen aromiin.

Aromi
Yksittäinen tuoksu, joka löytyy viinistä tai alkoholista. Viinissä voi olla useita eri aromeja. Aromit voidaan jakaa rypälelajikkeelle tyypillisiin aromeihin, valmistusprosessissa syntyviin aromeihin sekä kypsytyksen myötä kehittyviin aromeihin. Esimerkiksi rypäleestä syntyviä tuoksuja: hedelmäinen, marjainen, puhtaasti rypäleinen…

Assemblage
Korkealaatuinen sekoiteviini. Katso Blend ja Cuvee.

Asti Spumante
Asti Spumante nimitystä voidaan käyttää vain Astin, Cuneon ja Allessandrian (Pohjois-Italia) alueilta peräisin olevasta makeasta, Muskateller-rypälelajikkeesta valmistetusta kuohuviinistä. Poikkeus valmistuksessa: viinin ei anneta käydä toista kertaa. Rypälemehun ensimmäinen käyminen pysäytetään alijäähtymisen avulla, kun alkoholipitoisuus on 7 - 9 %. Sen jälkeen hiivasakka suodatetaan pois.

Attaque
Ensivaikutelma, jonka viini antaa suussa.

Auslese
Viini, joka on valmistettu täysin kypsistä ja valikoiduista rypäleistä.

Bag in box
Bag in Box tai BIB tarkoittaa hanapakkausta.

Barrique
Pieni tammitynnyri (225 l). Käytetään punaviinien kypsytykseen alkoholikäymisen jälkeen sekä valkoviinien käyttämiseen ja kypsytykseen.

Blend
Korkealaatuinen sekoiteviini. Kts. Assemblage ja Cuvee.

Bin
Bin tarkoittaa hyllyosastoa eli viinikellarin yksittäistä osaa. Binin jälkeen tulevat numerot ilmoittavat, miltä hyllytasolta tai mistä osasta viinikellaria viini tulee.

Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau on ranskalainen viini, jonka markkinoille tuloa juhlitaan ympäri maailmaa joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina. Uuden sadon viini tuotetaan pikamenetelmällä, ja siitä mikä aikoinaan oli paikallinen lyonilainen tapa, on kehittynyt maailmanlaajuinen kultti.

Blanc de Blanc
Valkoinen kuohuviini, joka valmistetaan ainoastaan valkoisista rypäleistä.

Bodega
Espanjankielinen nimitys viinivalmistamolle.

Botrytis
Jalohomeisista rypäleistä tuleva aromi. Maussa ja tuoksussa tuntuu voimakkaasti mm. hunaja.

Bouquet
Tuoksukokonaisuus. Syntyy viineillä pullokypsytyksen aikana. Termiä käytetään myös kuvattaessa muiden alkoholijuomien kuten viskien ja konjakkien tuoksun aromimaailmaa.

Brut
Nimitys kuohuviineille, joissa jäännössokeria on alle 15 g/l. Nämä kuohuviinit ovat kuivia.

Cabinet
Aluperin laadukkaan saksalaisen kuohuviinin nimitys, nykyään Kabinett merkitsee arvomerkinnällä varustettujen laatuviinien korkeinta luokkaa.

Cabernet-aromi
Cabernet Sauvignon -rypäleen tuoksusta ja mausta löytyy usein mustaherukkaa tai setriä.

Cap Classic
Etelä-Afrikassa perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini.

Cava
Espanjalainen kuohuviini, ja sanana cava tarkoittaa kellaria. Vaikka tänä päivänä cavaa voidaan tuottaa Espanjassa kuudella eri viinintuotantoalueella, on sen valmistus keskittynyt Kataloniaan, jossa tuotetaan 98%:a kaikesta cavasta. Cava valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa kuplat synnyttävä viinin toinen käyminen tapahtuu samppanjamenetelmän tapaan pullossa. Pullokäymisen on kestettävä minimissään yhdeksän kuukautta, mutta useimmat valmistajat kypsyttävät kuohuviinejä reilusti tätäkin pidempään. Näin cavaan saadaan täyteläisempi maku. Rypäleet, joita cavan valmistuksessa saa käyttää on määritelty Espanjan viinilaissa. Osa valmistajista käyttää vain perinteisten macabeo, parellada ja xarel-lo -rypäleiden sekoitusta, osa täydentää cavan makua samppanjan perusrypäleiden chardonnayn ja pinot noirin tuomilla aromeilla

Chambre
Vanha termi “huoneenlämpöinen”. Viittaa noin 16 -18°C -asteeseen.

