Grillaaminen kuuluu ehdottomana osana suomalaiseen kesään. Grilliviinien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että grillin ruokaan tuoma hiiltynyt pinta vaatii sekä valkoviiniltä että punaviiniltä runsasta hedelmäisyyttä, eikä pieni määrä jäännössokeriakaan ole haitaksi. Liian kevyttä valkoviiniä tai liian tanniinista punaviiniä ei kannata valita grilliruualle.
Olemme poimineet neljä erilaista grilliviiniä sekä kullekin sopivat grilliherkut.
Kevyen paahteinen valkoviini rasvaiselle kalalle
Jacob's Creek Organic Chardonnay
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, kypsän sitruksinen, kevyen tamminen, hennon voinen
Hieman paahteinen ja tamminen Chardonnay sopii erinomaisesti grillatun lohen kuin myös muiden punaisten, runsaampien kalaruokien seuraksi. Kokeile Jacob's Creek Organic Chardonnay -viiniä myös luuttomien kanan koipi-reisi -palojen seurana. Ne sopivat erinomaisesti grillaamiseen, sillä niissä on mehukkuutta, eivätkä ne kuivu grillatessa.
Grillilohi
Resepti ja kuva: Tiskivuoren Emäntä -blogi
(4:lle)
Tarvitset:
600 g lohifilee
1 sitruunan mehu
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen mustapippuria
Koristeeksi ja makua antamaan:
1 sitruuna viipaloituna
1 lime viipaloituna
tuoretta tilliä
tuoretta persiljaa
Tarvitset myös:
Grillausalustan tai foliota
Valmistusohje:
Huuhtele kalafilee kylmällä vedellä. Asettele se nahkapuoli alaspäin joko grillausalustalle tai foliosta tehdylle alustalle, jonka reunat ovat nostettu ylöspäin. Purista kalan päälle sitruunasta mehu, sekä ripottele pinnalle sormisuolaa sekä mustapippuria. Viipaloi sitruuna ja limetti, ja asettele ne lohifileen päälle tasaisesti tillin ja persiljan kera. Grillaa lohta noin puolisen tuntia kannen alla, tai kunnes lohi on kypsää.
*****
Raikas valkoviini äyriäisille ja kevyille kalaruuille
Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc
Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen
Tämä Vuoden Valkoviini 2017 on hyvä valinta grillattujen äyriäisten kumppaniksi. Viini sopii myös vaaleiden, kevyempien kalaruokien tai raikkaiden salaattien kanssa nautittuna. Viini on saatavilla myös riittoisassa kolmen litran hanapakkauksessa.
Grillatut jättikatkaravunpyrstöt
Tarvitset:
500 g jättikatkaravunpyrstöjä
0,5 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
puolen sitruunan tai limen mehu
0,5 tl chilijauhetta
tuoretta timjamia
rouhittua mustapippuria
suolaa
Valmistusohje:
Sulata ja valuta pakastetut jättikatkaravunpyrstöt. Sekoita marinadi ja lisää se rapujen joukkoon. Anna maustua jääkaapissa noin kahden tunnin ajan. Laita ravut grillivartaisiin ja grillaa kypsiksi muutaman minuutin ajan molemmin puolin.
Tarjoile raikkaan vihreän salaatin kera.
*****
Grillipitsaa ja roseeta
Mateus Rosé
Klassikkorosee on maultaan puolikuiva ja hapokas. Siitä löytyy mukasvasti marjaisia aromeja: mansikkaisuutta, vadelmaisuutta, kevyttä limettisyyttä ja pirskahtelevuutta.
Mateus Rosé kuuluu maailman tunnetuimpiin roseeviineihin eikä vähiten pullonsa ansiosta. Jo 1940-luvulla syntynyt portugalinen rosée on myyty alusta asti kenttäpulloa muistuttavassa design-lasipullossa. Mateus Rosé on saatavana Alkossa ympäri Suomen. Suosittelemme tätä roseeta salaattien, kasvisruokien sekä kalan että muiden merenherkkujen seuraan.
