Hedelmäiset Sauvignon Blanc -valkoviinit

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc ja keitettyjä rapuja.
Viinilehden tähdet 4/5 ja arvio edullinen ostos. Kuva: Heidi Kjellman.
26.07.2021

Bordeauxin alue on Sauvignon Blancin kotikulmia ja siellä tuotetaan edelleen suuri osa tämän valkoviinirypälelajikkeen viineistä. Sauvignon Blancin laajan levinneisyyden ansiosta siitä valmistetaan kuitenkin nykyään juotavia kautta koko viinimaailman.

Perinteikkäimmät Sauvignon Blanc -viinit tulevat Loiren jokilaakson rinteiltä. Varsinkin Sancerren ja Pouilly-Fumén alueet ovat niittäneet mainetta hienostuneilla Sauvignon Blanc -viineillään. Erittäin hyviä viinejä tuotetaan myös Uudessa-Seelannissa, jossa Eteläsaaren pohjoisosan Marlborough’n viinialue tuottaa jatkuvasti todellisia makunautintoja laadukkaista valkoviineistä innostuville. Myös Chilestä tulee kansainvälisesti palkittuja Sauvignon Blanc -valkoviinejä

Ranskalaisesta klassikosta todelliseksi kosmopoliitiksi

Sauvignon Blanc on tyypillisesti ominaisuuksiltaan kuiva, raikas, aromikas ja pirteän hapokas. Lajikkeessa on paikallistettavissa jossain määrin makueroja maaperän ja ilmaston eroavaisuuksista, sadonkorjuun ajankohdasta ja kypsytysmenetelmästä riippuen.

Ranskalaistyyppisiä Sauvignon Blanceja pidetään perinteisempinä ja niiden katsotaan yleensä olevan elegantteja ja moniulotteisia. Uudesta maailmasta lähtöisin olevat Sauvignon Blanc -viinit ovat taasen tavallisesti suoraviivaisempia ja luonteeltaan hyvinkin hedelmäisiä.

Ominaisuuksiltaan Sauvignon Blanc on sangen monipuolinen ja siksi sitä voitaneen pitää kaikkein kattavimmin eri ruoille sopivana viininä. Erityisen hyvin se sopii kuitenkin kala-, äyriäis- ja kasvisruokien kumppanina nautittavaksi.

Kaksi huippuluokan Sauvignon Blanc -viiniä

Uuden maailman viininvalmistuksen upea parivaljakko on Castillo De Molina Reserva Sauvignon Blanc ja Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut. Nämä tyylikkäät viinit asettuvat täydellisesti kesäsesonkiin ja viehättävät niin kuplivasta juomasta innostuvia kuin mieluummin kuplatonta viiniä lasiinsa valitsevia.

Kumpikin näistä viileän ilmaston viineistä sopii erinomaisesti lähestyvän rapukauden antimien kanssa nautittavaksi, mutta yhtä lailla muihinkin kesäisiin kokoontumisiin, juhliin ja kilistelyihin. Raikkaina, puhdaspiirteisinä ja herukkaisina juotavina ne nostattavat niin tunnelmaa kuin ruokahalua.

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc saapuu ilahduttamaan valkoviinin ystäviä Chilestä Elquin laakson vuoristomaisemista, jotka tarjoavat mitä parhaimmat puitteet Sauvignon Blanc -rypäleiden kasvattamiselle. Kansainvälisesti palkittu laatuviini on arvostettu myös meillä. Tämä viini on saanut Viinilehdeltä neljä tähteä viidestä ja voittanut myös Vuoden Viinit-kilpailun vuonna 2016. Erittäin monipuolinen ruokaviini on täydellinen valinta vuohenjuustosalaatin tai kotimaisten jokirapujen seuraan. Toimii erinomaisesti myös kaikkien savustettujen ja muiden aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien viininä.

Brancott Estate rapuviini Heidi Kjellman

Uusiseelantilainen Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut puolestaan on kiinnostava, kupliva vaihtoehto Sauvignon Blanc -viinien maisteluun. Se on samaisen tuottajan valmistama, joka juurrutti 1970-luvulla ensimmäiset Sauvignon Blanc -köynnökset Uuden-Seelannin Marlboroughin maaperään. Brancott Estaten viinit ovat voittaneet kansainvälisiä kilpailuja vuodesta 1975 lähtien ja talon Sauvignon Blanc on jopa valittu maailman parhaaksi Sauvignon Blanc -viiniksi. Parhaimmillaan tämä erittäin kuiva, hapokas ja raikas kuohuviini on hyvin grillattujen kala- ja äyriäisruokien sekä täyteläisten salaattien ja alkupalojen ruokaviininä. Erinomainen valinta myös aperitiiviksi tai nautiskeluviiniksi.

Kumpikin viini on maittanut myös Viinilehden viiniarvosteluissa, jossa ne ovat saaneet arvion edullinen ostos. Luvassa on siis paitsi makuelämyksiä myös vastinetta rahoille.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!