Grillikauden herkut nostattavat kesäfiilistä

Parhaat viini- ja juomavinkit grilliherkuille
06.06.2021

Grilliherkkujen viinit

Grillaaminen kuuluu kesään. Herauttaahan jo pelkkä grillin antimien tuoksu veden kielelle ja saattelee meistä useimmat suven tunnelmiin. Kun grilliruokien seurana tarjotaan luonteikkaita, raikkaita ja ruokien kanssa hyvin yhteen sopivia juotavia, voi elämästä nauttia täysin siemauksin.

Savun aromit ovat aina läsnä, kun ruoka valmistetaan grillaamalla. Tämä kannattaa ottaa huomioon valittaessa juomia ruoan oheen. Yleensä niiden tulisi olla maultaan ja aromeiltaan tavallista runsaampia, jotta juomien kaikki ominaisuudet pääsevät oikealla tavalla esiin.

Valintaa tehdessä kannattaa pyrkiä siihen, että ruoka ja juotavat ovat makoisasti toisiaan täydentävä parivaljakko. Tässä tasapainoisuus, yhteensopivuus ja toisaalta vastakohtaisuuskin ovat hyviä lähtökohtia todella maittavien kokonaisuuksien luomisessa.

Tutustu vinkkeihimme, jotka tarjoavat grillimestareille muutaman erinomaisen juomavaihtoehdon herkutteluhetkien janonsammuttajiksi.

Portugalilainen Silk & Spice Red Blend

Tumman rubiininpunainen portugalilainen Silk & Spice Red Blend maistuu monissa tilanteissa ja se valloittaa luonteikkuudellaan myös grilliherkkujen ystävien sydämet. Pehmeän hedelmäisestä, täyteläisestä ja keskitanniinisesta punaviinistä löytyy karhunvatukkaisia, marjaisia ja mausteisia aromeja sekä aavistus makeutta.

Viinin Silk & Spice Red Blend -nimi viittaa sen ominaisuuksiin; kulkivathan mausteet silkki- ja maustereittiä pitkin Eurooppaan 1400-luvulta lähtien. Ne toivat uusia elämyksiä kaukomailta ja aivan samoin tämäkin viini tarjoaa mausteisia aromeja, hedelmäisyyttä ja paljon muuta löydettävää sitä maljaansa valitseville. Viiniä on kypsytetty kuuden kuukauden verran tammitynnyreissä ja sen jälkeen noin kolme kuukautta pullossa. Rypäleet tulevat Dãon, Bairradan ja Lissabonin alueilta.

Tämä portugalilainen punaviini ottaa hienosti paikkansa mausteisten, paahdettujen ja grillattujen antimien seuralaisena. Siksi se onkin mitä mainioin valinta kesäisten grilli-iltojen tunnelmankohottajaksi. Silk & Spice Red Blendin parhaat piirteet tulevat esiin, kun se tarjotaan hieman huoneenlämpöä viileämpänä, noin 16–18-asteisena.

Kansainvälisesti palkittu valkoviini Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc

Kansainvälisesti palkitun ja Suomessakin Vuoden Viinit 2016 -kilpailun voittaneen Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc -valkoviinin käyttömahdollisuudet kesän ruokapöydissä ovat lähes rajattomat. Viini tulee mielenkiintoiselta Elqui Valleyn viinialueelta, aivan maailman kuivimman autiomaan Atacaman laidalta. Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc voitti hopeaa myös Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa lajikesarjassa "Raikas sauvignon", hinta alle 13 euroa. 

Vaalea, oljenkeltainen viiini on kuivan hapokas ja sitruksinen tuttavuus, jossa maistuvat karviaismarjat, herukanlehdet, mineraalit ja yritit. Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc toimii erityisen hyvin savustettujen ja aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien, vuohenjuuston, lohen ja rapujen seurassa. Tämä viini sopii myös vegaaneille. 

Jacob's Creek Le Petit Rosé - pronssia Vuoden Viinit 2021

Pinkki ei ole hassumpi väri kesään. Etenkään silloin, kun sitä löytyy lasista. Raikkaat roseeviinit maistuvat kesän lämmössä, eikä Jacob's Creek Le Petit Rosé ole poikkeus. Se on intensiivinen, provence-tyylinen roseeviini, joka sopii luonteensa puolesta erinomaisesti seurustelujuomaksi ja grilliruokien kanssa nautittavaksi. Laatuviini voitti pronssia Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa sarjassa Uuden maailman roseeviinit, hinta alle 13 euroa. 

Kuivassa, hapokkaassa ja kevyen mausteisessa roseeviinissä on vadelmaisuutta, punaherukkaisuutta sekä kirpeää sitruksisuutta. Jacob's Creek Le Petit Rosé on monipuolinen viini, joka maistuu grillattaessa rasvaisen kalan, kasvisten, äyriäisten tai vaikkapa grillatun halloum-juuston kumppanina.

Jacob’s Creek Le Petit Rosé syntyi Jacobs Creekin viinitekijätiimin innoituttua Etelä-Ranskasta. Sen voi aistia tästä sykähdyttävästä roseeviinistä, joka on todella verraton seurustelujuoma täynnä elämän iloa ja hehkua – aivan kuten antimiaan tarjoavan grillin kuuma hiillos. 

Gato Negro 9 Lives Reserve Malbec laatua hanapakkauksessa

Runsaat, mehevät ja aromikkaat viinit maistuvat hyvin grilliruokien kanssa. Gato Negro 9 Lives Reserve Malbec on reilun kaupan viini Argentiinan Mendozasta ja se sopii myös vegaaneille. Se on pehmeä, täyteläinen, hedelmäinen ja ryhdikkään tanniininen juotava, jossa maistuvat tummat kirsikat ja kypsät karpalot. Viinissä voi aistia myös tummaa suklaata ja mustapippuria.

Gato Negro 9 Lives -sarjan viinit tunnetaan laadukkaina ja luonteikkaina, onhan niiden valmistamisessa käytetty Vina San Pedron parhaiden tilojen rypäleitä. Lopputuloksena on nautinnollista kilisteltävää kesäisiin grillaushetkiin. Gato Negro 9 Lives Reserve Malbec on tarjolla kolmen litran hanapakkauksessa, josta riittää  mainiosti suuremmankin grillausseurueen käyttöön.

Nordfors & Friends  – tamminen omenasiideri

Viinit maistuvat monille grillin ollessa kuumana, mutta kyllähän raikas siiderikin sopii hienosti mausteisen ja savun aromeja huokuvan ruoan kanssa nautittavaksi. Nordfors & Friendsin kauniin kullankeltainen, kuiva, hennon tamminen ja raikkaan omenainen siideri on kepeää ja virkistävää juotavaa, jota kannattaa ehdottomasti hankkia grillaushetkiinsä.

Nordfors & Friendsin omenasiiderin tunnusomainen maku syntyy kypsytysvaiheessa, kun juomaan lisätään tammilastuja. Niiden siideriin välittämät aromit täydentävät juoman raikkaaksi, mutta silti pyöräksi ja pehmeäksi. Kokonaisuus on tyylikäs ja herkullinen.

Siiderissä käytetään luontaisia aromeja ja se soveltuu myös vegaaneille. Se valmistetaan Turun Artukaisten hiilineutraalilla juomatehtaalla, täysin uudistuvaa energiaa hyödyntäen.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!