Viiniraati: Pääsiäisen parhaat lammasviinit

Viiniraati: Pääsiäisen parhaat lammasviinit
11.03.2021

Lammas on pikkuhiljaa löytänyt tiensä suomalaiseen pääsiäispöytään, mutta se ei ole täällä läheskään yhtä yleinen raaka-aine kuin nauta, possu, siipikarja tai riista. Myös sopivan lammasviinin löytäminen voi olla vaikeaa. Onko kyseessä voimakas vai hento liha? Miten lampaan voi maustaa, ja miten mausteet vaikuttavat viinivalintaan?

Tumma vai vaalea liha?

Lampaanliha on maultaan melko kevyt, etenkin, jos näkyvän rasvan poistaa. Lammas sopii silti myös vahvasti maustettuihin ruokiin, ja se on yksi Intian niemimaan ruokakulttuurien perusraaka-aineista.

Vahvasti maustettuakaan lammasta ei kannata parittaa kaikkein jyhkeimpien riistaviinien kanssa. Vaikka voimakas viini sopisi mausteiselle marinadille tai kastikkeelle, viini voi peittää lampaan herkän aromin. Viinin makeuden, hapokkuuden ja täyteläisyyden onkin oltava juuri oikeanlaisessa tasapainossa.

Lammasviiniraati punaviini lampaalle

Vahvasti maustettu lammas vaatii viiniltä paljon

Kokkasin omaan pääsiäispöytääni Kashmirin alueen perinneruoan, Rogan Josh -lammaspadan. Pata on mausteinen, mutta ei polttavan tulinen. Tomaattipohjainen, jugurtilla ja kermalla pehmennetty kastike maustetaan Garam Masala -mausteseoksella, sipulilla, kanelilla, kardemummalla, maustepippurilla, paprikajauheella, kurkumalla ja neilikalla.

Viinin pitää siis kestää tomaatin happoja ja vahvoja mausteita, joista osa on makeahkoja. Se ei saa kuitenkaan peittää mietoa lihaa – melkoinen vaatimuslista viinille!

Kokoonnuimme Viikonloppukokin ja Pilvilinnan Annan kanssa maistelemaan kuusi punaviiniä: kolme pullo- ja kolme hanaviiniä. Missiomme oli löytää optimaalinen viini vaativalle lammasruoalle ja muille pöydän antimille.

Lampaan lisäksi tarjolla oli mintulla maustettua riisiä, raikasta jugurttikastiketta, pinaattisalaattia, sinihome- ja Maasdam-juustoa, suklaata, lakritsia, kuivattuja hedelmiä sekä Annan loihtimaa sitruunaista pääsiäisiäiskakkua.

Hienostunut hanaviini hurmasi

Chileläisen viinitalo Viña San Pedron tuottamat Castillo de Molina -viinit ovat olleet raatimme suosikkeja kerta toisensa jälkeen. Niin kävi nytkin.

Lammasviiniraati rankkasi ykköseksi kaksi tasavahvaa viiniä, joista toinen on Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -hanaviini. Raadin reaktiot olivat suorastaan hurmaantuneita: tämähän sopii melkein kaiken kanssa, niin lampaan, juuston kuin makeiden herkkujen!

Maistelimme myös saman Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -viinin pulloversion. Sekin oli erittäin hyvä, mutta hanaviinin pehmeämpi maku sopi lampaalle vielä paremmin.

Olemme ihastelleet Castillo de Molinan hanaviinejä myös aikaisemmissa tastingeissamme. Tämä maistelu oli taas hyvä muistutus siitä, että hanapakkauksista löytyy koko ajan enemmän helmiä. Lisäksi kaikki Castillo de Molina -viinit ovat vegaanisia, joten ne sopivat myös lihattomaan pääsiäispöytään, vaikkapa seitanin pariksi.

Lammasviiniraati - punaviini lampaalle

Täyteläisiä pulloviinejä Chilestä ja Espanjasta

Toinen kultamitalisti oli viskitynnyrissä kypsytetty Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz -pulloviini. Viini on vahva, mutta se ei peittänyt lihaa, ja vieno makeus korosti mausteita hienosti. Voimakkaan viinin ja mausteisen kastikkeen yhdistelmästä ei jäänyt suuhun häiritsevää jälkimakua. Makeus sopi yhteen myös suolaisten juustojen kanssa.

Kolmas suosikkimme oli Campo Viejo Reserva -pulloviini. Maussa ja tuoksussa oli metsäisyyttä, jonka todettiin sopivan suomalaiseen pääsiäiseen. Täyteläinen viini pärjäsi kastikkeen mausteille, mutta arvelimme viinin sopivan myös yksinkertaisesti pelkällä suolalla ja yrteillä maustetulle lampaalle.

