Tayu 1865 Pinot Noir: Uusi sosiaalisesti vastuullinen punaviini Chilestä

Uusi sosiaalisesti vastuullinen punaviini Chilestä - Tayu 1865 Pinot Noir
03.02.2021

Tayu 1865 Pinot Noir on ylistys ainutlaatuiselle yhteistyölle

Vivahteikas Tayu 1865 Pinot Noir on ensimmäinen chileläinen viini, joka on tehty yhteistyössä maan suurimman alkuperäiskansan, Mapuchejen kanssa.

Viini on nyt saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Yhteistyössä Mapuche-alkuperäiskansan kanssa

Viña San Pedron viinitalo on edelläkävijä ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisessa viinintuotannossa. Tuottajan uusi punaviini Tayu 1865 Pinot Noir on historiallinen tuote, sillä se on ensimmäinen chileläinen viini, joka on tehty yhteistyössä alkuperäiskansan kanssa.

Mapuchet ovat Chilen suurin alkuperäiskansa. Yhteys luontoon on Mapucheille tärkeää, ja maanviljely kulkee perinteenä sukupolvelta toiselle. Sana Mapuche tarkoittaa kansan omalla, mapudungin kielellä maan ihmistä.

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Perheet saivat viininviljelystä uuden tulonlähteen

Viña San Pedro aloitti vuonna 2015 yhteistyön kahden Buchahueico-yhteisöön kuuluvan Mapuche-perheen kanssa, ja nyt projektissa on mukana kuusi perhettä. Viinitalo valmistaa perheiden tiloilla tuotetuista rypäleistä viiniä, ja ensimmäinen yhteistyön tuloksena syntynyt viini on Tayu 1865 Pinot Noir.

Projektin ansiosta puutarhoista on kasvanut tuottoisia viinitarhoja, ja maanviljelyperinne on valjastettu perheille säännölliseksi tulonlähteeksi. Perheet voivat pysyä omalla asuinseudullaan, eikä heidän tarvitse muuttaa töiden perässä kaupunkiin.

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Etiketissä satojen ihmisten kasvot

Tayu 1865 on kunnianosoitus ainutlaatuiselle yhteistyölle ja Mapuche-kansalle, ja Tayu tarkoittaa mapudungiksi meidän. Viinipullon etiketissä olevat kasvot eivät kuulu yhdelle ihmiselle, vaan ne on muodostettu satojen Buchahueico-yhteisön jäsenten kasvojenpiirteistä.

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Raikas ja vivahteikas Pinot Noir

Tayu 1865 on viljelty Etelä-Chilessä, Mallecon laaksossa. Alue sijaitsee neljänkymmenen kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä, Nahuelbutan vuorijonon etelärinteillä. Graniittipitoinen maaperä, lauha ilmasto ja kylmä talvikausi tuovat Mallecon viineihin hapokkuutta, syvyyttä ja vivahteikkuutta.

Tayu on sataprosenttinen Pinot Noir. Viini on elegantti ja kevyt, mutta siinä on runsaasti aromeja. Viinin tuoksussa on yrttejä, hapokkaita marjoja ja maamaisuutta. Maku on luonteikas: sekä raikas että mausteinen.

Kalalle, kanalle ja kasviksille

Tayu 1865 Pinot Noir sopii vaalealle lihalle, rasvaiselle kalalle ja kasviksille. Yhdistä viini vaikkapa juustoiseen pinaattipastaan, sienirisottoon, paistettuun loheen tai mausteiseen broileriin.

Viini on oivallinen myös sellaisenaan nautittavaksi. Jokainen siemaus on täynnä perinteitä ja rakkautta maahan.

Lue lisää viinistä ja katso Alkon sivulta viinin myymäläsaatavuus:

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Vastuullinen viinintuottaja

Viña San Pedro Tarapacá eli VSPT Wine Group, johon Tayu 1865 -viini kuuluu, on jo pitkään noudattanut ympäristöystävällisiä käytäntöjä, joiden tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä. Samalla viinitalo panostaa myös sosiaaliseen vastuuseen, joka kattaa työntekijät ja heidän perheensä sekä yhteisöt, joiden alueilla VSPT viljelee. Yrityksen 360° Sustainable -ohjelma jakautuu neljään osaan, pitäen sisällään ympäristön, vesihuollon, sosiaaliset sitoumukset ja laadun. Jokainen osa-alue sisältää laajan joukon toimintoja, joilla pyritään parantamaan mm. energian- ja vedenkulutusta, luonnon monimuotoisuutta, omavaraista energiantuotantoa, ihmisten hyvinvointia ja kehitystä sekä tuotteen laatua. Talon motto onkin: "We respect and honor our people and our land."

VSPT Wine Group

 

Paikallinen ekosertifiointi

VSPT Wine Groupin tuotteilla on paikallinen ekosertifiointi, Certified Sustainable Wine of Chile. Tuotteen alkuperämaassa annettu sertifiointi kertoo kestävän kehityksen edistämiseksi tehdyistä toimenpiteistä viinintuotannossa. Paikallisten sertifiointien vaatimukset vaihtelevat jonkin verran maasta riippuen. Kuitenkin esimerkiksi viininviljelyssä ja -valmistuksessa tyypillisiä toimenpiteitä ovat veden- ja energiankulutuksen säästäminen sekä uusiutuvan energian käyttäminen. Esimerkiksi luomutuotannossa ei näille toimenpiteille aseteta lainkaan vaatimuksia.

Certified Sustainable Wine of Chile

Tayu 1865 Pinot Noir - vastuullinen punaviini Chilestä

Biokaasulaitos

Viña San Pedro on maailman ensimmäinen viinintuottaja, jolla on oma biokaasulaitos. Se kattaa viinitalon kokonaissähköntarpeen ja tuottaa 60 % koko VSPT Wine Groupin sähköntarpeesta. Biokaasulaitos käyttää raaka-aineena viinintuotannosta jäänyttä biojätettä, joka muutetaan biokaasuksi ja loput rypäleiden biojätteet kuljetetaan viinitarhoille lannoitteeksi. Näin saadaan pienennettyä hiilijalanjälkeä sekä parannettua jätehuoltoa. Alla oleva video kertoo lisää biokaasulaitoksesta.

Viña San Pedro bio gas plant video

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!