Charmant-menetelmä
Kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu painetankissa eikä pullossa.

Clairet/Claret
Käytetään Ranskassa kuvaamaan kirkkaanpunaista Bordeaux-viiniä.

Cold Soak
Viinin maserointi kylmässä. Rypäleet likoavat muutamia päiviä viileänä pidetyssä tankissa, jolloin väriä ja aromia irtoaa mehuun jo ennen käymisen alkamista. Tyypillistä Pinot Noir –viineille.

Copita
Jalallinen, ylöspäin kapeneva lasi.

Cosecha
Espanjan vuosikertaa tarkoittava sana.

Crémant
Ranskalainen kuohuviini, joka valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä, mutta ei ole peräisin Champagnen alueelta.

Crianza
Vuosikerta espanjaksi. Kuvaa kypsytysaikaa. Vähimmäisvaatimuksena on kahden vuoden kypsytys, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyrissä. Rioja-viinejä on kypsytettävä vähintään kaksi vuotta, josta vuosi tammitynnyrissä.

Cru
Käytetään erityisen laadukkaasta kasvupaikasta tai viinistä, joka on tehty laadukkaiksi luokiteltujen alueiden rypäleistä.

Cuvée
Cuvée on ranskalainen viinitermi, jolla on useita eri merkityksiä sen mukaan, missä yhteydessä sitä käytetään. Samppanjasta puhuttaessa sillä tarkoitetaan ensimmäistä puristamisvaihetta, ja jotkut Sauternes-viinien valmistajat käyttävät sanaa omien huippuviiniensä yhteydessä. Yleisesti ottaen cuvée voidaan kääntää korkealaatuiseksi sekoitukseksi.

Dégorgement
Hiivasakan poistaminen viinistä kuohuviinin valmistuksessa.

Dekantointi
Dekantointi tarkoittaa viinin kaatamista pullosta karahviin tai dekanteriin. Dekantointi tehdään, jotta saadaan erotettua pullon pohjalle kertynyt sakka eli dépôt ja jotta viini saa ilmaa. Kun viini saa ilmaa, sen aromit irtoavat paremmin ja ne on helpompi haistaa ja maistaa.

DOC
DOC on lyhenne sanoista Denominacao de Origem Controlada ja tarkoittaa portugalilaisten laatuviinien suojattua alkuperäismerkintää. Voi myös tarkoittaa Denominazione di Origine Controllata, jolloin kyse on italialaisista laatuviineistä, joilla on suojattu alkuperämerkintä.

DO
DO on lyhenne sanoista Denominacion de Origen ja tarkoitta espanjalaisten laatuviinien suojattua alkuperämerkintää.

DOCa
Espanjalaisten laatuviinien suojattujen alkuperämerkintöjen korkein luokka.

DOCG
Italialaisten laatuviinien suojattujen alkuperämerkintöjen korkein luokka.

Domaine
Sana on ranskaa ja tarkoittaa viinitilaa.

Dosage
Viinin ja sokerin sekoitus tai rypälemehu, jota lisätään kuohuviineihin. Voidaan lisätä ennen toista käymistä, jolloin se käynnistää prosessin tai hiivasakan poistamisen jälkeen, jolloin se antaa kuohuviinille makeutta.

Edelswicker
Alsacen alueella käytettävä termi, joka tarkoittaa, että viini on valmistettu eri rypäleiden sekoituksesta, useimmiten Sylvaner-, Chasselas- ja Pinot Blanc -rypäleistä.

Eiswein
Jääviini. Valmistetaan jäätyneistä rypäleistä, sisältää paljon sokeria ja happoa.

Elegantti
Tuoksu- ja makukokonaisuus. Käytetään tasapainoisesta viinistä, jossa on hienot aromit.

Eloisa
Viini on eloisa, kun siinä on esillä puhtaan viinin hapokkuus.

Enologia
Termi tarkoittaa viinitiedettä.

Espumante
Kuohuviinin portugalilainen nimitys.

Extra Brut
Viinistä puhuttaessa erittäin kuiva, sokeripitoisuus 0-6 g/l.

Fiasco
Italian pulloa tarkoittava sana.

Fino
Vaalea, kevyt ja kuiva sherry.

Frizzante
Italialainen helmeilevä viini.

Frapeeraus
Kuohuviinin nopea jäähdyttäminen esimerkiksi laittamalla pullo astiaan, jossa on paljon pieneksi hakattua jäätä ja kourallinen suolaa. Pulloa pyöritetään 10 minuuttia pitämällä kiinni sen kaulasta.

