Oikein valittu viini korostaa sienten makua

Oikein valittu viini korostaa sienten makua
Kuva: Sari Spåra
03.09.2021

Sienet ilahduttavat ruokailijoita taas syksyn koittaessa. Tarjoavathan ne herkuttelijoille todellisia makuelämyksiä. Maittavan aterian täydentävät sieniruokien parhaita puolia korostavat laatuviinit.

Sieniruoat ovat jo sellaisenaan houkuttelevia, mutta niillä herkuttelusta tulee todella nautinnollista, kun aterialle valitaan sopiva viini. Siinä on tärkeää huomioida, että sienet ovat maultaan hyvinkin erilaisia ja pääsääntöisesti hienoaromisia. Viinivalintaan vaikuttavat luonnollisesti myös sieniruoan valmistustapa ja aterian lisukkeet.

Yleisesti voidaan todeta, että hedelmäiset ja hapokkaat valkoviinit sopivat hyvin yhteen sieniruokien kanssa, mutta punaviinikin toimii mainiosti, kunhan siinä ei ole liikaa tanniineja ja rotevuutta. Marjaisuus ja raikkaus ovat avainsanoja, ja siksi mielenkiinnon kohdistuessa punaviineihin oivallisia valintoja ovatkin Pinot Noir -rypäleistä valmistetut juotavat.

Castillo de Molina Reserva Chardonnay

Laadukas chileläinen valkoviini ihastuttaa leveällä aromillaan ja eksoottisten hedelmien tulvahduksellaan. Maussa on makeaa mausteisuutta, mutta viini on silti raikas ja pirteä. Castillo de Molina Reserva Chardonnay on vivahteikas ja ryhdikäs kokonaisuus, joka höystää hienosti useimpia sieniruokia.

Rocca di Montemassi Calasole Vermentino

Kun sieniaterialle halutaan tasapainoista ja harmonista siemailtavaa, on Rocca di Montemassi Calasole Vermentino erinomainen valinta. Kuiva, hedelmäisen hapokas ja luonteeltaan avoin valkoviini viettelee lempeällä ja eläväisellä luonteellaan. Maussa on myös hentoa yrttisyyttä, joka sävyttää kauniisti hienoaromisten sienten makuprofiilia.

Tayu 1865 Pinot Noir

Punaviini sopii hyvin nautittavaksi sieniruokien kanssa, kun se antaa sienien omalle maulle ja aromeille riittävästi tilaa. Hienostunut, raikas ja keskitäyteläinen Tayu 1865 Pinot Noir on mausteisen marjainen, eläväinen ja ilmava viini, josta löytyy myös hapokkuutta. Se onkin ominaisuuksiensa puolesta erinomainen kumppani sieniruoille. Viiniä on helppo suositella vastuullisia valintoja tekeville, sillä se on valmistettu ympäristöystävällisten ja kestävää kehitystä edistävien käytäntöjen mukaisesti.

Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay

Hedelmäisen runsas, paahteinen ja laadukas valkoviini sai kunniamaininnan Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa Chardonnay-lajikesarjassa. Eikä ihme, sillä Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay on monipuolinen ja maittava juotava, jossa kaikki ominaisuudet ovat tasapainossa. Se sopii hyvin yhteen maukkaiden sieniruokien kanssa, paljastaen niiden ohessa nautittuna uusia puolia myös omasta vivahteikkaasta luonteestaan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!