Mansikkainen grillipitsa
Resepti ja kuva: Tiskivuoren Emäntä -blogi
Tarvitset:
Pizzataikina:
1 dl vettä
1/2 tl sormisuolaa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl vehnäjauhoja
sekä vehnäjauhoja työtason jauhottamiseen
Täytteeksi:
1,5 dl (Mutti) tomaattimurskaa
125 g mozzarellajuustoa
100 g juustoraastetta
Viimeistelyyn:
kourallinen tuoreita mansikoita
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
tuoreita rucolanlehtiä
tuoreita basilikanlehtiä
Taikinan valmistaminen:
Sekoita hieman kättä lämpöisempään (n. 42 asteiseen veteen) sormisuola, kuivahiiva, oliiviöljy sekä jauhot. Vaivaa taikinaa huolellisesti ja anna sen nousta kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi. Jauhota työtason pinta hyvin vehnäjauhoilla ja työstä taikinaa niin kauan, että lopputuloksena on kimmoisa ja napakka taikinapallo.
Kaulitse taikinasta 2 ohuehkoa pizzapohjaa jauhotetulla alustalla. Älä murehdi, mikäli et saa taikinasta tasaisen pyöreitä pizzoja, omatekemä pizza saa olla roisoisen ja itsetehdyn näköinen.
Pizzojen täyttäminen:
Aloita pizzan täyttäminen valelemalla pohjalle tomaattimurskaa. Leikkaa mozzarellajuusto ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne pizzojen päälle. Lopuksi ripottele pinnalle vielä tasaisesti juustoraastetta.
Pizzojen grillaaminen:
Asettele pizzat grillin ritilälle varovasti. Grillaa pizzoja 5-10 minuutin ajan grillin kansi kiinni tai kunnes näet, että pizzan pohja on ottanut mukavasti väriä, ja täytteet ovat sulaneet kauniisti pizzan pinnalle. Grillissä pizzan pohjasta tulee ihanan rapea ja maukas.
Pizzojen viimeistely:
Ota pizzat varovasti grillistä suuren lastan avulla tarjoiluastialle. Viimeistele ne muutamilla tuoreilla rucolan ja basilikanlehdillä. Asettele pizzan päälle myös muutamia tuorejuustonokareita sekä viipaloituja mansikoita.
*****
Hedelmäinen ja pehmeä punaviini grillatun punaisen lihan seuraksi
Jacob's Creek Double Barrel Shiraz
Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, herukkahilloinen, luumuinen, kevyen mokkainen
Niin ikään Vuoden Viinit 2017 -kisassa menestynyt Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviini sopii hyvin grillatuille liharuuille viinin pehmeyden ja hedelmäisyyden vuoksi. Kokeile viinin kanssa esimerkiksi grillattua flank steakia.
Flank Steak
Resepti ja kuva: Tiskivuoren Emäntä -blogi
Tarvitset:
600 g flank steakia
Punaviini-yrttimarinadi lihalle:
1,5 dl punaviiniä
0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
4 valkosipulinkyttä
2 oksaa rosmariinia
2 oksaa timjamia
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen mustapippurirouhetta
Koristeeksi:
pari oksaa hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. rosmariinia/timjamia/lehtipersiljaa)
ripaus sormisuolaa
Flank steakin valmistus:
Tee ensin lihalle marinadi. Sekoita oliiviöljy ja punaviini keskenään. Lisää joukkoon kuorittu ja pieneksi pilkottu valkosipuli, hienonnetut yrtit ja mausteet. Sekoita kertaalleen. Kaada liha ja marinadi samaan kannelliseen ja tiiviiseen astiaan. Anna lihan marinoitua vähintään yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillaamista. Grillaa flank steakia kuumassa grillissä molemmin puolin jättäen sen mediumiksi. Suosittelen käyttämään apuna digitaalista paistomittaria, joka piipittää oikean kypsyysasteen (sisälämpötila n. 54-56 astetta) kohdalla.
Kääräise liha folioon ja anna sen vetäytyä rauhassa noin kymmenen minuutin ajan. Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi poikkisyin. Koristele halutessasi yrteillä ja sormisuolalla, nauti salaatin tai vaikkapa grillattujen kasvisten kera.