Garrafeira
Suorakäännös pullokellari. Tarkoitetaan pitkään varastoituja portugalilaisia viinejä.

Grand Cru
Parhaiden kasvupaikkojen luokitus Bourgognen ja Alsacen alueilla.

Gran Reserva
Espanjalainen laatumerkintä, joka kuvaa kypsytysaikaa. Punaviiniä kypsytetään vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä ja vähintään kolme vuotta tankissa tai pullossa. Roséviiniä ja valkoviiniä kypsytetään vähintään neljä vuotta, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyrissä. Samat säännöt pätevät Rioja-viineihin.

Hapettunut viini
Hapettumisella tarkoitetaan kemiallista reaktiota, joka käynnistyy kun viini on kosketuksissa ilman hapen kanssa. Voi tapahtua pullossa tai tynnyrissä tai jo rypälemehussa. Hapettunut viini on menettänyt osan raikkaudestaan ja sen väri on muuttunut.

Hapot, hapokkuus
Makuvaikutelma. Hapot antavat viinille sen selkärangan, elävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Tuntuu kielen reunoilla. Erittäin voimakas hapokkuus nousee kielen reunaa pitkin ylemmäs korvakäytäviä kohti.

Hedelmähappo
Synonyymi viinihappo. Viinille elävyyttä antava happo. Antaa raikkautta ja hedelmäisyyttä.

Hedelmäinen
Viinin tuoksussa ja maussa on runsaasti hedelmiä muistuttavia aromeja ja hedelmähappoja. Nuoret viinit ovat usein hedelmäisiä.

Hedelmäkuohuviini
Viini, joka valmistetaan tuoreista tai kuivatuista marjoista tai hedelmistä tai niistä valmistetuista täysmehuista tai täysmehutiivisteistä. Esimerkiksi suomalainen valkoherukoista valmistettu Elysée –kuohuviiniperhe on tästä hyvä esimerkki.

Helmeilevä viini
Viini, joka sisältää hiilihappoa.

Helposti lähestyttävä
Viini, jota on helppo juoda. Usein viini, jossa ei ole tanniineja.

Hillomainen
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjasekoitusta ja vivahtaa makeampaan, vastakeitetyn hillon aromiin.

Hiilidioksidi
Syntyy luonnollisesti käymisen yhteydessä. Tuntuu viinin maussa suussa pistävänä.

Hybridilajike
Kahden eri lajiin kuuluvan viiniköynnöslajikkeen risteytymä. Jalostuksessa tarkoituksena on yhdistää kahden eri rypälelajin hyvä ominaisuudet yhteen lajikkeeseen.

Ikääntynyt
Pitkään kypsytetyn viinin maku.

IGT
IGT tulee sanoista Indicazione Geografica Tipica ja on vuonna 1992 määritelty italialainen maaviiniluokka.

Intensiteetti

Väriominaisuus. Suuri intensiteetti tarkoittaa tummaa viiniä, pieni intensiteetti vaaleaa.

Jälkimaku
Maku joka jää kielelle, kun viini on nielaistu. Maun tulisi säilyä mahdollisimman pitkään.

Jäännössokeri
Viiniin jäävä sokeri, joka ei muutu käymisen aikana alkoholiksi. Antaa viinille sen luonnollisen makeuden.

Kahvi
Tavallinen voimakkaissa, laadukkaissa bordeaux-viineissä. Ominaisuus, joka tulee osittain uusista paahdetuista tammitynnyreistä.

Karvaus
Yksi neljästä perusmausta, joka tuntuu kielen takaosassa.

Kir
Valkoviinistä ja mustaherukkalikööristä valmistettu aperitiivijuoma. Voidaan valmistaa myös kuohuviinistä.

Kirkastaminen
Viini stabiloidaan lisäämällä kirkastusainetta, joka sitoo sameutta aiheuttavat osat niin, että ne laskeutuvat sakkana pohjalle. Viinin tulisi olla kirkasta ja myös tumma viini voi olla kirkas.

Korkkivika
Viinin makuvirhe. Johtuu viallisesta korkista ja usein viinissä on havaittavissa pistävä ja homeinen tuoksu. Lähinnä luonnonkorkkeja käyttävien viinien vika.

Kova viini
Viini, jossa runsas tanniinisuus tai viini, joka on erittäin hapokas. Useimmiten nuorissa viineissä, sillä kypsyessään viini pehmenee.

