Grillaus - viinit ja ideoita grilliruoille

Grillibuffetissa erilaisia herkkuja.
Grillibuffetin herkuille valitsimme palkittuja, monipuolisia ruokaviinejä sekä juuri Suomeen tulleita uusia laatuviinejä. Myös nautiskeluviineiksi.
27.06.2022

Grillaus ja palkitut viinit grillin herkuille 

Grillaus, jos mikä, yhdistää suomalaiset. Näin voi todeta, sillä Atrian* keväällä julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaista yli 70 % grillaa kesäaikaan.

Grillatahan voi melkein mitä vain, mutta useimmiten suomalaisen grillissä tirisee makkara ja kana. Niiden kintereillä tulevat possu ja nauta. Kasviksia grillataan lähes yhtä usein kuin kanaa ja makkaraa, moni mieltää ne lihan lisukkeeksi. Pääkaupunkiseudulla laitetaan muuta maata useammin tulille myös äyriäisiä, katkarapuja, lammasta ja karitsaa. 

Yhdessä grillaaminen hyvän ruoan ja juoman parissa onkin kesän parhaita hetkiä. Silloin maistuu myös hyvä viini. Kokosimme monipuolisista ruokaviineistä vanhoja tuttuja, palkittuja laatuviinejä ja uusia mielenkiintoisia viinejä Suomen suosituimpien grilliruokien viineiksi. Näistä löytyy joka kukkarolle hyvät viinit koko kesän grillaushetkiin.

Grilliviinit makkaralle 

Lihaisten ja perus grillimakkaroiden rinnalla grillataan raaka- ja artesaanimakkaroita. Makkaroissa maku vaihtelee miedosta tulisesti maustettuun ja kaikkeen siltä väliltä. Makkaroiden seurassa toimii olut, mutta yhtä hyvin myös viini.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchbergia tulee Ranskan Alsacesta ja on luonteikas huippuviini, monipuolinen ruokaviini ja hyvä viini maustettujen artesaanimakkaroiden seuraan. Kuiva, hapokas ja mineraalinen Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2019 sai Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa kunniamaininnan sarjassa Europan valkoviinit, hinta yli 18 €. Monipuolinen viini vaativaan makuun!
Viinin seuraksi: makkarat, vaalea liha, teriyaki-maustettu lohi, äyriäiset

Chorizo- ja merenquez -makkaroille suosittelemme portugalilaista Silk & Spice Red Blend -punaviiniä. Se on monipuolinen grillattujen liharuokien viini ja maistuu myös mausteisten makkaroiden parina. Sen maku on täyteläinen, keskitanniininen ja hedelmäinen. Edullinen liharuokien grillausviini!
Viinin seuraksi: nauta, possu, maustetut makkarat

Grillatun kanan viinisuositukset

Grillatun kanan seuraan valitsimme uutuus valkoviinin ja punaviinin sekä palkitun rosén.

Matala-alkoholinen punaviini on harvinaisuus. Juuri Suomeen tullut Jacob’s Creek Shiraz Lighter Alcohol (9,5 %) onkin monelle uusi mielenkiintoinen tuttavuus. Keskitäyteläisen viinin maku on pehmeä ja hedelmäinen – se on aito shiraz, joka toimii myös grillatun kanan parina. Trendikkäästi matala-alkoholinen viini!
Viinin seuraksi: kana, maustetut makkarat ja itämaiset ruoat

Uutuusviini Winemalia White Bear Blend on keväällä Suomeen tullut kolmen rypäleen – chardonnayn, sauvignon blancin ja viognerin – “jääkarhusekoitus”. Chileläinen uutuusviini on maultaan kuiva, pirteä ja hedelmäinen. Se maistuu myös sellaisenaan. Viinillä on paikallinen ekosertifiointi. Hauska viini etikettiä myöten! 
Viinin seuraksi: kana, salaatit ja kasvisruoat, pizza

Jacob’s Creek Le Petit Rosé on kotimaassaan Australiassa roséviinin ystävien virallinen suosikki. Se voitti Australian Drinks Awardseissa 2021 tittelin "Fan Favourite Rosé Brand”. Viini on menestynyt myös meillä Suomessa ja palkittu Vuoden Viinit -kilpailussa 2021 ja 2022. Viini on Provence-tyylinen rosè: kuiva, hapokas, intensiivinen, mutta hento. Terassilla kuumana kesäpäivänä! 
Viinin seuraksi: kana, äyriäiset, kasvikset, salaatit ja kala

Viinit arvokkaammille grillipihville

Kun grilliin laitetaan härän pihvi tai pitkään haudutettavaa naudan lihaa, on viinilasissakin syytä olla hieman arvokkaampaa juotavaa. Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz 2019 ja Cabernet Sauvignon 4th vintage 2015 nappasivat tuplakultaa Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa. Shiraz voitti sarjan Uuden maailman punaviinit, hinta 13–18 € ja Cabernet Sauvignon sarjan Uuden maailman punaviinit, hinta yli 18 €.

