Itsenäisyyspäivään kuuluvat suomalaiset ruuat ja juomat. Postauksessa esittelen kaksi näyttävää, mutta sitäkin helpommin valmistuvaa cocktailtyyppistä reseptiä, joiden pääroolissa ovat upeat kotimaiset raaka-aineet. Reseptit olen suunnitellut kotimaiselle Valkia-kuohuviinille.
Suolainen sormisyötävä on supersimppeli peuratartar rapealla ruissipsillä. Makea resepti puolestaan yhdistää hapokkaat kotimaiset karpalot karamelliseen kinuskiin. Nämä yksinkertaiset, mutta sitäkin kauniimmat ruokareseptit kannattaa napata talteen tulevaa itsenäisyyspäivää varten.
Sain inspiraation resepteihin kotimaisesta Valkia Mustikkainen -kuohuviinistä, joka valmistetaan suomalaisista valkoherukoista ja mustikoista. Valkoherukat ovat kansainvälisestä näkövinkkelistä tarkasteltuna ainutlaatuinen viininvalmistuksessa käytettävä raaka-aine. Viini saa juhlavat kuplansa toisen käymisen myötä.
Tämä puolikuiva herkku on maultaan sopivan sitruksinen ja hennon mustikkainen kokonaisuus. Kauniin purppuran värinen kuohuva toimii erinomaisesti aperitiivina, jälkiruokaviininä tai seurustelujuomana läpi illan. Tyylikäs sinivalkoinen pullo on kaunis illallispöydässä, ja se sopii myös erinomaisesti tuliaisviemiseksi itsenäisyyspäivän juhliin. Valkia Mustikkainen on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen viini, se kustantaa Alkossa alle kaksitoista euroa.

Peuratartar
(n. 20 cocktailpalaa)
Tarvitset:
200 g peuran (sisä)filettä
suolaa
mustapippurirouhetta
1 rkl kapriksia
n. 20 kpl ruislastua
Valmistusohje:
Kuutioi kalvoton ja siistitty peuran sisäfilee pieneksi hakkelukseksi. Lisää joukkoon suola, mustapippuri ja kaprikset. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lusikoi tartar ruislastujen päälle. Asettele täytetyt lastut tarjoiluastialle.

Kinuskiset karpalokipot
(10-12 annosta)
Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
0,5 tl aitovaniljaa
4 rkl karamellisoitua kondensoitua maitoa (tai kinuskikastiketta)
2 dl karpaloita
12 kpl Digestive-keksiä
Koristeluun:
2 Digestive-keksiä
1 dl karpaloita
Valmistusohje:
Vaahdota kerma. Lisää kerman joukkoon maitorahka, aitovanilja sekä kinuski. Sekoita kertaalleen. Kääntele vielä karpalot varovasti vaahtoon.
Murenna Digestive-keksit tarjoilumaljojen pohjalle. Lusikoi päälle kinuski-karpalovaahtoa. Koristele annokset keksimuruin sekä muutamin karpaloin.
Maistuvaa itsenäisyyspäivää toivottaen,
-Heidi
Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.
Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman
Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.
Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.