Kukkaisa
Tuoksu ja maku. Viinissä on erilaisiin kukkiin liittyviä tuoksuja ja/tai makuja.

Kypsytys
Käymistä seuraava vaihe viininvalmistuksessa. Viini voidaan kypsyttää tankeissa, tynnyreissä tai pulloissa ja viinien kypsytysajat vaihtelevat.

Kypsä viini
Viini, jossa ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Valmista juotavaksi heti.

Kyyneleet
Norot, jotka muodostuvat lasin sisäpintaan kun pyörittelet lasissa vaikkapa viniä.

Käyminen
Käymisessä sokeri muuttuu alkoholiksi ja hiilidioksiidiksi, ja esimerkiksi viinin valmistuksessa rypälemehu viiniksi.

Library Wines
Nimitys viineille, jotka myydään ainoastaan pienissä erissä, käytetään vanhoista vuosikerroista.

Lihaisa viini
Kuvaus tuhdeille viineille.

Liquoreux
Liköörinkaltainen.

Leipäinen
Paahdetun tai vastapaistetun leivän tuoksua muistuttava tuoksu. Leipäisyyttä löytyy usein vanhemmista kuohuviineistä, jotka ovat saaneet levätä hiivasakan päällä pitkään.

Liebfraumilch
Tulee alun perin Liebfrauenstiftin viinitarhasta Wormsista. Nykyisin se on yleisnimitys puolimakeille valkoviineille, jotka on valmistettu joko Rheinhessenissa, Pfalzissa, Rheingaussa tai Nahessa. Etiketissä mainitaan ainoastaan alue, ei rypälesekoitusta, ja viinillä on peruslaatumerkintä QbA.

Luonteikas viini
Viini, jossa on myös sen kasvualueelle tyypillisiä ominaisuuksia.

Maamainen
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa savi- ja hiekkamaata. Siihen voi liittyä myös kevyt karvaus ja mantelimaisuus.

Madeira
Paahteinen väkevä viini portugalilaiselta Madeiran saarelta. Kypsytetään tammitynnyrissä korkeassa lämpötilassa (n. 50°C). Madeiraa on eri tyyppejä makeimmasta malvoisiesta bualiin, verdelhoon ja sercialiin, joka on kaikkein kuivin.

Maderisoituminen
Kuvaa erittäin ikääntyneitä ja joskus myös yli-ikäisiä viinejä. Termi lähtöisin Maderia-viineiltä. Viinissä viittaa myös ruskeaan väriin.

Magnum
1,5 l kuohuviinipullokoko.

Maloaktinen käyminen
Viinin toinen käyminen, joka käynnistyy yleensä heti alkoholikäymisen jälkeen. Tarkoittaa maitohappokäymistä, jossa omenahapot muuttuvat maitohapoiksi bakteerien vaikutuksesta. Sen avulla vähennetään viinin happoisuutta. Esiintyy punaviineissä ja monissa valkoviineissä. Edellytyksenä on, että kellarissa on bakteereja, jotka voivat käynnistää maitohappokäymisen. Joskus käytetään lisäksi valikoituja bakteereja.

Marjaisa
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjojen sekoitusta.

Maserointi
Hiilihappokäyminen, jossa rypäleitä ei murskata, vaan tertut kaadetaan suljettuun säiliöön. Hapen pääsy säiliöön estetään ruiskuttamalla säiliöön hiilihappoa tai siten, että ne rypäleet, jotka ovat murskautuneet alimpana säiliössä, tuottavat hiilihappoa normaalin alkoholikäymisprosessin tuloksena. Rypäleet joutuvat näissä olosuhteissa sisäiseen käymistilaan, joka pienentää omenahapon määrää yli puolella, vähentää parkkihappoja ja väriaineita ja tuottaa alkoholia. Käyminen jatkuu, kunnes alkoholipitoisuus on noin 2,5 %, jolloin rypäle rikkoutuu sisäisen paineen vaikutuksesta ja normaali alkoholikäyminen käynnistyy. Tuloksena on pehmeä, hedelmäinen ja väriltään vaalea viini.

Mausteinen
Useista hieman epämääräisistä mausteista koostuva tuoksu- ja makuvaikutelma.

Mineraalinen
Sama kuin maamainen. Voi olla myös lievästi kalkkikivinen tai eri mineraaleihin vivahtava.

Méthode Champenoise
Kuohuviinin valmistusmentelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Mousseux
Termi kuohuviinin poreilulle.

Muscat-aromi
Muscat-rypäleen tuoksua ja makua kuvataan usein voimakkaaksi, hiukan mausteiseksi ja melko makeaksi.

