Talvipäivän ilo, pitkään haudutettu pataruoka ja punaviini

Pitkään haudutettu pataruoka ja punaviinit.
01.01.2023

Viileiden talvipäivien piristys ja suuri ilo on pitkään haudutetut pataruoat, jotka lämmittävät niin kotia kuin mieltä. Joka talvi etsin kaapista parhaan patani ja se saa kunniapaikan keittiössä. Punainen pata on ahkerassa käytössä läpi talven ja usein siellä valmistuu lempeän mausteisia pataruokia, johon lisään mausteeksi myös punaviiniä. Punaviini antaa pataruokaan hyvää aromia ja syvyyttä makuun. Lautasellinen höyryävää pataruokaa ja lasillinen punaviiniä on elämän suuria nautintoja ja miten helpolla ne elämykset syntyvätkään. Siihen kun vielä lisätään villasukat ja kynttilä, vau-efekti on valmis. Joten eiköhän laiteta pataruoat tulemaan ja nautiskellaan lasillisen ääressä?

Pitkään haudutettujen lihapatojen kanssa Peggy Thomas suosii täyteläisiä punaviinejä. Tällä kertaa hän valmisti lempeän mausteista lihapataa, jossa mehevä kasler ja kepeän tulinen chorizo ovat pääosissa. Lempeän mausteiselle pataruoalle sopii monikin eri punaviini. Tässä kolme vaihtoehtoa, joista jokainen on erinomainen makupari Peggy Thomasin pitkään haudutetulle lihapadalle.

Herkullisia pakkaspäiviä toivottaen

-Peggy-

Lihapatojen punaviinit x3

Espanjan Riojasta tulee Campo Viejo Wine Maker's Blend, joka on kolmen rypälään pehmeä ja silkkinen punaviini. Siitä  löytyy mukavaa mausteisuutta ja moniulotteisuutta erilaisten lihapatojen pariksi. Keskitäyteläisen viinin mausta löytyy punaisia marjoja ja hentoa paahteisuutta. Viini on helposti lähestyttävä ja sopii mukavasti myös talviloman seurusteluviiniksi niin mökille kuin kotiin kaupunkiin. Hanapakkaus on myös oivallinen isommissa ruokajuhlissa tai silloin kun tekee kerralla monen päivän pataruoat valmiiksi.

Mehevän täyteläinen ja marjaisan hilloinen Vuoden Viinit 2022 -kultamitalisti Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz sopii erinomaisesti porsaanlihalle sekä lampaanlihalle, jota tulee käytettyä myös usein lihapadoissa. Viini sopii niin ruoan kanssa kuin talvisena seurustelujuomana. Viinissä voi maistaa paahteisuutta, kepeää vaniljaa, viikunan, kirsikan ja karhuvatukan sävy. Itse pullo on hyvin tyylikäs ja kaunis. Oiva tuliaislahja vaikkapa ystävälle.

Marjaisan raikas ja sopivasti mausteinen chileläinen Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on keskitanniininen punaviini, jossa voi maistaa mm. kepeää yrttisyyttä, kypsää karpaloa ja kirsikkaa. Tämä punaviini on omiaan possusta tehdyille lihapadoille sekä pikkusuolaisille. Oiva viini myös seurusteluviiniksi.

Lempeän mausteinen lihapata -resepti

Lempeän mausteinen lihapata

600 g porsaan kasleria
300 g chorizoa
4 porkkanaa
6 salottisipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
200 g herkkusieniä
2 rkl tomaattipyrettä
400 g kuorittuja tomaatteja mehussa
3 dl punaviiniä
4 dl vahvaa lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl savupaprikaa
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
2 timjamin oksaa
1 rosmariinin oksa

  1. Ota kasler huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Leikkaa liha ja chorizo reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori porkkanat ja leikkaa kolikoiksi. Halkaise puhdistetut herkkusienet.
  3. Leikkaa kahtia kuoritut salottisipulit ja hienonna valkosipuli.
  4. Paista lihat voissa kahdessa erässä pannulla kullanruskeiksi ja laita pataan.
  5. Kaada vettä pannulle paistojen välissä ja anna kiehahtaa. Siirrä paistoliemi pataan.
  6. Paista sipulit ja sienet voissa pannulla, kunnes saavat kevyesti väriä pintaan.
  7. Laita lopuksi kaikki raaka-aineet pataan ja sekoita. Nosta uuniin 150 asteeseen noin 3-4 tunniksi.
  8. Tarkista maku, koristele tuorein yrtein ja tarjoile.
     

Resepti ja kuvat: Peggy Thomas

Hyvä ruoka sekä juoma tuo arjen keskelle paljon iloa. Viikolla keittiössäni valmistuu helppoja mutkattomia ruokia sesongin raaka-aineista inspiroituen. Viikonloppuisin taas heittäydyn usein juhlatuulelle, koska rakastan juhlia ja niiden järjestämistä. Ruokapöydässäni on aina tilaa vielä yhdelle.... Lue lisää Peggyn pieni punainen keittiö -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!