Blini-illan ryhdikkäät viinivinkit

Samppanja on oiva pari blineille.
Kuva: Pasi Kuronen
20.01.2023

Blinikausi kolkuttelee jo ovella. Mutta mitä hörppiä näiden ihanan rasvaisten herkkulättyjen kanssa? Paljastamme valikoidut täsmävinkit viinien maailmasta.

Blineille sopii muukin kuin vodka tai olut

Koska blinit liitetään vahvasti Venäjän ruokakulttuuriin, monen herkkusuun vaisto sanoo, että niiden kanssa pitäisi juoda olutta tai vodkaa.

Jos kuitenkin kaipaat blinipöytääsi hieman toisenlaista eleganssia, suosittelemme harkitsemaan myös ajatuksella valittua valkoviiniä tai samppanjaa.

Millainen valkoviini sopii blineille?

Blinien herkullisuus piilee niiden rasvaisuudessa, suolaisuudessa ja happamuudessa – varsinkin perinteisten mäti-, sipuli- ja smetanalisukkeiden kanssa. Bliniaterialla tarjottavien juomien täytyy siis kyetä pitämään puolensa vahvojen makujen myllerryksessä.

Kuivat ja hapokkaat valkoviinit, kuten Ranskan Alsacesta saapuva Gisselbrecht Riesling Tradition tai Saksan Moselin viinialueen aarteisiin lukeutuvat, Moselland Risling Kabinett sekä  MSL Riesling Dry, ovat mainio valinta blinien seuraksi. Kannattaa kokeilla myös Uudesta-Seelannista saapuvaa pirteää ja hedelmäistä, luonnollisesti käynyttä Stoneleigh Wild Vally Pinot Gris -valkoviiniä, josta löytyy mukavaa hapokkuutta ja sitruksisuutta blienen ja sen lisukkeiden seuraan. 

Persoonallista raikkautta Alsacesta

Pirteän ja hedelmäisen Gisselbrecht Riesling Traditionin mausta löytyy sitruksisuutta ja kevyttä ananaksisuutta, jotka avaavat ja täydentävät blinien rasvaisensuolaista makupalettia. Gisselbrechtin perhe on viljellyt viiniä Ranskan itärajalla jo 1600-luvulta alkaen. Alueen kuumat kesät ja kuivat, kylmät talvet antavat sen maaperälle persoonallisen luonteen, joka maistuu alsacelaisviineissä.

Gisselbrecht Riesling Tradition kypsytetään hitaasti jäähdytetyissä terästankeissa, jolloin sen aromit saavat herätä rauhassa ja puhjeta täyteen raikkauteensa. Tästä erityislaatuisesta viinistä nauttimista ei suinkaan kannata jättää pelkästään blinikauteen: Gisselbrecht Riesling Tradition nimittäin toimii ympäri vuoden. Se sopii mainiosti kalaruokien, juustojen ja kasvisaterioiden kanssa ja on suorastaan loistava rapuviini.

Kuivaa runsautta Moselista

Ranskan Alsacesta ei ole kovin pitkä matka Saksan Moseliin, joka on myös legendaarista viinialuetta. Moselin suojaisissa laaksoissa viiniä viljeltiin jo – kyllä, hieman kliseisesti – muinaisten roomalaisten aikoihin.

Moselin viineistä suosittelemme tällä kertaa kahta Riesling-viiniä.  Moselland Riesling Kabinett on alueelle tyypillinen puolimakea laatuviini, joka pärjää hyvin blinien seurassa ja soveltuu myös seurusteluviiniksi. Viini on saatavana myös kolmen litran hanapakkauksessa, josta riittää isommallekin seurueelle. 

 MSL Riesling Dry -valkoviinissä on kuiva valkoviini, jonka runsas makuprofiili on oivallinen match blinien mehevyydelle. MSL Riesling Dryn hapokkuus, mineraalisuus ja hienoinen viheromenaisuus kruunaavat blinielämyksen täydellisesti.

Blinikauden ulkopuolella MSL Riesling Dry on erinomainen pari kalaruoille, äyriäisille tai ihan vain seurustelua siivittämään. 

Luonnollista harmonisuutta Uudesta-Seelannista

Stoneleigh Wild Valley Fermented Pinot Gris -valkoviini on nimensä mukaisesti käynyt rypäleiden luonnollisten hiivojen avulla ilman lisättyä hiivaa. Viini sai Viinilehden arviossa 4/5 -tähteä ja arvion edullinen ostos. Harmoninen, luonteikas ja laadultaan erinomainen viini tulee Marlboroghin alueelta Rapaurasta, jossa viiniköynnökset ovat tuottaneet rypäleitä täydellisissä olosuhteissa. Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris on ruokapöydän todellinen moniottelija ja sen makuprofiili - hapokkuus ja sitruksisuus - sopivat hienosti blinien ja sen lisukkeiden seuraan. Edullinen ostos Viinilehden arvion mukaan. 

Blinit ja samppanja – mikä pari!

Jos valkoviiniltä vaadittiin hapokasta ryhdikkyyttä blinien rinnalla pärjäämiseen, samppanjan kohdalla pätee sama sääntö potenssiin kaksi. Samppanjavalintamme blini-iltaan ovat klassinen G.H. Mumm Cordon Rouge Brut sekä huipputyylikäs Perrier-Jouët Grand Brut.

Ruokasamppanja isolla R:llä: G.H. Mumm Cordon Rouge Brut

Monet samppanjat ovat omimmillaan seurustelussa ja kilistelyssä, mutta G.H. Mumm Cordon Rouge Brut on nimenomaan ruokasamppanja. Blinien kanssa sen erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja raikas luonne pääsee loistamaan täysillä. 

Ranskan Champagnen alueen mineraalisen maaperän luonne ja G. H. Mummin kellarimestarien huolellinen valinta-, sekoitus- ja kypsytystyö tekevät Cordon Rouge Brut -samppanjasta ainutlaatuisen elämyksen. Blinien lisäksi tämän samppanjan hapokkuus sopii myös kermaisten kastikeruokien tai suolaisen sushin kanssa.

Pykälää pehmeämpi Perrier-Jouët Grand Brut

Todella tyylikäs samppanjavalinta blinien seuraksi on myös Perrier-Jouët Grand Brut. Sen erittäin kuivassa ja pirteän hedelmäisessä maussa on myös tarpeeksi hapokkuutta, jotta yhteispeli blinien kanssa toimii. Lisäelementteinä Perrier-Jouët Grand Brutissa on myös aavistus viheromenaisuutta, kevyttä kukkaisuutta ja selkeää mineraalisuutta. Niiden yhdistelmä tekee tästä hienostuneen paahteisesta samppanjasta pykälän verran G. H. Mumm Cordon Rougea pehmeämmän kokemuksen.

Perrier-Jouët'n samppanjatalolla on Champagnen parhailla tuotantoalueille 65 hehtaarin verran omia viiniitarhoja. Jokaiseen Grand Brut -vuosikertaan sekoitetaan noin 15 % aikaisempien vuosikertojen laatuviinejä, jotta samppanjan tyyli ja laatu pysyvät vaaditun ensiluokkaisina joka vuosi.

Ja lopuksi: Juomavinkin blinireseptit

Nyt, kun olemme tutustuneet blinielämyksen kruunaaviin valkoviineihin ja samppanjoihin, emme tietenkään voi unohtaa itse blinejä! Ota tästä haltuun Juomavinkin mestarilliset blinireseptit ja muutama toimivaksi todettu lisuke:

Lue lisää blineistä ja bliniviineistä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!