Mutage
Prosessi, jossa rypälemehun käyminen lopetetaan joskus lisäämällä rikkidioksidia, mutta useimmiten lisäämällä alkoholia, kuten portviiinin valmistuksessa. Se tappaa hiivakannat.

Mykkä
Nuori, kehittymätön viini. Vaatii lisää kypsytystä pullossa.

Navarra
Pohjoisespanjalainen viinialue. Viinitarhat sijaitsevat pääkaupungin Pamplonan eteläpuolella viidellä eri alueella. Tärkeimmät rypälelajikkeet ovat Garnacha ja Tempranillo. Viime aikoina alueella on alettu viljellä yhä enemmän Cabernet Sauvignonia ja Chardonnayta. Perinteisesti alueella on tuotettu paljon Garnachasta tehtyä roséviiniä, mutta viime aikoina sen osuus on pienentynyt punaviinin vallatessa yhä enemmän alaa. Viinit muistuttavat hieman rioja-viinejä, mutta ne ovat yleisesti ottaen hieman rotevampia.

Nahka
Nahan tuoksua esiintyy joissakin kypsissä punaviineissä, kuten Bordeaux-alueen viineissä.

Neutraali viini
Viini, jossa ei ole erityistä luonnetta, voi silti olla tasapainoinen.

Nouveau
Nimitys ranskalaisille viineille, jotka tulevat myyntiin pian sadonkorjuun jälkeen.

Novello
Italialainen nopeasti sadonkorjuun jälkeen myyntiin tuleva viini.

Oksidatiivinen
Viininvalmistustekniikka, jossa rypäleet, rypälemehu tai viini saa olla kosketuksissa ilman hapen kanssa.

Oloroso
Yksi sherryn perustyypeistä, rikas, väkevä ja kuiva.

Organoleptinen
Termi tarkoittaa aistinvaraista.

Ohut viini
Viinissä ei ole hedelmäisyyden tuomaa täyteläisyyttä.

Paahteinen
Tynnyristä peräisin oleva aromi, joka riippuu paahtoasteesta. Muistuttaa yleensä paahdettua leipää tai kahvia.

Paksu viini
Nimitys viinille, joka liikkuu hitaasti lasissa, viinissä on runsaasti sokeria ja alkoholia.

Palo Cortado
Harvinainen, kuiva sherrytyyppi.

Parkkihappo
Synonyymi tanniinit. Viinin säilöntäaineita. Parkkihappo antaa etenkin punaviineille kovuutta. Parkkihappo on peräisin rypäleen kuoresta ja siemenistä sekä tammitynnyristä.

Parfymoitu
Tuoksu ja maku. Tavallisesti esanssinen eri parfyymeista koostuva sävy, joka usein vivahtaa erilaisiin kukkiin.

Passito
Italialainen viininvalmistustapa, jossa viini valmistetaan kuivatuista rypäleistä.

pH-arvo
Viinin happamuuden mittari. Neutraali pH-arvo viinille on 7. Mitä alhaisempi pH-arvo sitä happamampi viini.

Phylloxera
Viinikirva.

Polttava viini
Viini tuntuu lämpimältä suussa, lämmön tunne johtuu liiasta alkoholista.

Polyfenolit
Viinin kemialliset yhdisteet, joihin kuuluu väripigementtejä, tanniineja ja makuaineita.

Portviini
Portugalista Douron laaksosta kotoisin oleva väkevä viini. Portviinejä on monia eri laatuja, mutta yleisesti ottaen voi sanoa, että punaiset ovat täysin hallitsevia ja että niiden hinta ja laatuluokka vaihtelevat melkoisesti. Yksinkertaisin on Ruby ja hienoin Vintage Port, johon käytetään ainoastaan tiettyjä erityisen laadukkaita vuosikertoja.

Premium
Premium-termillä tarkoitetaan huippulaatua ja sitä voidaan käyttää rypälelajikkeista tai niistä valmistetuista viineistä. Valkoisia premium-rypälelajeja ovat mm. Chardonnay ja Sauvignon, punaisia mm. Cabernet Sauvignon, Merlot ja Shiraz (Syrah).

Primeur
Nimitys viineille, joita saa myydä pian sadonkorjuun jälkeen.

Pullokäyminen
Kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa. Ranskaksi Methode Champenoise.

QMP
QMP tulee sanoista Qualitätswein mit Prädikat ja tarkoittaa saksalaisten viinien korkeinta laatuluokkaa.

