Vapun kuohuviiniraati | Vapun parhaat kuohuviinit

Vapun kuohuviiniraati
01.03.2021

Kuohuviini kuuluu vappuun, mutta mikä kupliva sopii niin nakkien, juustojen, hedelmien kuin munkkienkin kaveriksi?

Tuhtien punaviinien kausi päättyy vappuun ja kuplivien aika alkaa! Vaikka vappuruoka on rentoa, viinin valinta voi tuottaa päänvaivaa. Kuohuviini vai samppanja? Cava vai prosecco? Sitrusta vai paahteisuutta?

Sopiva kuohuva suolaiselle ja makealle

Mitä enemmän vappupöydässä on erilaisia makuja, sitä tarkemmin viini pitää valita. Perinteinen kattaus, jossa on suolaisia nakkeja, rasvaista perunasalaattia ja makeita munkkeja, vaatii erilaisen viinin kuin raikas kalapöytä, kasvisherkut tai mausteet. Oman haasteensa luo se, jos tarjolla on kaikkia näitä.

Myös pullon ulkomuodolla ja viinin värillä on väliä. Värikkäät pullot sopivat ilmapalloihin ja serpentiiniin, ja vaaleanpunaisessa kuohuviinissä on samaa iloa kuin vapussa. Pikkupullo taas on kätevä kahdelle hengelle ja maljannostoon ulkosalla.

Etänäkin voi skoolata

Viiniraatimme maisteli vappuun sopivat samppanjat ja kuohuviinit, jotta valinta olisi teille helpompi. Minun lisäkseni viinejä maistelivat Pilvilinnan Anna, Optimismia ja energiaa -Katja ja Viikonloppukokki. Testasimme kaksi samppanjaa, neljä normaalikokoista kuohuviiniä ja kaksi 37,5 senttilitran pulloon pakattua kuohuviiniä.

Koska elämme poikkeuksellisissa olosuhteissa, käytimme luovuutta ja toteutimme tastingin virtuaalisesti. Jokainen maisteli pari viiniä kotonaan suolaisen ja makean naposteltavan kera, ja minä kokosin tulokset. Tastingia kannattaakin kokeilla ystävien kanssa vaikka Teamsin kautta, sillä kokemus oli hauska ja tarjosi piristävää puuhaa.

Monipuolisuus ja pieni makeus voittivat

Samppanjoista suosikkimme oli Perrier-Jouët Grand Brut, joka sopi perinteiseen vappupöytään. Tämä samppanja sopii suolaisille ruoille, kuten leikkeleille ja pekoniin kääritylle parsalle. Tuoksussa on keväistä herukkaa, ja kuplat pysyvät pirteinä, vaikka pullo olisi pitkään auki.

Kuohuviineistä ihastuimme Gisselbrecht Crémant d´Alsace Blanc de Noirs Brutiin, joka on erittäin monipuolinen viini. Se on oivallinen etenkin raikkaiden kala- ja kasvisruokien kanssa, mutta kestää myös pientä tulisuutta. Viinissä on ylellistä fiilistä kohtuuhintaan.

Vapun kuohuviiniraati | Samppanjat:

Vappuviiniraati - vapun samppanjat

G.H. Mumm Cordon Rouge Brut

G.H. Mumm -samppanjatalon tunnetuimman viinin rypäleitä ovat Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Väriltään samppanja on kirkkaan kullankeltainen. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja omenainen, maku erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja tasapainoinen.

Kommentit:
"Neutraali tuoksu ja maku. Tasavarma ja tyylikäs valinta, jos ei uskalla pelata villien korttien kanssa. Pullon ulkomuodossa vanhanajan arvokkuutta."
”Sopi hyvin lohella ja fenkolilla täytetyn munakasrullan kaveriksi. Nakkien ja mausteisten ruokien sijaan yhdistäisin tämä kala- ja kasvispitoiseen vappupöytään.”
”Hyvä pari limepiirakalle, jossa oli sekä makeutta että kirpeyttä. Samppanjan ansiosta jälkiruoasta ei jäänyt suuhun rasvaista kalvoa tai hampaita vihlovaa makeutta.”

Perrier-Jouët Grand Brut

Parhaan laatuluokan samppanja eli cuvéen rypäleitä ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Sekoituksessa 15 prosenttia on edellisten vuosikertojen laatuviinejä eli reservejä. Väri on vaalean kullankeltainen. Tuoksu on raikas, hieman briossinen ja vaniljainen. Maku on erittäin kuiva, hapokas, viheromenainen ja hennon paahteinen.

Kommentit:
"Kaunis väri ja hieman herukkainen tuoksu. Kuplat säilyvät hyvin, vaikka pullo olisi auki pitkään. Sopii hitaalle vappupiknikille."
”Toimi erinomaisesti klassisen yhdistelmän eli hunajamelonin ja parmankinkun kanssa. Kestäisi nakkien, perunasalaatin ja juustopiirakoiden rasvaisuuden ja suolan.”
”Loistava viini pekoniin kääritylle parsalle. Suolaisten ja makeiden ruokien, ei niinkään hapokkaiden sitrushedelmien tai tulisten mausteiden viini.”

Vapun kuohuviiniraati | Kuohuviinit:

 

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Perinteisellä cava-menetelmällä valmistetun viinin rypäleitä ovat Xarello, Macabeo ja Parellada. Väri on vaalean kullankeltainen ja tuoksu kypsän hedelmäinen, pähkinäinen ja hieman paahteinen. Maku on erittäin kuiva ja hapokas, sitruksinen, päärynäinen ja kevyen paahteinen.

Kommentit:
”Tuoksussa on sitruksen lisäksi mukavasti paahteisuutta. Se tekee ylellisen fiiliksen ja vie ajatukset Espanjaan.”
”Sopi raikkaille, mutta myös hiukan rasvaisemmille ruoille. Maistelin lohen ja currymajoneesin kanssa, ja tämä cava pärjäsi niiden rasvalle.”
”Hyvä viini myös juustojen kanssa. Sopii perinteiseen vappupöytään, jossa on majoneesipohjainen perunasalaatti ja nakkeja, mutta myös raikasta salaattia ja makeaa jälkiruokaa.”

Gisselbrecht Cremant d’Alsace Blanc de Noirs Brut

Elegantti kuohuviini on valmistettu vain tummakuorisista Pinot Noir -rypäleistä. Väri on kirkas ja vaalea kullankeltainen, kuplat pieniä ja terhakkaita. Tuoksu on raikas, hennon paahteinen ja hedelmäinen, maku erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen ja kevyen paahteinen.

Kommentit:
”Tämä osoittautui monipuoliseksi viiniksi, joka toimii niin seurustelujuomana kuin antaumuksella nuuhkittavana maisteluviininä. Hyvä hinta-laatusuhde.”
”Toimi kevyesti chilillä maustetun kuhachevichen ja sitruunaisen avokadopastan kanssa. Mieluummin merelliseen vappupöytään kuin rasvaisten nakkien pariksi.”
”Jälkiruoka, jossa olisi marenkia ja sitruunaa, olisi tämän kanssa unelma. Tuoksu kuin kesäinen puutarha. Tämä viini puhdistaa ja tasapainottaa oloa, vaikka söisi paljon.”

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!