Hanaviinit:

Santa Helena Syrah Cabernet Sauvignon

Chileläisessä viinissä on 60 prosenttia Syrahia ja 40 prosenttia Cabernet Sauvignonia. Väri on sinipunainen ja tuoksu hilloinen. Maussa on herukkaa ja karhunvatukkahilloa. Makeus (sokeria 8 g/l) tekee viinistä hyvän parin etenkin mausteisille ruoille.

Kommentit:

”Mausteinen, pippurinen tuoksu ja mehevän hilloinen maku.”
”Viinin pitää avautua kunnolla ennen mausteisen ruoan kanssa tarjoilua. Lampaan lisäksi tämä sopisi kalkkunalle, broilerille ja possulle.”
”Helppo pääsiäisviini pöytään, jossa on sekä lihaa että kevyempiä salaatteja ja monenlaisia lisukkeita.”

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese

Italialainen Sangiovese-rypäleestä tehty viini on viljelty mineraalisessa maassa. Väri on syvän tummanpunainen, tuoksu kypsän kirsikkainen ja suklainen. Keskitäyteläisessä maussa on hapankirsikkaa, metsämarjoja, hentoa savua ja nahkaa.

Kommentit:

”Voimakas tammitynnyrin tuoksu. Maku on pyöreä ja erotan hieman rusinaisuutta tai jotakin kypsää marjaa.”
”Viini korostaa etenkin kastikkeen kanelia.”
”Sopisi parhaiten yksinkertaisesti maustetun tomaattikastikkeen viiniksi. Yhdistäisin tämän italialaistyyliseen lammasraguun tai vastaavaan, perusmausteilla höystettyyn liharuokaan.”

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty chileläinen viini on palkittu useissa kilpailuissa. Vegaanisen viinin väri on rubiininpunainen ja tuoksu luumuinen, kirsikkainen ja vaniljainen. Maku on täyteläinen, mokkainen ja mausteinen.

Kommentit:

”Lempeän makea ja samettinen tuoksu. Aistin kypsän, halkaistun kirsikan. Tuoksusta tulee mieleen elokuinen ilta siirtolapuutarhassa.”
”Nostaa kastikkeen mausteet hyvin esille, etenkin kardemumman. Suuhun jää miellyttävä maku, ei polte.”
”Ihana viini lakritsin, taatelin ja homejuuston kanssa. Sopii Maasdam-juustolle ja yllättäen hummuksellekin. Äärettömän monikäyttöinen, mutta luonteikas hanaviini.”

Pulloviinit:

Campo Viejo Reserva

Keskitäyteläinen espanjalaisviini on tehty Tempranillo-, Garnacha-, Mazuelo- ja Graziano-rypäleistä. Viinin väri on rubiininpunainen, tuoksu makean mausteinen ja paahteinen. Maussa on taatelia, nahkaa ja pirteää hedelmäisyyttä.

Kommentit:

”Metsäinen tuoksu. Erotan tästä mäntyä ja mustikkaa.”
”Sopii mausteisen ruoan kanssa. Juuri sopivan vahvuinen punaviini lampaalle. Mausteiden pyöreys korostuu, mutta mikään ei erotu överisti. Lammas ei jää viinin alle.”
”Maukas lakun ja taateleiden kanssa. Kelpo nautiskeluviini myös juustoille.”

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty chileläinen viini on palkittu useissa kilpailuissa. Vegaanisen viinin väri on rubiininpunainen ja tuoksu luumuinen, kirsikkainen ja vaniljainen. Maku on täyteläinen, mokkainen ja mausteinen.

Kommentit:

”Pullotettuna viinin tuoksu ja maku on vahvempi, mausteisempi ja ennen kaikkea pippurisempi kuin hanaversion.”
”Rusina korostuu pulloversiossa. Jopa hieman sherrymäinen laatuviini, jonka makeus sopii erityisen hyvin suolaisille juustoille.”
”Hanaversio sopii paremmin Rogan Josh -padalle, vaikka ei tämäkään huono ole. Pulloviinin kanssa saattaisin kuitenkin savustaa lampaan ja maustaisin sen hyvin yksinkertaisesti.”

Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz

Kehuttu australialainen Shiraz on kypsytetty viinitynnyreiden lisäksi viskitynnyreissä. Viinin väri on tumman karmiininpunainen ja tuoksu mausteinen, tamminen ja kaakaoinen. Maku on erittäin täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen ja marjainen.

Kommentit:

”Viini vaikuttaa vahvalta, mutta tuoksu on vieno ja hienostunut. Kuvailisin elegantiksi viiniksi.”
”Maussa on pieni, kiva makeus, joka sitoo viinin maustettuun lammasruokaan. Tukee, mutta ei jyrää lihaa.”
”Hyvä myös juustojen ja lakun kanssa. Bonuspisteitä kauniista pullosta, joka tuo pöytään juhlan tuntua.”

Janica Brander

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!