Juustofondue Sveitsistä

Miedot juustot Voimakkaat juustot Seurustelu
9Lives Riesling on oiva pari juustofonduelle.

Tämä resepti on neljälle ja ainekset laskettu sveitsiläiseen tapaan reilusti: 200 g juustoa per henkilö. 

Tarvitset näitä

400 g Vacherin Fribourg -juustoa ( tai Appenzeller/Comte) 
400 g Hyvin kypsää Gruyere -juustoa 
3–4 dl Riesling-valkoviiniä
noin 2 rkl Sveitsiläistä kirsikkaviinaa 
1 Valkosipulin kynsi
noin 1 rkl Maizenaa
Ripaus Muskottipähkinää
Ripaus Mustapippuria
TARJOILUUN  
  Juureen leivottua ranskalaista maalaisleipää
  Parsa- ja kukkakaalin paloja, keitettyjä perunoita, pikkutomaatteja, herkkusieniä, kapriksia maun mukaan
  Tuoretta ananasta, päärynää tai omenaa
  Tuoretta chiliä, silputtua ruohosipulia

Ohje

  1. Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sillä kattilan tai valurautapadan sisäpuoli. Jätä kynsi pataan.

  2. Raasta juustot hienoksi raasteeksi.

  3. Sekoita kattilassa valkoviini, maissitärkkelys ja muskottipähkinä. Kuumenna sekoittaen.

  4. Lisää lähes kiehuvan kuumaan seokseen raastetut juustot pienissä erissä koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki juusto on sulanut.

  5. Mausta mustapippurilla ja ripauksella sveitsiläistä kirsikkaviinaa. Myös Moscato-rypäleestä valmistettu grappa toimii hienosti juustofonduessa. 

  6. Kaada juustokastike lämmitettyyn fonduepataan. Nosta se tarjolle telineeseen liekin päälle pöytään.  

  7. Tarjoa juustofonduen kanssa kastettavaksi reilunkokoisia paloja juureen leivotusta ranskalaisesta maalaisleivästä.

  8. Muut lisäkkeet voit valita makusi mukaan. Toimivia lisäkkeitä juustofonduen seuraan ovat napakaksi höyrytetyt parsa- ja kukkakaalin palat, ananaspalat, makeat pikkutomaatit, päärynä ja myös omena. Kivaa twistiiä tuo tuore, pieneksi pilkottu chili tai ruohosipuli, jossa ruokailijat voivat pöyräyttää juustossa kastettuja leipäkuutioita. Myös päärynä ja omena ovat mukavia lisukkeita ja antavat raikkautta tuhdille juustofondue-padalle. 

  9. Vinkki: Jos fondue tuntuu löysältä, lisää Maizenaa, jos liian jäykältä, lisää hieman valkoviiniä. Ruokaillessa muista kastaa ja sekoittaa dipattavilla juustofondue-pataa pohjia myöten.

Viinisuositukset juustofonduelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!