Viinitasting: Viiniraadin testissä riistaviinit

Neljä punaviinipulloa ja viinilasia.
Viiniraadin maistajien mielipiteet jakaantuivat, mutta kaikki olivat yksimielisiä siitä, että testatuilla Cabernet Sauvignon -viineillä on ehdottomasti ansaittu paikkansa syksyisissä riista- ja juhlapöydissä.
30.09.2022

Moni herkuttelija on viime vuosina vähentänyt lihansyöntiä kuka tuotannon eettisyyden, kuka ilmastokysymysten vuoksi. Niin kutsuttu fleksaaja ei ole tiukka vegetaristi, vaan syö lihaa toisinaan, tai vain silloin, kun se on eettisesti tuotettua.

Riista lukeutuu monelle flexaajalle sellaiseen lihaan, joka päätyy hyvästä syystä lautaselle asti. Voi silti olla, että riistaillallisella tai peijaisissa on myös vieraita, jotka ovat täysin kasvissyöjiä. Siksi riistaviinejä maistava raati koottiin ihmisistä, jotka nauttivat vegaanivaihtoehdoista, mutta syövät silloin tällöin hieman lihaa. Näin päästiin kokeilemaan viinejä sekä makupariksi valittua kylmäsavuporoa vasten, että vegaanisen “lihapadan” kanssa.

Viineiksi valikoitui sarja Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehtyjä viinejä, jotka makuprofiilinsa puolesta sopivat erinomaisesti niin riistalle kuin vahvan makuisille liharuoille. Viinejä ei testattu sokkona; maistajat näkivät aina, mistä viinistä nyt puhuttiin. Viineistä analysoitiin ulkonäkö, tuoksu, ensimaku sekä maku makuparin kanssa.

Graffigna Elixio Cabernet Sauvignon: Yön pimeisiin tunteihin

Graffignan maineikkaan viinitalon uutuussarja Elixio edustaa klassista argentiinalaista tyyliä nuorekkaalla twistillä. Intensiivisen rubiininpunainen Cabernet Sauvignon on täyteläinen punaviini. Viinistä 20 prosenttia on kypsynyt tammessa 3 kuukauden ajan.

Viinin analysointitaidoistaan epävarma raati löytää ensimmäisen viinin tuoksusta “ehdottomasti enemmän marjoja kuin hedelmiä” sekä lakritsin kiinnostavan vivahteen.

Järjestäjä muistuttaa, että tärkeintä on maistaa ja kertoa ajatuksensa, vääriä mielipiteitä ei ole. Tästä rohkaistuneena raati alkaa pohtia, millainen makuelämys Elixio on.

“Maku jää suussa keskiosasatolle, eikä mene leukapieliin tai potkiskele poskien perillä olevia sylkirauhasia.”

“Ensin tuntuu, että tässä ammutaan isoilla tykeillä, mutta sitten huomaa ettei niistä tykeistä tule oikein mitään.”

Viinin todetaan toimivan kuitenkin hienosti kylmäsavuporon kanssa. Myöhemmin vegaanisen stroganoffin kanssa huomataan, että viinin olisi kannattanut antaa dekantoitua hieman pidempään ennen maistamista. Anna tälle viinille ilmaa ja tarjoile se pataruoan kanssa – tai “pelkiltään yön pimeinä tunteina”, kuten eräs raatilainen suosittelee.

“Maussa tuntuu tuoksun punaiset marjat, mutta jotenkin tämä menee enemmän sinne marjapensaan juurelle, kohti maata.”

“Suutuntuma on hillitty, ei kovin märkä.”

9 Lives Delirious Cabernet Sauvignon: Nostaa sekä riistan että vegepadan uudelle tasolle

9 Lives Delirious Cabernet Sauvignon kuuluu chileläiseen 9 Lives -laatuviinien sarjaan. Tämä vastuullisesti tuotettu punaviini sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.

Tuoksua raati kuvailee herukkaiseksi tai muuten marjaiseksi. Välillä mennään lasin kanssa toiseen huoneeseen haistelemaan, sillä pöydässä tuoksuva kylmäsavuporo tunkee muuten sieraimista viinin tuoksun mukana. Joten tuoksussa löydettävät nahan tai voin vivahteet saattavat olla joko viinistä tai porosta – yhtä kaikki, ne sopivat toisiinsa hyvin.

Maussa löydetään “kivaa kirpsakkuutta”, mutta toisaalta jotain nahkaan, anikseen tai bensaan vivahtavaa “vahvan miehekästä”.

Eräs maistaja jää pohtimaan, onko hänen kokemansa maun terävyys tanniinisuutta vai ei.

Maistelutilaisuuteen avuksi tuotu makuluonnehdintojen taulukko pursuaa niin moninaisia adjektiiveja niin monelle maun nyanssille, että raati on stressaantua. Päätämme hylätä avuliaan makutaulukon ja turvautua lopputastingin ajan täysin vapaisiin mielleyhtymiin.

Poro aukeaa 9 Lives -viinin kanssa aivan uudella tavalla. Melko vähärasvaisesta lihasta nousee yhtäkkiä esiin pehmeä ja miellyttävä, suorastaan voinen rasvan maku.

Kuvauksen mukaan 9 Lives Delirious Cabernet Sauvignon on loistovalinta tummien liharuokien, kuten patojen viiniksi. Raati yhtyy tähän arvioon.

“Ehdottomasti enemmän napostelun kylkeen ja ruoan kanssa kuin yksinään siemailtavaksi”, kuuluu arvio.

