Mocktailit ja matala-alkoholiset viinit - kevyesti uuteen vuoteen

Mocktailit ja matala-alkoholiset viinit tipattomaan tammikuuhun.
01.01.2023

Tipaton tammikuu on yhä monelle alkuvuoden raikastava tapa, mutta yhä useammat etsivät myös keveämpiä tapoja palautua yltäkylläisistä joulunpyhistä.

Siinä missä ruokavaliot ovat muuttuneet ehdottomuutta vaativista rajoiteruokavalioista kohti fleksaamista, eli tilanneriippuvaista joidenkin ruokien tai raaka-aineiden vähentämistä, myös juomakulttuuri on muuttunut, noh, inklusiivisemmaksi.

Sober Curious -liike on tuonut alkoholin vähentämisen idean valtakulttuuriin niin, että juomattomuutta tai alkoholin vähentämistä ei tarvitse enää samalla tavalla perustella muille. Samalla ankara joko-tai-ajattelu on lientynyt ja esimerkiksi täysin tipaton voinut vaihtua muulla tavalla kevennettyyn vuoden aloitukseen.

Kokosimme tammikuun parhaat vinkit matala-alkoholisista viineistä sekä ohjeet mocktaileihin niin, että alkuvuoden juhlat ja illanistujaiset onnistuvat vähemmälläkin alkoholilla.

Gin & Tonic uudella tapaa: Ilman alkoholia

Klassinen gin & tonic valmistuu nyt myös alkoholittomana. Alkoholittoman Ceder’s-ginin valmistusprosessi poikkeaa paljon perinteisestä ginintislaamisesta; 18 raaka-ainetta tislataan erikseen ennen sekoittamista. Prosessi on aikaa vievä ja hellävarainen.

Herkulliset ja herkän yrttiset Ceder’s Non Alcoholic Ginit tulevat kolmessa eri maussa: Classic, Crisp ja Wild. Kaikista löytyy ginin klassiset mausteet, kuten katajanmarja ja korianteri. Ceder’s Wild sisältää klassisten raaka-aineiden lisäksi inkivääriä, rooibosta ja mausteneilikkaa. Ceder’s Crisp puolestaan on raikas sekoitus katajanmarjaa, sitrushedelmää, kurkkua ja kamomillaa. Classicista löytyy muun muassa Etelä-Afrikan Fynbos-kasvillisuusvyöhykkeen yrttejä ja kurjenpolvea.

Testaa “geeteehen” eri valmistajien tonic-vesiä ja erilaisia mausteita; miltä lasissa maistuvat klassiset kurkku ja sitruuna, entä vaikkapa kuusenkerkkä, rosmariini, karpalo tai puolukka?

Keventäjän viinitärpit: Jacob’s Creek UnVined

Tavalliseen, reilu 10 % alkoholin tilavuusprosentin viinin makuun tottuneelle matala-alkoholinen viini vaatii hieman makunystyröiden totuttelua. Totutella silti kannattaa, sillä alkoholittomien ja matala-alkoholisten viinien valmistustavat ovat edistyneet viime vuosikymmenen aikana harppauksin, ja laadukkaat kevyemmät viinit löytyvät helposti jo ruokakaupan hyllyltä.

Australialaisen Jacob’s Creek -viinitalon lähes alkoholitomien UnVined-viinien (alkoholia 0,5 % ) alkoholi poistetaan Australiassa kehitetyllä "Spinning Cone" -tislausmenetelmällä. Siinä viiniä pyöritetään isossa lingossa, jolla erotellaan viinin eri komponentit ja poistetaan ei-halutut osat, kuten alkoholi, höyrystämällä. Menetelmä käyttää hyödyksi painetta, jolloin viiniä voidaan höyrystää kiehumispistettä matalammissa lämpötiloissa, jolloin viinin luonnolliset aromit eivät vahingoitu.

Jacob’s Creek UnVined Shiraz keräsi taannoin kiitosta Juomavinkin Viiniraadissa muun muassa autenttisen shiraz-viinin tuoksusta. Saman sarjan UnVined Riesling sopii hyvin kevyiden kalaruokien, suolaisten piirakoiden ja runsaiden salattien kylkeen.

Molemmissa on 50 % vähemmän kaloreita kuin 12 % alkoholia sisältävissä Jacob’s Creek Classic Riesling- ja Shiraz -viineissä.

Santa Helena Red Blend ja White Blend 5,5% - näppärä viini ja pakkaus

Kätevissä tetrapakkauksissa ruokakaupoissa myytävät Santa Helena -viinit niittivät niin ikään taannoisessa tastingissa kiitosta helppoudestaan ja monikäyttöisyydestään. Ne valmistetaan viinistä, josta alkoholi on osittain poistettu, eikä tuotteeseen ole lisätty vettä tai keinotekoisia aromeja.

Santa Helena -viinit myös ruokakaupoista.

Chardonnayta ja Sauvignon Blancia yhdistävä White Blend 5,5 % sopii hyvin risottoon ja risoton kanssa nautittavaksi.

Red Blend 5,5 % puolestaan istuu kermaisten juustojen tai mietojen pataruokien seuraan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!