Roseviini hurmasi suomalaiset - esittelemme neljä suosikkia

Trendikkäät roseeviinit juhlaan ja ruokapöytään
11.05.2021

Roseeviini on trendikäs ruokaviini

Roseeviinit ovat globaali megatrendi ja roseeviinien suosio on kasvanut Suomessakin vuodesta toiseen. Vuonna 2020 roseeviinien myynti kasvoi Alkossa 38,5 %. Ennen kesäjuomana tunnetusta roseeviinistä on tullut ympärivuotinen suosikki myös ruokaviininä meillä Suomessa.

Roseeviini pullotetaan useimmiten kirkkaaseen pulloon, jossa sen väri pääsee oikeuksiinsa. Toisin kuin muissa viineissä värin syyvdestä voi myös tehdä päätelmiä roseen mausta, sillä värin syvyys riippuu paitsi rypälelajikkeesta myös maseroinnin kestosta. Mitä voimakkaampi rosen sävy on, sitä todennäköisimmin roseen maku on runsas. Keveys on yksi viinimaailman trendeistä ja mitä hennomman vaaleanpunainen roseeviini on, sitä hillitympi on roseen tyyli ja sen makukin keveämpi.

Miten sitten valita sopiva rosee eri ruoille? Yleisenä vinkkinä voidaan sanoa, että tummempia ja täyteläisiä roseita kannattaa kokeilla erilaisten liharuokien ja myös kesän grilliruokien seurassa. Keskitäyteläiset roseet toimivat hienosti vaikkapa tapasten ja ruokaisten salaattien kanssa. Kalaruokien seuralaiseksi kannattaa valita hieman kevyempi rose ja äyriäisille roseeviini, jossa on hedelmäisyyttä. Hieman makeammat roseeviinit ovat oiva valinta myös jälkiruokien kaveriksi.

Ranskalaistyylinen Jacob's Creek Le Petit Rosé - kuplilla ja ilman


Jacbo's Creekin -viinintekijätiimi haki Jacob's Creek Le Petit Rosé -viineihin inspiraation roseeviinien kultamaasta Etelä-Ranskan Provencesta. 
Hennon vaaleanpunainen Jacob’s Creek Le Petit Rosé eli “pieni rosee” on mainio valinta kesän seurusteluroseeksi sekä rasvaisen kalan, äyriäisten, salaattien sekä kanaruokien seuraan. Maultaan se on kuiva, hapokas, vadelmainen, punaherukkainen, sitruksien sekä kevyen mausteinen. Tästä juomasta valmistat myös ihania kesäisiä roseeviinicocktaileja

Le Petit Rosésta on saatavana myös kuohuva versio Jacob’s Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee. Se on hieno juhlien alkumalja sekä illanistujaisten seurustelujuoma ja sopii ruokajuomaksi läpi koko aterian. Maultaan se on erittäin kuiva, hapokas, metsämansikkainen, vadelmainen, kypsän perikkainen sekä tasapainoinen. Pikkusuolaiset, salaatit sekä kanaruoat ovat maino pari yhdessä Jacob’s Creek Le Petit Rosé Brut Cuveen kanssa.

Molemmat Le Petit Rosét ovat tyylikkäitä valintoja myös kesäisille piknikeille.

Uutuus - pirskahteleva Zonin Frizzantino Amabile Rose

Zonin Frizzantino Amabile Rosé ihastuttaa Alkon kesäkauden uutuus kausituotteena. Suositun Zonin Frizzantino Amabilen rosé-versio on matala-alkoholinen viini kesän rentoihin hetkiin. Suosittelemme sitä raikkaaksi aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi sellaisenaan. Maultaan Zonin Rose Amabile on puolikuiva, raikas, sitruksisen hedelmäinen, kevyen hapokas ja ihastuttavan pirskahteleva. Se on hyvä valinta myös kesäpiknikkien pikkusyötäville, mausteisille paistetuille ruoille ja grillatulle kalalle. 

Uutuus - matala-alkoholinen Jacob’s Creek Unvined Rosé

Tämä australialainen uutuusrosee vastaa kahteen tämän hetken kuumimaan juomatrendiin: matala-alkoholisten juomien ja roseeviinien kasvuun. Jacob's Creek Unvined Rosé on tuoksultaan mausteinen, vadelmainen, mansikkainen ja punamarjainen. Raikas, kesäinen maku on boysenmarjojen ja vadelmien sävyttämä. Suosittelemme sitä hyvin viilennettynä suolaisille alkupaloille, grillaukseen ja kesäjuhlien noutopöytäkattaukseen. 

Klassikko Mateus Rosé - myös sushille

Portugalilainen Mateus Rosé on maailman myydyimpiä roseeviinejä.  Hennon vaaleanpunainen Mateus Rosé on helppo, puolikuiva rosee, jonka maku on hapokas, mansikkainen, vadelmainen, kevyesti limettinen ja pirskahteleva. Klassikkorosee on monipuolinen ruokaviini ja sitä kannattaa kokeilla aasialaisten ruokien, salaattien, punalihaisen kalan ja sushin sekä muiden meren herkkujen seurassa. Mateus Rosé on myös hyvä valinta pikkusuolaisille kuten pizzalle tai noutopöydän viiniksi.

Kesäisiä piknik-hetkiä ajatellen Mateus Rosé on saatavana Alkosta myös kätevässä 25 cl:n pikkupullossa.

Roseeviini valmistetaan punaviinirypäleistä

Roseeviiniä voidaan valmistaa usealla eri tavalla ja monista eri punaviinirypäleistä tai rypälelajien sekoituksista. Rypälelaji vaikuttaa roseeviinin väriin ja makuun. Yleisin valmistustapa on lyhyt kuorikosketus eli maseraatio, jossa kuorista irtoaa roseeseen väriä ja makua. Saignée-menetelmässä roseeviinit valmistetaan punaviinistä, mutta Euroopassa tämä on harvemmin käytetty tapa. Roseesamppanjat valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä, mutta itse roseeviinin valmistuksessa tämä menetelmä ei ole Euroopassa sallittu.
Perinteisiä roseeviinirypäleitä ovat esimerkiksi Pinot Noir, Grenache, Sangiovese ja Syrah.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!