Mateus Rosé - ruokavaikuttajien reseptit klassikkoroseelle

Mateus Rosé - ruokaideat roseeviinille
Neljä vaikuttajaa kehitti kesäiset reseptit Mateus Rosé -roseeviinin seuraan. Kuva: Heli-Hannele Pehkonen
20.02.2021

Neljä ruokavaikuttajaa on suunnitellut herkulliset reseptit kesäisen raikkaan Mateus Rosén kanssa nautittavaksi. Valitse reseptien joukosta suosikkisi tai testaa kesän aikana kaikki neljä roseeideaa! Tarjoile ruuat puutarhassa, sisällä tai ulkopiknikillä.

Mateus Rosé on hedelmäinen, raikkaan helmeilevää ja pirteähappoinen roseeviini. Mateus Rosé on lanseerattu Portugalissa 1940-luvulla ja on ollut Alkossa myynnissä vuodesta 1984 lähtien. Edelleen Mateus Rosé on yksi Alkon myydyimmistä roseeviineistä, ja sitä myydään useista roseeviineistä poiketen vuoden ympäri. Puhutaan siis todellisesta roseeviinien klassikosta.

Beach House Kitchen -bloggaajan merellinen kesäsalaatti ja manteli-paprikakastike

Mateus Rosé ja merellinen kesäsalaatti resepti

4 annosta

1 pss jäävuorisalaattia
1 pss sesonkisalaattisekoitusta
4 dl simpukkapastaa
1 dl pestokastiketta
1 rasia kirsikkatomaatteja tai 4 tomaattia
2 dl mansikkalohkoja
4 persikkaa tai nektariinia
300 g kampasimpukoita
400 g jättikatkarapuja tai jättirapujen pyrstöjä
1 ps minipaprikoita tai suippopaprikoita
2-3 limeä
1 puntti korianteria

Lisäksi
maalaispatonkia

  1. Sulata kampasimpukat ja jättikatkaravut ohjeiden mukaan ja mausta suolalla.
  2. Keitä pasta kypsiksi ja lisää sekaan pestokastike.
  3. Revi pohjalle pesty jäävuorisalaatti ja sen jälkeen lohkotut tomaatit ja paprikat sekä jäähtynyt pestopasta.
  4. Grillaa tai kypsennä pannulla jättikatkaravut sekä kampasimpukat kypsiksi.
  5. Leikkaa persikat tai nektariinit puoliksi ja grillaa kauniin värisiksi.
  6. Lisää sesonkisalaattiaines ja kokoa loppu salaatti.
  7. Koristele korianterilla ja pirskottele päälle limen mehua.
  8. Laita tarjolle manteli-paprikakastiketta sekä tuoretta maalaispatonkia.

MANTELI-PAPRIKAKASTIKE

4 isoa punaista paprikaa
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
2 valkosipulinkynttä
1 dl hienoa mantelijauhoa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl suolaa

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja kannat. Laita puolikkaat kuori ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sivele öljyllä. Paahda paprikoita 250-asteisessa uunissa n. 15 minuutin ajan, kunnes kuoret ovat paahtuneet tummiksi. Jäähdytä ja kalttaa paprikan liha kuorista korkeaan kulhoon.
  2. Lisää kulhoon myös tomaattipyree, kuoritut valkosipulinkynnet, mantelijauho, oliiviöljy, valkoviinietikka, savupaprikajauhe sekä suola. Aja sauvasekoittimella sileäksi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa/paprikajauhetta. Jos haluat juoksevampaa esim. salaatinkastiketta, niin lisää kylmää vettä ja soseuta. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Tarjoa grilliruokien kanssa sekä salaatinkastikkeena.

Resepti ja kuvat: Heli-Hannele Pehkonen / Beach House Kitchen

Reseptin löydät myös Beach House Kitchen -blogista tästä linkistä.

Mateus Rosé - merellinen kesäsalaatti resepti roseeviinille

Katso lisää Beach House Kitchen -bloggaajan reseptejä tästä linkistä.

*****

Peggyn pieni punainen keittiö -bloggaajan Aasialaiset lohiveneet

Mateus Rosé roseeviini ja aasialaiset lohiveneet resepti

4.lle

100 g pikkusalaattia tai sydänsalaattia
200 g lohifilee pala
200 g kypsiä jättikatkarapuja
1 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
40 g punakaalia
1 pieni porkkana
1 kevätsipuli
2 retiisiä
1 rkl mustia seesaminsiemeniä

  1. Kuori ja raasta porkkana. Viipaloi kaali ja retiisi ohueksi. Hienonna kevätsipuli.
  2. Ripottele lohen pintaan öljyä. Paista lohta keskilämmöllä muutama minuutti, ensin nahkapuoli alaspäin.
  3. Käännä lohi ja jatka kypsennystä vielä hetki, kunnes pinta saa väriä. Nosta kala lautaselle.
  4. Grillaa rapuja muutama minuutti molemmin puolin. Asettele salaatinlehdet tarjoiluastiaan
  5. Täytä salaatit lohella, ravuilla, porkkanalla, kaalilla, kevätsipulilla ja retiisillä.
  6. Ripottele päälle kastiketta sekä seesaminsiemeniä. Tarjoile.

Aasialainen kastike

3 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl limetin mehua
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä

  1. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi ja inkivääri. Purista limetin mehu.
  2. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.

Resepti ja kuvat: Peggy Thomas / Peggyn pieni punainen keittiö

Mateus Rosé roseeviini ja aasialaiset lohiveneet resepti

Reseptin löydät myös Peggyn blogista tästä linkistä.