Quinta
Viinitilan tai maatilan nimitys Portugalissa. Voidaan verrata Ranskan châteu-sanaan.

Pupitre
Puutelineet, joihin samppanjapullot asetetaan kaula alaspäin ja jossa niitä käännellään eli tanssitetaan (ransk. remuage), jotta pulloon kerääntyvä sakka saadaan liikkumaan kaulaosaan, josta se voidaan poistaa. Tämä menetelmä on erittäin työläs, ja se on useimmiten korvattu koneilla (ransk. gyropalette).

Raikas viini
Puhdas ja eloisa viini.

Rancio
Sana on espanjaa ja sitä käytetään erittäin vanhojen väkevöityjen viinien ja brandyjen aromien kuvaamiseen (aromi muistuttaa saksanpähkinää). Osoitus erinomaisesta laadusta.

Reduktiivinen
Viininvalmistustekniikka, jossa hapen pääsy rypälemurskaan, rypälemehuun tai viinin estetään valmistuprosessin aikana. Tällaiset viinit ovat erityisen raikkaita ja aromikkaita.

Rehevä viini
Viinin maku on runsaan pehmeän hedemäinen. Viinissä ei ole tanniineja.

Remuage
Termi tarkoittaa ”tanssittamista”. Kuohuviinin valmistuksessa käytetty erittäin työläs menetelmä, jossa perinteisellä pullonkäymismenetelmällä ns. Samppanjamenetelmällä pullot on ladattu toisen käymisen jälkeen puutelineisiin kaula alaspäin ja pulloja käännellään eli tanssitetaan säännöllisin väliajoin käsin. Tanssittamalla saadaan pullon pohjasakka liikkumaan pullonkaulaa kohti, josta se sitten poistetaan.

Reserva
Espanjalaisen ja portugalilaisten viinin laatumerkintä. Espanjalaisia punaviinejä on kypsytettävä vähintään vuosi tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa. Valko- ja roséviinejä on kypsytettävä vähintään 24 kuukautta, josta vähintään kuusi kuukautta tynnyrissä. Portugalissa reserva-viinien alkoholipitoisuuden on ylitettävä vaadittu vähimmäispitoisuus puolella prosentilla.

Riserva
Italialainen laatuluokka, voidaan verrata espanjalaiseen reservaan.

Rosado
Espanjan- ja portugalinkielinen nimitys roseeviineille.

Roséviini
Viini, jossa siniset rypäleen kuoret ovat olleet rypälemehun kanssa kosketuksissa vain lyhyen aikaa. Muuten valmistusprosessi on suunnilleen sama kuin valkoviinin.

Roteva
Voimakas, melko vivahteeton maku; tyypillinen esim. Rhônen laakson punaviineille.

Sakka
Pullon pohjalle kertynyt tanniinien ja väriaineiden muodostama kiinteä aines, jonka voit erottaa viinistä dekantoimalla.

Samppanjamenetelmä
Méthode Champenoise. Kuohuviinin valmistusmentelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Sélection de Grains Noble
Termi tarkoittaa tarkoin valittuja rypäleitä.

Sekoiteviini
Useamman rypälelajikkeen tai eri lajikkeista tehtyjen viinien sekoitus. Sekoiteviineillä pyritään nostamaan esiin eri rypälelajikkeiden parhaat ominaisuudet.

Sekt
Saksankielinen nimitys kuohuviineille.

Setripuu
Lyijykynän puuosan tuoksua muistuttava tuoksu, joka tuntuu selvästi bordeaux-viineissä.

Sherry
Juoma, jota valmistetaan ainoastaan Etelä-Espanjan Jerezissä. Tärkein rypälelajike on Palomino. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénes ja Moscatel. Kun pääkäyminen on loppunut, nuori viini siirretään pienempään, avoimeen tammitynnyriin. Tynnyri jätetään vajaaksi ja pinnalle muodostuu ohut hiivaketto eli hiivakukka, joka antaa sherrylle sen pähkinäisen aromin. Sherryjä on erilaisia täysin kuivista kevyistä, vaaleista sherryistä, kuten manzanillasta ja finosta raskaisiin, aromaattisiin, enemmän tai vähemmän makeisiin sherryihin, joita ovat mm. amontillado, oloroso, cream.

Sin Crianza
Espanjalaisen viinin laatumerkintä, toiselta nimeltään Vino Joven (nuori viini). Sin Crianza on viini, jota on kypsytetty tynnyrissä vain vähän aikaa tai ei lainkaan. Se on nuori viini, joka pullotetaan vuosi sadonkorjuun jälkeen.

