Konjakki
Konjakkia nautiskellaan monella tapaa, myös long-drinkinä. Tonic-vedellä jatkettuna konjakki on myös mainio aperitiivi. Suomessa olemme tottuneet nauttimaan konjakkimme sellaisenaan, ja Suomi onkin yksi konjakin tärkeimmistä markkina-alueista. Konjakkia tuotetaan suhteellisen pienellä, noin 80 000 hehtaarin alueella Cognacin kaupungin ympäristössä Ranskassa. Kahdesti tislattua viiniä voi kutsua konjakiksi vasta huolellisen kypsytysvarastoinnin ja tarkan sekoitusprosessin jälkeen. Mitä enemmän konjakki vanhenee, sitä aromikkaampaa siitä tulee. Konjakin valmistamiseen käytetään viiniä. Lähes kaikki viini on Ugni Blanc -rypälettä ja lisäksi mukana on hieman Folle Blanchea sekä Colombardia. Litraan valmista konjakkia tarvitaan 10 litraa viiniä, joka osaltaan selittää konjakin korkeaa hintaa.
Portviini
Portviini on makea vahva sekoiteviini. Se on saanut nimensä portugalilaisen Porton kaupungin mukaan. Portviiniä käytetään erityisesti jälkiruokajuomana. Alkunsa se sai 1670-luvulla, kun englantilaiset viininostajat maistoivat Douron luostarissa hieman makeaa punaviiniä. Siihen oli lisätty brandya ennen käymisen loppumista miellyttävämmän lopputuloksen toivossa. Nykyinen tyyli vakiintui 1730-luvulla. Kun viini on käynyt alkoholipitoisuudeltaan kuudesta yhdeksään prosenttiin, siihen lisätään 77-prosenttista viinaa, joka pysäyttää käymisen. Lopputuloksena saadaan alkoholipitoisuudeltaan 18-22-prosenttista väkevöitettyä viiniä, jonka sokeripitoisuus on noin 100 g/l. Luvallisia rypälelajikkeita alueella on kaikkiaan 48. Arvostetuimmat ovat Touriga Nacional ja Tinta da Baroca, joista kasvavassa määrin tehdään myös laadukasta ja pitkäikäistä punaviiniä. Portviineissä on useita eri tyylejä. Ruby on nuori ja tynnyrikypsytetty, Tawny on tamminen ja toffeinen tynnyrikypsytetty, Lated Bottled Vintage (LBV) on yhden vuosikerran port, joka neli-kuusivuotiaana markkinoille tullessaan on valmis juotavaksi. Colheita on yhden vuosikerran viini, Vintage on parhaiden vuosien yhden vuosikerran port ja Quinta Vintage on yhden tarhan vuosikertaport.
Sherry
Sherry on väkevä viini, jota tuotetaan vain Jerezin kaupungin ympäristössä Andalusiassa, Etelä-Espanjassa. Viini on saanut nimensä kaupungin persialaisesta nimestä Xerex. Sherryä tehdään kolmesta rypälelajista, Palominosta, Pedro Ximenezistä ja Muskatel-rypäleistä. Viiniksi käymisen jälkeen sherryä väkevöidään konjakin tyyppisellä tisleellä. Makeita sherryjä nautitaan tyypillisesti jälkiruoaksi, kuivia taas aperitiiveiksi.