Kultamitalisti Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon on täyteläinen, pehmeä, keskitanniininen ja vaniljainen punaviini, jonka täydellisen maun salaisuus on vuosien kehittelyssä ja irlantilaisissa Jameson-viskitynnyreissä. Nautiskelijan viini!
Viinin seuraksi: härkä, nauta, lammas ja suurriista

Kultamitalisti Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz on erittäin täyteläinen ja keskitanniininen viini, jonka mausta löytyy kirsikkaa, viikunaa ja karhunvatukkaa. Skotlantilaisissa viskitynnyreissä tapahtuva kypsytys antaa viinille ulottuvuutta ja pehmeyttä sekä viimeistelee sen mahtavan rakenteen. Kokeile voittajaa!
Viinin seuraksi: härkä, nauta, possu ja lammas

Viinit grillatulle possulle

Possulle valitsimme suositukseksi uusia viinejä maineikkailta viinitaloilta.

Graffigna Elixio Cabernet Sauvignon on paitsi viinitalon uutuusviini myös kokonaan uusi viinisarja. Viini on klassinen argentiinalainen punaisten liharuokien viini nuorekkaalla twistillä. Täyteläinen maku on tulvillaan mustaherukkaa ja karhunvatukkaa. Kannattaa kokeilla paitsi possun myös muiden grillattujen liharuokien seurassa ja ihan vaan sellaisenaan. Kenties uusi suosikkisi? 
Viinin seuraksi: possu, nauta, kypsät juustot

Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style edustaa miellyttävän makeaa italialaistyyppistä punaviinityyliä (sokeria 17 g/l). Sen maku on keskitäyteläinen ja -tanniininen, mustikkainen, karhunvatukkainen ja kevyen vaniljainen. Viinillä on paikallinen ekosertifiointi ja se sopii myös vegaaneille. Tyylikäs uutuus ja mökkituliainen!
Viinin seuraksi: possu, kana, tuliset ja itämaiset ruoat

Paras viini kaloille, äyriäisille ja kasviksille

Kalalle ja äyriäisille sekä salaateille ja kasviksille valitsimme parasta mahdollista: kolme Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittua viiniä. Ne ovat Viinilehden mukaan kaikki myös viinejä, joissa laatua on enemmän kuin hintaa. Edullisia ostoksia siis! 

Kultamitalisti Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc on viinikilpailujen kestomenestyjä. Viimeisin voitto on Vuoden Viinit 2022 -kilpailun sarjasta Uuden maailman valkoviinit, hinta alle 13 €. Harmoninen ja laadultaan erinomainen viini on itse oikeutettu aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien - myös savustettujen - valkoviini sekä kesäisten salaattien pari. Kestomenestys ei ole sattumaa! 
Viinin seuraksi: kala, savustettu kala, äyriäiset ja salaatit

Moselland Riesling Trocken 2020 nappasi kunniamaininnan Vuoden Viinit 2022 -kilpailun sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 €. Se on Riesling-viinien kotina tunnetun Moselin alueen erinomainen edustaja. Maku on kuiva ja melko runsas. Jälkimaku nostaa veden kielelle. Trendikäs Riesling on erinomainen seurustelu- ja nautiskeluviininä sekä kala- ja äyriäisruokien parina. Enemmän laatua kuin hintaa - edullinen ostos siis! 
Viinin seuraksi: tapakset, kala, äyriäiset

Vuoden Viinit -kilpailujen kestomenestyjä Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition 2020 nappasi kunniamaininnan myös tänä vuonna. Viini palkittiin Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta 13–18 €. Harmoninen, luonteikas ja puolikuiva viini on oiva valinta rasvaisimmille kaloille kuten lohelle sekä salaattien ja kasvisruokien seuraan. Pienen makeutensa ansiosta se on erinomainen valinta, kun haluat maustaa kala- ja äyriäisruokia hieman enemmän tai kun ruoassa on tulisuutta. 
Viinin seuraksi: kala, kana, itämainen ruoka, tulinen ruoka, salaatit ja kasvisruoat

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!