Siirtomenetelmä
Kuohuviinin valmistuksessa tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto. Viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa, josta viini tyhjennetään paineen alla tankkiin suodatettavaksi ja viimeisteltäväksi.

Sommelier
Sana on ranskaa ja tarkoittaa viinimestaria, joka vastaa esimerkiksi ravintoloissa viinivalinnoista ja muista viineihin liittyvistä asioista.

Spumante
Italialainen kuohuviini.

Spätlese
Tavallista myöhemmin korjatuista rypäleistä valmistettu viini.

Stabilointi
Epäedullisten osien kuten sakan ja samauden poistaminen viinistä.

Suklaa
Tummaa suklaata muistuttava tuoksu ja maku.

Tammisuus
Tuoksussa ja maussa aromi, jonka viini saa tynnyrikypsytyksessä. Tuntuu erivahvuisena sen mukaan, miten uusia tynnyrit ovat ja miten paljon niiden sisäpintaa on paahdettu. Aromi voi tulla myös tuoreesta vastakaadetuista tammesta. Muistuttaa puuta, joskus vaniljaa tai kahvia.

Tanniinit
Nimitys punaviinissä oleville parkkihapoille, joita on esimerkiksi viinirypäleiden kuorissa ja siemenissä. Tanniineilla on tärkeä merkitys punaviinien kypsytyksessä, sillä ne toimivat viinin säilytysaineena. Erityisen voimakkaina tanniinit tuntuvat nuorissa punaviineissä ja ne pehmenevät viinin kypsyessä.

Tarjoilulämpötila
Kullekin viinille oma edullisen lämpötila, jossa viini kannattaa tarjoilla. Sanonta huoneenlämpöinen on vanha termi eikä tarkoita meidän tämän päivän huonelämpötiloja, vaan useimmiten noin 16-18 C-astetta. Viininvalmistaja suosittelee usein viinipullon takaetiketissä sopivaa tarjoilulämpötilaa.

Tasapainoinen viini
Viini, jossa kaikki osatekijät yhdessä – hedelmäisyys, hapot, tanniinit, alkoholi, sokeri ja muut tekijät – muodostavat miellyttävän makuelämyksen.

Tenuta
Nimitystä käytetään Italiassa viinitilasta.

Terroir
Ranskankielinen sana, joka tarkoittaa kaikkia ympäristön tai kasvupaikan muodostamia rypäleiden kypsymiseen vaikuttavia tekijöitä mm. maaperä, ilmastoa, mikroilmastoa jne. Terroir antaa viinille sille tyypillistä luonnetta.

Terva
Puutervaa muistuttava maku ja tuoksu. Voi löytyä esim. Syrah-, Nebbiolo- ja Pinotage-rypäleistä valmistetuista viineistä.

Trockenbeerenauslese
Trocken tarkoittaa kuivaa. Jalohomeen rusinoimista rypäleistä valmistettu makea viini. Näitä viinejä valmistetaan ainoastaan suurimmilla viinitiloilla alueilla, joissa kypsymiskausi on pitkä. Viinit myydään usein puolikkaissa pulloissa niiden hintavuuden ja rajoitetun saatavuuden vuoksi.

Tulinen
Viinien ja väkevien viinien makua ja tuoksua kuvaava sana. Tarkoittaa, että viinissä maistuu ja tuoksuu ylimäärin alkoholi. Synonyymi lämmin.

Täyteläisyys
Kevyt, keskitäyteläinen tai täyteläinen kuvaavat makua. Täyteläisyyteen vaikuttavat mm. sokerimäärä, alkoholipitoisuus, hapot ja aromikkuus.

Uuteaineet
Viinissä olevien kiinteiden, haihtumattomien aineosien kokonaisuus (mm. sokeri, hapot, kivennäisaineet, fenolit ja glyseriini).

Ummehtunut viini
Viinissä on ikävä, usein homeeseen viittaava, tuoksu. Tarkoittaa, että viini on viallinen.

Vanilja
Vaniljaa löytyy tavallisesti amerikkalaisessa tammitynnyrissä kypsytetystä punaviinistä, kuten Rioja-viineistä.

Vegetatiivinen
Viini, jonka valmistukseen on käytetty rypäleitä, jotka eivät ole olleet täysin kypsiä. Viinissä on vihreitä vivahteita.

Vendange Tardive
Normaalia myöhäisempänä ajankohtana poimitut rypäleet.

