Sherryt ihastuttavat tapasten seuralaisina

Valdespino Sherryt tapasten seuralaisena
Historia on muokannut sherrystä tunnetun ja arvostetun viinin, jonka käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
02.11.2020

Lumivalkoisena hohtavat viinitarhat, lämmin ilmasto ja kirkkaalta taivaalta paistava aurinko tekevät Jerezistä ainutlaatuisen viinialueen, missä rypäleitä on viljelty jo yli 3000 vuotta. Väkevöidyn viinin tunnetuin ylistäjä oli englantilainen näytelmäkirjailija William Shakespeare, joka kehui sherryjä monissa teksteissään.

Viikolla 45, 2.-8.11.2020 vietetään kansainvälistä sherryviikkoa. Sherryistä löydät lisätietoa sherryviikon kansainväliseltä sivustolta tästä linkistä.

Huippukeittiömestarit liputtavat sherryn puolesta

Myös monet maailman tunnetuimmat huippukeittiömestarit, kuten muun muassa Gordon Ramsay ovat liputtaneet sherryn puolesta. "Sherry on historiallinen, jännittävä ja monipuolinen viini", sommelier Antti Uusitalo toteaa. Historia onkin muokannut sherrystä tunnetun ja arvostetun viinin, jonka käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. "Sherrytyyleistä löytyy vaihtoehtoja ruokahalua herättäväksi aperitiiviksi, tapasten kyytipojaksi tai jopa jälkiruoaksi", Uusitalo kehuu.

Valitse oikea sherry tapasten ja juustojen tai suklaisten jälkiruokien seuraan

Kuiva ja aavistuksen mantelinen fino on sherrytyyleistä tunnetuin ja monipuolisin. Jereziläiset maistelevat viilennettyä finoa istahtaessaan kaupungin terasseille auringon painuessa mailleen. Vaaleasta fino-sherrystä ja tonic-vedestä syntyy nopea helle- tai aperitiivijuoma. Oloroso-sherry saa tumman värinsä ja pähkinäisen luonteen kypsyessään usean vuoden ajan vanhoissa tammitynnyreissä. Täyteläisestä olorososta saa erinomaisen kumppanin pitkään kypsyneelle suolaiselle manchego-lampaanmaitojuustolle tai ilmakuivatulle vuoristokinkulle. Makeat pedro ximénez -sherryt ovat oivia kavereita suklaafondantille tai täyteläiselle mutakakulle.

Valdespino - yksi Jerezin vanhimpia sherrytaloja

Valdespino kuuluu Jerezin vanhimpien sherrytalojen kärkikastiin. Don Alfonso Valdespinon perustaman talon tarina alkoi jo vuonna 1264, ja aikojen saatossa Valdespinon kellareista on toimitettu viinejä muun muassa Espanjan ja Ruotsin kuninkaallisiin hoveihin. Antti Uusitalo kehottaa viininystäviä aloittamaan tutkimusmatkan sherryjen maailmaan maistamalla Valdespino Olorosoa esimerkiksi chorizo-chèvre-bruschettan kanssa. Makeiden viinien ystävien on sen sijaan syytä tehdä tuttavuutta samettisten cream-sherryjen kanssa. Valdespino Cream on erinomainen suolaisen juuston kesyttäjä. Makeahkoa Valdespino Cream -sherryä voi maistella esimerkiksi täyteläisten sinihomejuustojen seurassa. "Jereziläiset kaatavat cream-sherryä usein runsailla jäillä täytettyyn lasiin ja koristelevat juoman raikkautta tuovalla appelsiiniviipaleella", Uusitalo kertoo.

Lue lisää Valdespinosta tuottajan sivuilta ja lisää sherrystä ruokaviininä voit lukea Alkon sivustolta.

Artikkeli on alunperin kirjoitettu 15.10.2015 - muokattu 2.11.2020.

Valdespino Cream Sherry

Kahvinruskea, makea, viikunainen, taatelinen, tumman siirappinen, kevyen paahteinen

Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry

Kahvinruskea, puolimakea, viikunainen, paahteinen, hennon suklainen, kevyen pähkinäinen.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!