9 Lives Delirious Cabernet Sauvignon -punaviini palkittiin Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa kunniamaininnalla sarjassa Cabernet Sauvignon punaviinit, hinta alle 13 €.

Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon: Testin monipuolisin ja vivahteikkain

Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviini tulee Cachapoal ja Colchagua -laaksojen muodostamalta Rapelin viinialueelta Chilestä. Se on niittänyt kansainvälistä menestystä ja se onkin Viña San Pedron palkituin viinibrändi ja yksi Chilen kansainvälisesti palkituimmista Reserva-sarjan viineistä.

Vuoden Viinit 2016 -kilpailussa viini voitti kultaa omassa sarjassaan. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini osallistui lajikesarjaan Cabernet Sauvignon, alle 13 euroa ja se palkittiin hopeamitalilla. 

Tämä on ensimmäinen viini, jonka värieron edellisiin raati huomaa. Rusehtavat sävyt kertovat pidemmästä kypsytysajasta kuin violettiin taittavissa, rubiininpunaisissa nuoremmissa viineissä.

Castillo de Molinan tuoksu ja maku ovat ehdottomasti kiinnostavimmat tällä kierroksella. Raati hakee pitkään, mitä tuoksu tuo mieleen. Eräs kuvailee sitä jollain tavalla nahkeaksi.

“Tuoksu on kuin pystyviiva”, luonnehtii toinen. 

Kolmas joutuu jonnekin lapsuusmuistoihin. “Tämä tuoksuu siltä, kun saapui lapsena  mökille. Ei siis kellarilta tai kosteudelta, vaan joltain muulta mökille tunnusomaiselta”, hän pohtii.

Maku puolestaan jakaa mielipiteet. Ei iske, toteaa yksi, muut ovat innostuneempia.

“Maku on runsas ja pyöreä. Tässä on paljon monenlaista analysoitavaa”, pohdiskellaan.

“Joku viehättävä voinen sivumaku tässäkin on.”

Vaikutelma poron kanssa ajaa loputkin raadista lapsuus- ja mökkitunnelmiin.

“Tässä maistuu jollain tavalla joulu vanhempien luona. Muutenkin tulee samanlainen fiilis kuin mökillä tai jouluna vanhemmilla.”

Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon

Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon: Viskitynnyrin uskomaton vaikutus

Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon kuuluu australialaisen viinitalon viskitynnyrissä kypsytettyjen viinien sarjaan. Se on palkittu parikin kertaa Vuoden Viinit -kilpailussa: tänä vuonna se voitti sarjassa Uuden maailman punaviinit, hinta yli 18 euroa kultaa ja vuotta aiemmin se nappasi hopeaa. 

Raati ei tiedä viskitynnyrikypsytyksestä viiniä testatessaan. Tuoksu herättääkin laajan skaalan mielleyhtymiä. Yksi kuvailee sitä luumuiseksi, toinen metalliseksi. Kolmas miettii arvokasta rouvaa, jolla on yllään paljon vanhoja koruja ja hieman parfyymia. Neljäs muistaa yhtäkkiä suosikkiyökerhonsa sisäänkäynnin portaikon, jossa on hyvin erityinen, makeahko tuoksu, jota ei löydy mistään muualta – paitsi nyt tästä viinistä.

“Se tuoksu on ehkä jokin puulaji, tai sitten se on lupausten, odotusten ja pettymysten tuoksu”, raatilainen pohtii.

Maku saa raadissa aikaan iloista hyminää.

“Tässä on laaja skaala kaikenlaisia makuja”, raatilainen kuvailee. Toinen pohtii, että vivahteikkuudestaan huolimatta viini “solahtaa liukkaasti läpi suussa eikä jarruta kitalaessa.”

Keskustellaan siitä, onko kitalaessa jarrutuksen tunne sitten sitä tanniinisuutta vai napsahtavuutta – vai ovatko ne sama asia. Päätetään pitäytyä edelleen vapaassa ajatusvirrassa ja unohtaa “viralliset” viinikuvailut.

“Ensimaku on hedelmäinen, mutta heti sen jälkeen tulee mausteisempi tunnelma.”

Yksi maistaa taas joulun tunnelman. “Ei suoranainen glögin maku, mutta joku glögissä käytettävä mauste, jota en nyt osaa eritellä.”

Tämä on tastingin viineistä se, jota raati mieluiten nauttisi ilman syötävää, viiniä suussa pyöritellen. Todetaan silti, että se sopii yllättävän hyvin sekä hyvin voimakkaan kylmäsavuporon että lempeämmän vege-stroganoffin kanssa.

“Kaikkein mieluiten nauttisin tätä Eliten pöydässä tai jossain muussa vanhanaikaisessa, mutta vähän fiinissä paikassa.”

Raatilaiset ovat innokkaita punaviinin nautiskelijoita, mutta kaikki tunnustivat etukäteen hieman vierastavansa Cabernet Sauvignon -viinejä ja päätyvänsä itse yleensä kevyempiin rypäleisiin. Maistajat olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että etenkin näillä testatuilla Cabernet Sauvignon -viineillä on ehdottomasti ansaittu paikkansa syksyisissä riista- ja juhlapöydissä.

Viiniraati on uusi juttusarja

Viinitastingiin osallistumiselta ei vaadita syvätietämystä viineistä. Riittää, että tarjolla on viinejä ja niitä maistavilla ihmisllä mielipiteitä! Viiniraati on Juomavinkin uusi juttusarja “jokamiesluokan” viinitastingeista, joissa aivan tavalliset viininautiskelijat kokoontuvat arvioimaan ajankohtaisia tuotteita. Tällä kertaa maisteltiin makupareja riistalle.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!