Vieilles Vignes
Käsite tarkoittaa vanhoja viiniköynnöksiä. Sitä näkee yhä enenevässä määrin myös viinipullojen etiketeissä. Useimmiten siihen liittyy myös viinin korkeampi hinta. Vanhoissa köynnöksissä sadot ovat pieniä ja rypäleissä on runsaasti sokeria ja muita laatuun vaikuttavia aineita. Yleistä yhteistä käsitystä ei ole siitä, mikä on vanha viiniköynnös. Vanha ei välttämättä ole aina hyvä, vaikka sato on pieni voi köynnökset olla sairaita ja laatu heikko.

Viini
Sana viini tulee latinan sanasta vinum, joka taas on johdettu muun muassa kreikan ja armenian kielen viiniä tarkoittavasta sanasta. Se otettiin lainasanana käyttöön jo vanhempaan muinaisruotsiin viikinkien tuodessa viinejä tuliaisina pitkiltä matkoiltaan. Sanan uskotaan olevan peräisin Välimeren alueella ammoin puhutusta, nyttemmin jo hävinneestä kielestä. Lähde: Boken Om ett ord, DN Förlag.

Viinikirva
Viiniköynnöksen pahin vihollinen, joka tuhoaa vähitellen koko kasvin juurakkoa myöten. 1800-luvulla Euroopassa oli laajamittainen viinikirvaepidemia, joka tuhosi lähes suurimman osan eurooppalaisista viiniköynnöksistä.

Viinikivi

Viinikivi on viinissä oleva luonnollinen kauneusvirhe. Lasia tai hienoasokeria muistuttavat läpinäkyvät kiteet saostuvat viiniin, kun sitä varastoidaan alhaisessa lämpötilassa (esim. jääkaapissa). Saostumisen saa aikaan viinin sisältämän viinihapon yhdistyminen rypäleen sisältämään kaliumiin. Viinintekijä voi kylmästabiloida viinin ennen pullotusta jäähdyttämällä viinin muutamaan miinusasteeseen noin 2-3 viikoksi ja suodattamalla sen jälkeen muodostuneen viinikiven pois. Viinikivi häviää, mutta suodatus vaikuttaa viinin makuun. Tätä menettelyä käytetään yksinkertaisten viinien valmistuksessa. Mitä laadukkaampi viini, sitä vähemmän sitä halutaan suodattaa, mistä syystä koko käsittelystä yleensä luovutaan. Viinikiveä pidetään laadun osoituksena, joten sitä voi aivan hyvin löytää myös paremmista viineistä.

Vin de Table
Pöytäviini, Ranskan yksinkertaisin viiniluokka.

Vin Santo
Toscanan alueen klassinen kuivatuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini. Suora käännös Pyhä Viini.

Vintage
Vuosikerta eli viinin valmistukseen käytettyjen rypäleiden kasvuvuosi. Käytetään myös samppanjan ja portviinin yhteydessä. Samppanjasta puhuttaessa se tarkoittaa, että viinin on oltava valmistettu mainittuna vuonna kasvaneista rypäleistä eikä sitä saa sekoittaa reserve-viineistä. Portviinistä puhuttaessa se tarkoittaa, että viiniä on ensin kypsytetty kaksi vuotta tynnyrissä ja sen jälkeen pullossa. Myös vintage-portviini tehdään ainoastaan hyvien vuosien sadosta. Useimmissa muissa tapauksissa se ilmoittaa pelkästään vuosikerran. Vuosikerta yksinään ei tee viinistä laatuviiniä, sillä vuosikerrat vaihtelevat viinintuotantoalueilla.

Vitis
Kasvisuku, johon viiniköynnökset kuuluvat. Tärkein lajike Vitis vinifera, johon kuuluu noin 8000 lajiketta.

Vivahde
Viinin väri, kuten sinipunainen, tiilenpunainen, kullankeltainen, vihertävänkeltainen.

Voimainen
Maku ja tuoksu, joka muistuttaa vastakirnutun voin rasvaista aromia. Tyypillinen Chardonnay-rypäleestä valmistetuille viineille tai tammitynnyrissä kypsytetyille valkoviineille.

Voikola
Perinteistä voikolaa muistuttava maku ja tuoksu, joka tulee tavallisesti enemmän tai vähemmän paahdetusta tynnyristä. Erityisen yleinen Chardonnay- sekä Bordeaux'n Merlot-viineille.

Yrttisyys
Mausteinen tuoksu ja maku, jossa on pääasiassa eri yrttien, kuten salvian, rosmariinin ja oreganon aromeja.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!