Karitsan paisti, valkosipulikastike ja uunivihannekset

Lammas
Raaka-aineita keittiön pöydällä.

Karitsanpaisti on pääsiäispöydän itseoikeutettu päävieras. Lammas on maukkaan makuinen liha jo itsessään eikä sen maustamiseen tarvita ylimääräisiä kikkailuja. Lisukkeena maistuvat mehevät uunivihannekset ja aterian kruunaa paahdettu valkosipulikastike. Lammasviiniksi suosittelemme espanjalaista Riojan alueelta tulevia Campo Viejon hedelmäisen mausteisia punaviinejä tai australialaisia meheviä ja hilloisia punaviinejä, jotka eivät kalpene voimakkaan makuisen lampaanlihan seuralaisena. Jos haluat aloittaa aterian kuohuvalla, valitse samalta viinitalolta Campo Viejo Cava Brut Reserva. 

Tarvitset näitä

  Karitsan paahtopaistia 200–300 g ruokailijaa kohti
  Suolaa
  Mustapippuria
  Öljyä
  Paahdettu valkosipulikastike
1 Uunissa paahdettu valkosipuli
0,5 dl Punaviinietikkaa
4 dl Demi glace -kastiketta
2 dl Punaviiniä
1 Tuore tomaatti
50 g Sipulia
50 g Salottisipulia
30 g Selleriä
30 g Porkkanaa
  Persiljaa
  Timjamia
  Arrow juurijauhoa suurustamiseen
  Uunivihannekset
100 g Porkkanaa
100 g Sipulia
100 g Lanttua
400 g Perunaa
  Öljyä
  Rosmariinia
50 g Oliiveja
  Suolaa
  Mustapippuria

Ohje

  1. Aloita menun valmistus valkosipulikastikkeesta.

  2. Paahda uunissa valkosipulia 15 minuuttia 200 asteessa.

  3. Kuumenna kattila ja kaada sinne etikka.

  4. Lisää kattilaan punaviini, vihannekset sekä demi glace.

  5. Keitä valkosipulikastiketta hiljalleen reilu tunti. Lisää lopuksi timjami.

  6. Siivilöi kastike ja suurusta tarvittaessa arrow-juurella. 

  7. Aloita uunivihannesten valmistus kuorimalla ja pesemällä vihanneksi ja paloittelemalla ne reiluiksi tasakokoisiksi paloiksi.

  8. Lado aineet uunipannulle ja pyöräytä mausteiden kera öljyssä.

  9. Laita pannun pohjalle tilkka vettä ja anna vihannesten hautua 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

  10. Aloita karitsanpaistien valmistus ruskistamalla paistit ensin pannulla; mausta suolalla ja mustapippurilla.

  11. Kun olet kypsentänyt uunivihanneksia puolisen tuntia, laita paistit kypsymään vihannesten päälle.

  12. Karitsanpaisteja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes sisälämpötila on 56 astetta.

  13. Kun paistit ovat valmiit, anna niiden vetäytyä folion sisällä 15 minuuttia. Tarjoile paistit paahdetun valkosipulikastikkeen kera.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!