Tämä mehevä chileläinen hurmasi kuuluisan keittiömestarin

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon ja Osso Bucco
20.10.2021

Mm. Vuoden Viinit -kilpailussa erinomaisesti menestynyt Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -punaviini on tehnyt vahvan vaikutuksen moniin viininystäviin. Täyteläinen, mausteinen ja vastuullisesti tuotettu chileläisviini innoitti TV:stä, YouTubesta ja kirjoista tutun keittiömestari Pasi Kurosen laatimaan laatujuoman makupariksi murean Osso Bucco -reseptin.

Kisamenestyjä, muttei snobi

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on saavuttanut toistuvasti menestystä viinialan kilpailuissa. Vuosien varrella sen palkintolaariin on ropissut muun muassa kultamitali tunnetusta Concours de Mondial de Bruxelles -kilpailusta, huikea 91 pisteen arvosana vaikutusvaltaisesta Descorchados-viinijulkaisusta sekä oman sarjansa ykkössija Vuoden Viinit -kisasta Suomessa.

Asiantuntijaraadeilta saamistaan palkinnoista huolimatta Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon ei suinkaan ole vaikea snobiviini. Sen täyteläinen, mehevän hilloinen, keskitanniininen ja mausteinen makuprofiili tekee siitä monipuolisen ruokaviinin, joka kohottaa niin arki- kuin juhla-ateriankin tunnelmaa. Kaiken muun hyvän lisäksi viini on lasipullon lisäksi saatavana myös kätevässä 3-litraisessa hanapakkauksessa!

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Osso Bucco.

Osso Bucco patapartneriksi punaviinille

Laadukas ja hyvin tehty Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon sopii erityisesti liharuoille, kuten pihveille, grilliherkuille, lampaalle ja riistalle. Myös mureat pataruoat ja rasvaiset juustot ovat oiva valinta korostamaan sen mehevää täyteläisyyttä. Tällä rubiininpunaisella chileläisellä on siis kyky kruunata monenlaiset ateriat ja se sopii myös vegaaneille.

Muun muassa YouTuben Kaks kokkii -kanavasta, television Makumatka Saimaalla -ohjelmasta sekä keittokirjoista tunnettu keittiömestari Pasi Kuronen laati Castillo de Molinan inspiroimana murean Osso Bucco -reseptin.

Muhkeaa makua huokuva Osso Bucco kypsyy tyynen rauhallisesti padassa; juuresten, yrttien ja mausteiden hellimänä hitaasti muhien. Sen valmistaminen on suorastaan meditatiivinen kokemus, kuten varmasti huomaat reseptiä klikatessasi:

Osso Buccoa, gremolata-kastiketta ja Linnaperunoita

Satojen vuosien chileläisperinteitä...

Viinimaana Chile on kiehtova sekoitus perinteitä ja nykyaikaa. Yli 4200 kilometrin pituinen mutta leveimmilläänkin vain 177 kilometrin levyinen Chile rajautuu idässä Andien jylhään vuorijonoon ja lännessä Tyynenmeren viilentäviin tyrskyihin. Näiden yhteisvaikutus paikalliseen ilmastoon tekee Chilestä kuin sekoituksen eri viinimaita: Chilestä löytyy niin Espanjan, Ranskan kuin Kaliforniankin tyyppisiä viininviljelyalueita. Viiniä onkin viljelty Chilessä jo 1500-luvulta alkaen ja Castillo de Molinan viinitalo on toiminut jo vuodesta 1865.

Chile on myös on ainoa viinintuottajamaa, jonne viiniköynnöksiä riivaava Phylloxera-viinikirva ei ole koskaan onnistunut leviämään. Esimerkiksi Ranskassa viinikirvojen hyöky tuhosi käytännössä kaikki viiniköynnökset 1860-luvulla. Eurooppalainen viininviljely saatiin lopulta pelastettua yhdistämällä eurooppalaiset köynnökset amerikkalaisten, kirvalle vastustuskykyisten lajikkeiden juuriin. Chilessä tällaista ymppäämistä ei ole tarvinnut tehdä, joten useiden asiantuntijoiden mielestä chileläiset viinit ovat tässä mielessä muunmaalaisia "puhtaampia".

Chile - tuottajamaa

... ja modernia vastuullisuutta!

Pitkien perinteidensä rinnalla chileläinen viininvalmistus elää vahvasti 2020-lukua ja panostaa huomattavasti viinintuotannon vastuullisuuteen. Esimerkiksi Castillo de Molinan viinitalon omistava VSPT Wine Group on luonut kattavan 360° Sustainable -vastuullisuusohjelman. Ohjelmaan kuuluu neljä osa-aluetta: ympäristö, vesihuolto, sosiaaliset sitoumukset ja laatu. Käytännön viiniarjessa tämä näkyy esimerkiksi luonnonmukaisten lannoitteiden käyttämisenä, vedenkulutuksen hillitsemisenä sekä proaktiivisena otteena viinityöntekijöiden ja yhteistyökumppanien työolojen kehittämiseen.

VSPT oli myös maailman ensimmäinen viininvalmistaja, joka alkoi hyödyntää viininteossa syntyvää biojätettä uusiutuvan energian tuottamiseen. Yhtiö avasi vuonna 2016 biokaasulaitoksen, joka osaa kierrättää rypälepohjaista biomassaa sähköenergiaksi. Biokaasulaitos pystyy tuottamaan energiamäärän, joka vastaa noin 3200 kotitalouden kuukausittaista energiankulutusta.

Voit tutustua VSPT:n vastuullisuustekoihin ja vuosittaisiin vastuullisuusraportteihin tarkemmin tästä linkistä. Tutustuthan myös muihin VSPT:n vastuullisiin chileläisviineihin:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!