Itsenäisyyspäivän menu kahdella tapaa

Kuohuviini ja samppanja juhlistavat itsenäisyyspäivän.
Skoolaa itsenäisyyspäivän kunniaksi kuplivalla, edullisesti tai panostaen.
01.12.2023

Rennosti vai fiinimmin?

Itsenäisyyspäivä on siitä hauska juhla, että sitä voi viettää juuri niin juhlallisesti tai rennosti kuin mieli tekee. Osa järjestää hienot juhlat, johon pukeudutaan fiinisti ja jossa syödään astetta paremmin. Toisille itsenäisyyspäivä tarkoittaa rentoa yhdessä oloa telkkarin äärellä Linnan juhlia katsellen. Ideoimme kaksi menuta itsenäisyyspäivän viettäjille. 

Itsenäisyyspäivän juhlallinen menu

  • Ohrablinit savulohella ja uppomunalla
  • Punaviinimarinoitu hirvihöystö ja lohkoperunat
  • Mustikka-kardemummajäätelö

 

Fiini Itsenäisyyspäivän juhlistaminen aloitetaan toki arvokkaalla maljannostolla. Lasiin sopii elegantti samppanja Perrier-Jouët Grand Brut, jota voi tarjoilla myös läpi koko illallisen.

Alkupaloina vieraat saavat ohrablinit, joissa täytteenä on savulohta ja uppomuna. Niiden seurana maistuu tyylikäs ja kuiva samppanja, kuten alkumaljojen Perrier-Jouët, tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini kuten Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg.

Pääruokana tarjoillaan hienostunut punaviinimarinadilla aateloitu Hirvihöystö, jolle kyytipojaksi laseihin kaadetaan laadukasta Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviiniä. Hirvihöystön seuraksi annostellaan lautaselle simppelisti suolalla ja mustapippurilla maustetut uunissa paahdetut lohkoperunat.

Jälkiruokana kielen vie mennessään itsetehty jäätelö, jossa maistuu supisuomalainen mustikka ja kauteen sopiva kardemumma. Jälkkärin voit tehdä jo hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan juhlapäivää. Jälkiruoan seuraksi on ihana kaataa lasillinen kotimaista Valkia Marjametsä -kuohuviiniä tai puolimakeaa G.H. Mumm Demi-Sec -samppanjaa. Jos olet roseeviinien ystävä, kokeile uutta Mateus Sparkling Demi-Sec Rosé -kuohuviiniä. 

Itsenäisyyspäivän rento menu

  • Tryffelillä ja parmesanilla maustetut popcornit
  • Peuratartar rapeilla ruislastuilla
  • Maissilastuja ja cowboyn kaviaaria
  • Tex-mex kukkakaalia ja salsadippi
  • Deli tortillarullat
  • Vadelma-kuohuviinikakku

Itsenäisyyspäivän rennompi menu valmistuu erilaisista sormisyötävistä ja pienistä helposti naposteltavista herkkupaloista. Niitä on helppo napsia vaikkapa telkkarin ääressä Linnan juhlia katsellen.

Koko illan läpi voi nauttia juhlavasti kuohuviiniä. Kun valitset hyllystä Campo Viejo Brut Reserva -cavan, pysyy juhlien budjetti kurissa. 

Tämän menun kanssa sopii myös punaviini, jos ei välitä nauttia kuplia koko iltaa. Nosta silloin pöytään mausteinen ja monipuolinen Silk and Spice Red Blend, jonka saa näppärästi myös koko seurueelle riittävässä hanapakkauksessa. Viinin makuprofiili sopii erinomaisesti niin menun peuran kuin mausteisen tex-mex-kukkakaalin kanssa.

Jälkiruokana itsenäisyyspäivän viettäjiä hemmotellaan Vadelma-kuohuviinikakulla ja kuohuviinillä.  Helppotekoinen kakku valmistuu ilman uunia ja sen voit tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan itsenäisyyspäivän iltaa. Kuohkean kakun kanssa maistuu Valkia Marjametsä -kuohuviini, tai voit jatkaa läpi koko illallisen Campo Viejon kanssa.

Rennon itsenäisyyspäivän menun herkut on helppo valmistaa ja sormisyötävien kokkailu yhdessä on mitä mainioin itsenäisyyspäivän ohjelmanumero.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!