*****

Mateus Rosé roseeviini ja banh mi patongit resepti

Hannan Soppa -bloggaajanBanh mi -patongit grillatulla kukkakaalilla

6 kpl

1 kukkakaali (n. 500 g)
5 rkl soijakastiketta
2 rkl sambal oelekia tai srirachaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl limen mehua
1 rkl seesamiöljyä

Pikapikkelöidyt vihannekset:
6 retiisiä
1 porkkana
½ kurkku
2 dl omenaviinietikkaa
½ dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Lisäksi:
2 patonkia
Tartex-kasvistahnaa
(vegaanista) majoneesia
korianteria
jalapenoa

Leikkaa kukkakaali noin 1,5 sentin siivuiksi. Pienimmät palaset voit käyttää johonkin toiseen ruokaan. Sekoita soijakastike, sambal oelek, vaahterasiirappi, limen mehu ja seesamiöljy keskenään ja sekoita marinadi kukkakaalien joukkoon. Anna maustua pari tuntia ja grillaa kukkakaaleja muutama minuutti per puoli. Käytä kuumina tai jäähtyneinä.

Pikapikkelöityjä kasviksia varten leikkaa retiisi ja kurkku ohuiksi siivuiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Laita kasvikset purkkiin. Mittaa kattilaan omenaviinietikka, vesi, sokeri ja suola, kiehauta ja anna sokerin sulaa. Kaada etikkaliemi kuumana kasvisten päälle, sulje kansi ja anna jäähtyä. Pikapikkelöidyt vihannekset ovat valmiita, kun liemi on jäähtynyt.

Leikkaa patongit kolmeen osaan ja halkaise palat. Levitä sisäpinnoille runsaasti Tartexia ja majoneesia. Täytä patongit grillatuilla kukkakaaleilla ja pikapikkelöidyillä vihanneksilla. Viimeistele tuoreella korianterilla ja pilkotulla jalapenolla.

Resepti ja kuvat: Hanna Hurtta / Hannan Soppa

Mateus Rosé roseeviini ja banh mi patongit resepti

Katso lisää Hannan Soppa -bloggaajan reseptejä tästä linkistä.

*****

Viimeistä murua myöten -bloggaajan Raparperi-vadelma-frangipane

Mateus Rosé roseeviini ja raparperi-vadelma frangipane resepti

Frangipane on etelä-eurooppalaisessa keittiössä hyvin paljon käytetty manteleista surautettu "kreemi", jota käytetään piirakoiden täytteissä marjojen tai hedelmien kanssa. Eikä suotta, sillä manteli ja marjat tukevat loistavasti toistensa makuja. Mantelikreemi tekee piirakkatäytteestä erittäin mehukkaan.

n. 24 cm piirakkavuoallinen. n. 8 palaa. Tämän frangipanen voi valmistaa helposti täysin vegaanisesti ja gluteenittomasti.

Tarvitset

Pohjaan

2 dl vehnäjauhoja TAI gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g kylmää leivontamargariinia tai voita
n. 3 rkl kylmää vettä

Frangipane

70 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia (ainakin Sunnuntain laktoositon on vegaaninen)
1 1/4 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
80 g mantelirouhetta (tuo tekstuuria, mutta voit korvata myös 1½ dl mantelijauholla)
2 dl mantelijauhoja (eli 100g)
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
n. 1 dl aquafabaa (eli kikhernepurkin lientä) TAI 2 luomukananmunaa

Päälle

n. 4 dl raparperin palasia (n. 3 vartta)
n. 100 g vadelmia (n. 2 dl)
mantelilastuja

Tarjoiluun halutessasi vaniljajäätelöä/vaniljakastiketta.

Valmistusohjeet

  1. Valmista pohja. Kuutioi margariini. Lisää jauhojen joukkoon sokeri ja suola. Nypi sormin margariini jauhojen joukkoon, kunnes taikina on tasaisen murumaista. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita vesi sormin hellästi joukkoon. Muotoile taas hellästi taikina täysin tasaiseksi.
  2. Taputtele piirakkapohja piirakkavuokaan ja sen reunoille. Nosta pakastimeen muiden valmistelujen ajaksi. Kun pohja on täysin kylmää uuniin laitettaessa, niin se rapeutuu paremmin.
  3. Kuumenna uuni 180 asteiseksi.
  4. Valmista frangipane. Sulata margariini mikrossa. Jos se pääsi hyvin kuumaksi, niin anna hetki jäähtyä. Sekoita joukkoon sokeri, perunajauhot, mantelijauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Aja tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hieman tasaisemmaksi. Lisää joukkoon kikhernepurkin liemi eli aquafaba TAI kananmunat. Surauta jälleen sauvasekoittimella/tehosekoittimessa, kunnes muodostuu vaalea, kuohkeampi seos. Tarkoitus on, että kaikki mantelirouhe ei mene ihan jauhoksi, vaan jää pieniä rapeita sattumia.
  5. Paloittele raparperi palasiksi.
  6. Ota piirakkapohja pakastimesta. Kaada frangipane sen päälle. Ripottele raparperipalaset sekä vadelmat frangipanen päälle. Ripottele päälle vielä mantelilastuja.

Paista 180 asteisessa uunissa keskitasolla, tasalämmöllä 30-40 minuuttia - kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Resepti ja kuvat: Saara Atula / Viimeistä murua myöten

Reseptin löydät myös Viimeistä murua myöten -blogista tästä linkistä.

Mateus Rosé roseeviini ja raparperi-vadelma frangipane resepti

Katso lisää Viimeistä murua myöten -bloggaajan reseptejä tästä linkistä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!